Gedoog-graffiti bij metroremise Rhoon?

Tussen metrostation Slinge en -Rhoon, op de noord-zuid lijn van Rotterdam (de huidige D-lijn), kan de RET-reiziger al enkele maanden eenkleurrijk ‘kunstwerk’ aanschouwen.Direct langs de route staan enkele zeer oude metrostellen vol graffiti. Dat is op zich niets bijzonders.


Graffiti zie je al vele jaren overal, op gebouwen, op treinen, op stations en dus ook op metrostellen.

Maar met deze graffiti is toch iets bijzonders aan de hand. Het ziet er op het eerste gezicht uit alsof het in alle rust is aangebracht. Goed afgewerkt. Evenwichtig in kleur. En vele zogeheten ‘tags’ zitten er al vele maanden op.


Tijd genoeg

Kennelijk is er voor de ‘kunstenaars’ tijd genoeg om de graffiti aan te brengen. Dat is eigenlijk vreemd want het terrein waar deze wagons staan is de RET-remise bij Rhoon. En bij navraag blijkt daar ’s-nachts gewoon door RET-personeel gewerkt te worden en er hangen ook vele camera’s.

En er is nog iets! De veelkleurige metrostellen staan op een emplacement vol andere metrostellen. En alleen de eerste twee rijen zeer oude metrostellen zitten onder ‘de mooiste’ tags.

Maar vlak daarachter, niet of nauwelijks zichtbaar voor de metropassagier, staan vele tientallen ook oude (maar net iets nieuwere) metrostellen die geen spatje vreemde verf, laat staan graffiti dragen.


RET

We leggen dit verhaal voor aan Koen Bakker, directiewoordvoerder van de RET. Volgens hem zijn er zeker geen afspraken met graffiti spuiters in de regio. ,,Sterker nog, we hebben een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen (0900 5006061) om graffiti en andere overlast rond de metro tegen te gaan. Vorig jaar is dankzij dit nummer de politie in actie gekomen en er is op metrostation Binnenhof een spuiter opgepakt,’’ aldus de heer Bakker.

,,We hebben een actief beleid voor schoon openbaar vervoer en daarmee schone voertuigen. Binnen 24 uur wordt graffiti verwijderd van onze voertuigen’’ vervolgt hij.

Op de vraag hoe het komt dat de graffiti op de Capelse Brug er zo ‘professioneel’ uitziet kan de woordvoerder iets duidelijker zijn. ,,Het klopt dat er op dit moment een proef loopt bij Capelse Brug op het metrostation tussen het spoor. Het gaat hier om een proef die door de RET is gestart. Het is namelijk zo dat graffiti spuiters minder snel over een ‘tag’ van een andere spuiter gaan, vandaar dat een kunstenaar op het station Capelse Brug het gedeelte tussen het spoor heeft ‘beschilderd’,’’ besluit de woordvoerder van de RET zijn reactie op onze vragen.


Onduidelijk

De antwoorden van de RET geven geen duidelijkheid over de al maanden durende situatie op het emplacement bij Rhoon. Het lijkt er sterk op dat het graffiti-spuiten op dit terrein oogluikend wordt toegestaan om de minder oude metrostellen te sparen voor de nachtelijke ‘kunstenaars’.

Als dit het resultaat is van (geheim?) nieuw beleid dan blijkt het goed te werken. Blijft wel de vraag of het mooi is…


(Idee en foto’s: Rinus Vuik. Bewerking: Rob Timmer)


David :
De reden dat alleen deze wagons worden bespoten is redelijk voor de hand liggend, deze objecten zijn voor het publiek goed te zien en daar gaat het veel graffiti spuiters om. Wanneer bijvoorbeeld de RET zich iets meer verdiept in de achtergrond van graffiti en de denkwijze van de spuiters kan er veel beter naar 'oplossingen' worden gezocht. Wij staan zeker open voor een gesprek; www.graffitinetwerk.nl.

maandag 24 feb 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties