Altijd: ‘Nog effies daar en daar naar toe’

Fotograaf Peter van der Steenhoven (63) overleden

(Door Jim Postma)

ROTTERDAM – De bekende Rotterdamse fotograaf Peter van der Steenhoven (63) is onlangs onder grote publieke belangstelling begraven op de begraafplaats Crooswijk.


Dit na een langdurig ziekbed als gevolg van asbestkanker.Van der Steenhoven onderscheidde zich met kunstzinnige vaak zwart-witte foto’s in de sportwereld. Hij exposeerde in veel Rotterdamse galeries en daarbuiten. Peter overleed afgelopen maandag 13 augustus.


Hij werd in Rotterdam geboren op 23 mei 1949 als Petrus Bernardus Johannus van der Steenhoven met als roepnaam Peter. Vanaf zijn zestiende jaar volgde hij een opleiding aan de Fotovakschool in Den Haag. Van der Steenhoven begon in 1972 als fotograaf voor onder meer studio Baars in Gouda, daarna voor de Rotterdamse krant Het Vrije Volk.

Vanaf 1974 ging hij als freelance fotograaf verder met verschillende opdrachtgevers. Zoals Endemol, Air France-KLM, Club Fizzick, Broekman Group, Sodexo, Volvo, KNVB en Holland Diving.


Sociaal mens

Peter van der Steenhoven stond bij zijn collega’s en in het uitgaansleven bekend ‘als een professionele vakman en een bijzonder sociaal mens.’ Filmer en fotograaf Paul Hošek die hem nog kende uit de tijd van de Haagse Fotovakschool en later via galeries in Delfshaven zegt over hem: ‘Peter was de ideale collega en vriend om samen mee te werken of met hem het uitgaansleven in te duiken. Hij was eigengereid als het om zijn vakgebied ging, soms op het cynische af, maar met zijn typische gevoel voor humor was het altijd lachen geblazen. Onder het motto: samen uit, samen thuis!’

Paul Hošek heeft een prachtige videoclip gemaakt van zo’n acht minuten over het veel te korte leven van Peter van der Steenhoven. Met foto’s uit zijn prille jeugdjaren tot nu toe, evenals videobeelden. Daaruit komt hij tevoorschijn als een pure levensgenieter, levenskunstenaar, clown, acteur, bijzonder creatief fotograaf, haast altijd lachend, vol humor en vooral ook Bourgondiër. (U moet het ‘wachtwoord’ Peter intikken om devideoclipte kunnen bekijken!)


Hardwerkend

Radioverslaggever en fotograaf Wim de Boek: ‘In opdracht van boksschoolhouder en promotor Aad Westerlaken maakte Peter van der Steenhoven een fotoboek onder de titel ‘from the waist up’. Peter was een bijzonder geïnspireerde leerling van de oudere Rotterdamse fotograaf Kees Molkenboer (1907-1987). Dat was in zijn werken terug te zien. Met zowel Peter als Kees heb ik in het verleden aangenaam samengewerkt, ook buiten de vele galeries. Van der Steenhoven leerde ik kennen als een hardwerkende fotograaf in de reclamesector met veelal sport in het vaandel. ‘Ik moet daar en daar naar toe, effies voor Adidas een paar platen maken van Ruud Gullit’, zo sprak hij dan in het vliegensvlug voorbijgaan.’

De zwart-wit foto’s van Van der Steenhoven van de boksers Kid Taylor en Rexford Kortram werden opgenomen in de catalogus ‘Fotografie in Rotterdamse Galeries. Deze catalogus werd uitgegeven ter gelegenheid van de eerste Rotterdamse Fotobiennale.


Voorhaven One

In 2006 was hij een van de mede-oprichters van galerie ‘Voorhaven One’ in het historische Delfshaven. De galerie was bestemd voor solo- en groepsexposities van fotografen en tal van internationale kunstenaars. Onder meer met exposities van Sonja van Dolron, Victoria Kovalenchikova, David Martin en Liesbeth le Roy. De galerie is vanaf 2011 een online-galerie geworden.

Van der Steenhoven exposeerde daar zelf onder de titel ‘Het vertrouwen in XL’. Hij liet daarbij op zijn eigen creatieve manier zijn foto’s zien van oude ambachtelijke fabriekjes en de mensen die daar werkten in dit industrieel erfgoed.

In samenwerking met de Rotterdamse kunstschilder Tjarko ten Haven maakte Peter van der Steenhoven een fotoboek in 1989 van Van Hecke Catering ‘Het lekkerste broodje van Nederland.’

Van der Steenhoven bleef over zichzelf cynisch tot aan het einde. Zo schreef hij ook met veel humor op kladblaadjes de volgende teksten:

‘Als je piekert over de dood, is het leven niet meer leuk.’


En tot slot: ‘Als je morgen niet ouder bent dan vandaag, dan ben je dood…’.

Hieronder enkele foto's van onze fotograaf Rinus Vuik van deze indrukwekkende begrafenis.

Barend Wilms :
Peter heeft eens twee dagen een foto reportage gemaakt voor een reclame object. Voor Sodexho. Ik vond hem als fotograaf zeer betrokken bij de gang van zaken. Het was een erg aardig persoon. Hij is veel te jong van ons heengegaan.

dinsdag 03 apr 2018

Jose :
Dank namens Peet zou die heel blij mee zijn.
Jose

zondag 02 sep 2012

brigitte van der steenhoven maltha :
toen ik erbij was, toen was het onwezenlijk. als ik dit lees en hoor dringt het meer door! bedankt jim

zaterdag 01 sep 2012

Joop van den Bos. :
Mooi stuk. Joop

vrijdag 31 aug 2012

Louise :
Erg mooi dank je

maandag 27 aug 2012

Andrea Metaal :
Wat een mooi stuk Hartelijk dank !!! Namens de moeder van de meisjes.
Het is een mooie troost voor hen.
Liefs Andrea.

maandag 27 aug 2012

Hansje de Reuver :
Fijn stuk Jim, ik zal het ook Frans laten lezen. Liefs Hansje

zondag 26 aug 2012

jos valster :
goed stuk goeie goser

zondag 26 aug 2012

Paul Hosek :
Een warm stuk Jim zal de familie fijn vinden,grt,paul

zaterdag 25 aug 2012

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties