Foto’s Ben Wind van typische gebouwen

(Door Jim Postma)
Rotterdam – Met schitterende foto’s van typische gezichtsbepalende gebouwen in Rotterdam vierde Photo Gallery Ben Wind op het Noordereiland het eenjarig bestaan. Zo zijn er foto’s van Wind te zien van onder meer de Kop Wilhelminapier, Erasmusbrug, de Kop van Zuid, KPN-gebouw en de Hef. en Wind zelf kwam op 57-jarige leeftijd in 2010 om het leven na een dramatisch helikopterongeluk op de Maasvlakte. Vanaf vorig jaar zet zijn weduwe Ellen Wind het fotowerk van haar man voort in de inmiddels bekende galerie.Het was Dick van Well, president-commissaris van de sportclub Feyenoord, die de opening verrichtte van de expositie onder de naam ‘Creating a New Rotterdam’. De tentoonstelling in de galerie aan de Prins Hendrikkade 124a staat ook in het kader van de Internationale Architectuur Biennale 2012. Met foto’s van projecten van Stijlgroep landschap & stedelijke ruimte zoals bijvoorbeeld de Maasvlakte.
Fotograaf Ben Wind stond jarenlang bekend om zijn creatieve platen die hij maakte in de Rotterdamse haven, vaak in opdracht van het toenmalige gemeentelijke Havenbedrijf. Ook werkte hij voor veel kranten, zoals het Algemeen Dagblad, de NRC en het inmiddels opgeheven Het Vrije Volk. Vorig jaar verscheen zijn fotoboek ‘Een echte Ben Wind’ nadat Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb de galerie had geopend.
Naast de foto’s van Wind zijn er werken te vinden van zowel gevestigde namen als opkomende fotografen. De Gallery onderhoudt nauwe contacten met onder meer de Fotovakschool Rotterdam, het Maritiem Museum en het Nederlands Fotomuseum. Ook worden er workshops gegeven.

Stijlgroep
Namens de Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte sprak directeur Paul van Wijk, ook bekend als landschapsarchitect. Aan de Stijlgroep is een multidisciplinair ontwerpbureau verbonden. ,,Vanuit Rotterdam wordt er gewerkt aan de inrichting en ontwikkeling van de leefomgeving. Daarbij is gekozen voor een brede aanpak. Al het goede uit landschapsinrichting, stedenbouw en architectuur wordt met elkaar verbonden,’’ aldus Van Wijk.
Bijzonderheid in de Photo Gallery zijn de stoelen van Friso Kramer. Tijdens de verbouwing vorig jaar van fotostudio naar galerie zijn deze stoelen beschadigd geraakt. De Rotterdamse interieurarchitect Han Dicke had zich over de stoeltjes ontfermd en er weer ware kunstwerkjes van gemaakt die nu te zien zijn in de expositieruimte. De tentoonstelling ‘Creating a New Rotterdam’ blijft tot 5 september van dit jaar.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties