Foto’s Ben Wind van typische gebouwen

(Door Jim Postma)
Rotterdam – Met schitterende foto’s van typische gezichtsbepalende gebouwen in Rotterdam vierde Photo Gallery Ben Wind op het Noordereiland het eenjarig bestaan. Zo zijn er foto’s van Wind te zien van onder meer de Kop Wilhelminapier, Erasmusbrug, de Kop van Zuid, KPN-gebouw en de Hef. en Wind zelf kwam op 57-jarige leeftijd in 2010 om het leven na een dramatisch helikopterongeluk op de Maasvlakte. Vanaf vorig jaar zet zijn weduwe Ellen Wind het fotowerk van haar man voort in de inmiddels bekende galerie.Het was Dick van Well, president-commissaris van de sportclub Feyenoord, die de opening verrichtte van de expositie onder de naam ‘Creating a New Rotterdam’. De tentoonstelling in de galerie aan de Prins Hendrikkade 124a staat ook in het kader van de Internationale Architectuur Biennale 2012. Met foto’s van projecten van Stijlgroep landschap & stedelijke ruimte zoals bijvoorbeeld de Maasvlakte.
Fotograaf Ben Wind stond jarenlang bekend om zijn creatieve platen die hij maakte in de Rotterdamse haven, vaak in opdracht van het toenmalige gemeentelijke Havenbedrijf. Ook werkte hij voor veel kranten, zoals het Algemeen Dagblad, de NRC en het inmiddels opgeheven Het Vrije Volk. Vorig jaar verscheen zijn fotoboek ‘Een echte Ben Wind’ nadat Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb de galerie had geopend.
Naast de foto’s van Wind zijn er werken te vinden van zowel gevestigde namen als opkomende fotografen. De Gallery onderhoudt nauwe contacten met onder meer de Fotovakschool Rotterdam, het Maritiem Museum en het Nederlands Fotomuseum. Ook worden er workshops gegeven.

Stijlgroep
Namens de Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte sprak directeur Paul van Wijk, ook bekend als landschapsarchitect. Aan de Stijlgroep is een multidisciplinair ontwerpbureau verbonden. ,,Vanuit Rotterdam wordt er gewerkt aan de inrichting en ontwikkeling van de leefomgeving. Daarbij is gekozen voor een brede aanpak. Al het goede uit landschapsinrichting, stedenbouw en architectuur wordt met elkaar verbonden,’’ aldus Van Wijk.
Bijzonderheid in de Photo Gallery zijn de stoelen van Friso Kramer. Tijdens de verbouwing vorig jaar van fotostudio naar galerie zijn deze stoelen beschadigd geraakt. De Rotterdamse interieurarchitect Han Dicke had zich over de stoeltjes ontfermd en er weer ware kunstwerkjes van gemaakt die nu te zien zijn in de expositieruimte. De tentoonstelling ‘Creating a New Rotterdam’ blijft tot 5 september van dit jaar.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties