Dominic Schrijer teveel solist?

(Door Jan Booister)

Het vertrek van PvdA-leider Dominic Schrijer in Rotterdam is misschien niet zo onverwacht als het lijkt.

Zeker, de aankondiging van zijn vertrek kwam zonder dat er maandenlange ruzies in het openbaar aan vooraf gingen, maar nu de rookwolken optrekken,kan worden geconcludeerd dat de clash niet alleen te maken had met het verzet van de wethouder tegen nakende bezuinigingen bij de sociale dienst, maar ook met diens karakter.


Uit meerdere publicaties komt het beeld naar voren van een bestuurder die beter zou moeten luisteren naar adviezen. Schrijer wilde nog weleens eigengereid handelen, is in bedekte termen in meerdere artikelen te lezen.


De landelijke partijleider Job Cohen bevestigt dat beeld in NRC Handelsblad. Op de vraag of er sprake is van een conflict over de persoonlijkheid van Schrijer, antwoordt hij dat er meer aan de hand is dan een principiële discussie over de omvang van de bezuinigingen in diens portefeuille.

De problemen waren dus in de landelijke top bekend. Cohen heeft enkele malen contact met Schrijer gezocht om te bemiddelen - hij is dus blijkbaar wel benaderd door de PvdA-wethouders Kriens en Karakus, dan wel de plaatselijke partijvoorzitter - maar kreeg hem niet te pakken.

Raar. Als je tegenwoordig iemand mobiel belt, blijft er een melding met telefoonnummer achter op je toestel en als je dan ziet dat jouw partijleider belt, bel je terug. Toch? Waarom wilde Schrijer dit niet?

Schrijer wilde meer niet. In 2010, bij het bepalen van de strategie voor de raadsverkiezingen, is er even gespeeld met het idee om Karakus mede-lijsttrekker te maken naast Schrijer. Dat zou extra allochtone kiezers moeten trekken. Schrijer heeft dat meteen van tafel geveegd. Alleen hij, en hij alleen, moest de lijst aanvoeren. Die wetenschap krijgt nu een ander gewicht als er wordt verteld dat met Schrijer vaak moeilijk zaken was te doen.


Ook de gang van zaken dit weekeinde bevestigt het beeld dat de opgestapte wethouder solistisch opereert. Hij praat met Radio Rijnmond en zegt dat meer bezuinigingen bij de sociale dienst echt onbespreekbaar zijn en binnen zitten collega’s te wachten om daar verder over te praten. Dat is niet netjes, dat doe je niet.

Is het ook ijdeltuiterij? In ieder geval eiste Schrijer dat hij loco-burgemeester zou worden nadat het college was gevormd en niet partijgenoot Jantine Kroens. Die het was.

Aardig is ook te weten dat Schrijer recent tegen staatssecretaris Paul de Krom (sociale zekerheid) heeft geroepen dat die zelf maar die bezuinigingen moest uitvoeren. Dat is wat raar, want toen de uitvoering van de sociale zekerheid naar de gemeente werd overgeheveld, mochten de lokale overheden zelf houden wat ze er op konden bezuinigen. Dus werd opeens veel strenger gecontroleerd op misbruik en hield Rotterdam jaarlijks tientallen miljoenen euro’s over en kon die in eigen zak steken. Toen werd ook niet geroepen dat dit moest worden teruggegeven aan het rijk.


De vraag is wie er op de zetel van Schrijer moet gaan zitten. Fractieleider Richard Moti? Die straalt ook niet echt kracht uit. Een beetje stotterend raadslid, die niet echt resoluut optreedt. Maar misschien mocht hij daarom wel fractievoorzitter worden. Als iemand die niet al te lastig is voor wethouders.

Ook de naam van Hans Vervat wordt genoemd. Hij was even wethouder in het vorige college. Vervat is misschien beter gebekt, maar hij was ook een bestuurder die zijn dossiers heel slecht kende. En dat is desastreus als het om sociale zaken gaat en er richting Den Haag moet worden onderhandeld. Zeker in deze tijden.

Kortom, de PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg om een wethouder te vinden. Hans Kombrink misschien, om de rit uit te zitten? Het nadeel daarvan is natuurlijk dat hij zonder moeite ook Kriens en Karakus controleert. En willen die dat?


Is Schrijer de eerste wethouder die pas op de plaats moet maken bij de PvdA in Rotterdam, zoals diverse media melden? Nee. In 1975 kreeg wethouder Johan de Jong zijn congé omdat hij niet voldeed. Het college toen, bestaande uit alleen PvdA-wethouders, wisselde hem moeiteloos in voor een collegialer en kundiger partijgenoot.

Met Schrijer gebeurt nu hetzelfde. Zoals Leefbaar Rotterdam (De Faria) en GroenLinks (Kaya) dat recent deden.


Batman :
mooi informatief artikel over ambitieuze baantjesjager.

donderdag 19 mei 2011

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties