Feest Rotterdam en Brouwershaven

8276-feest-rotterdam-en-brouwershaven

In Brouwershaven vindt de komende twee weken de manifestatie Rotjeknor en Brouwse Bruis plaats. Wie anders kan een manifestatie met zo’n titel beter openen dan grande dame Joke Bruijs zelve. Zij zal zich dan ook op zaterdag 14 september naar Brouwershaven begeven om daar in de middeleeuwse Sint Nicolaaskerk een aantal Rotterdamse liederen ten beste te geven.


Zij doet dat met de band Party-Puber Z https://www.facebook.com/pg/partypuberz/posts/ , van de Pieter Zeeman scholengemeenschap in Zierikzee. Aanvang: vijftien uur in de middeleeuwse Sint Nikolaaskerk.

Daarmee begint een veertiendaagse viering van de bijzondere band tussen Rotterdam en Brouwershaven. En dat mag een rechtgeaard Rotterdammer niet zomaar aan zich voorbij laten gaan.

Tegenwoordig biedt de Schouwse smalstad vooral pleziervaartuigen een aanlegplaats maar vóór de Nieuwe Waterweg een beetje functioneerde, was de haven essentieel voor de Rotterdamse handel. Omdat de zeegaten van de Maas verzand waren, moesten grotere schepen uitwijken naar Brouwershaven, waar kleine en lichte vaartuigen de lading overnamen om die binnendoor over het Volkerak en het Spui naar de pakhuizen aan de Boompljes en de Wijnhaven tebrengen. Ook gingen pas geworven koloniale soldaten in Brouwershaven scheep voor de lange vaart naar Nederlands-Indië.

Rotjeknor en Brouwse Bruis viert!
Dat maakte Brouwershaven tot een swingend plaatsje met een enorm uitgaansleven, dat niet erg paste bij de zwarte kousenmentaliteit in de omliggende dorpen. Er waren dames van plezier. De kermis was elk jaar weer een gigantische gebeurtenis, die door de hotels in het stadje nog eens extra werd opgeluisterd met grote operettevoorstellingen en bals. Dat allemaal tegen een decor van historische gevels want Brouwershaven was en is een pareltje van zeventiende eeuwse stedenbouw. Aan een eerdere bloeiperiode in de middeleeuwen dankte het stadje ook nog een enorme gothische kerk, die de tand des tijds behoorlijk heeft doorstaan op de beeldenstorm na. Toch wijzen de huidige bezoekers naar twee heiligenbeelden tegen het dak aan, die zo hoog zaten dat de calvinisten er met hun bijlen en hamers niet bij konden.

SGP- bolwerk met rood hart
Na de voltooiing van de Nieuwe Waterweg was dat moeizame overladen niet meer nodig. De kades verstilden en daarmee heel Brouwershaven. Wel bleef de wereldse mentaliteit behouden: omgeven door SGP-bolwerken, ontwikkelde de smalstad een rood hart: het was een eenzaam bolwerkje van SDAP en PvdA.

Het moest tot de komst van de pleziervaart duren voor er wat nieuw leven kwam in de haven maar het toerisme heeft ook een kwade kant: gefortuneerde grotestadsbewoners kopen in Brouwershaven een tweede huisje voor de vrije tijd. Zulke woningen staan het grootste deel van het jaar leeg en brengen nieuwe verstilling.

ver van de macht
Dat is de achtergrond van de de manifestatie Rotjeknor en Brouwse Bruis. De organisatoren willen de inwoners van Brouwershaven ervan doordringen dat zij een heel bijzonder stadje bewonen waar ze trots en zuinig op moeten zijn. Anderen zullen dat voor hen niet doen want sinds de gemeentelijke herindeling zit de macht ver weg in de hoofdplaats van Schouwen-Duiveland, Zierikzee. Het historische stadhuis van Brouwershaven is nu een of ander kantoor.

De organisatoren van Rotjeknor en Brouwse Bruis blazen hun smalstad nieuw leven in, niet door te mopperen, te klagen en te eisen, maar door groot feest te vieren. Van 19 tot 21 september wordt de historische kermis vol glans, glitter en zonde opnieuw tot leven gebracht. Op 27 vindt in de Nikolaaskerk een muziektheaterproductie plaats over ”het fenomeen majorettes van honderd jaar geleden”.

Smalstad’& Maasstad
Rotjeknor en Brouwse Bruis wordt op 28 september afgesloten met een groot shantykorenfestival.Dan is er ook nog in de Nikolaaskerk een leuke tentoonstelling over het (tamelijk, laten we het niet overdrijven ) woeste Brouwershaven van de negentiende eeuw. En op diezelfde plek wordt op 20 september uniek filmmateriaal vertoond.

Genoeg redenen om de Heinenoordtunnel in te duiken. Wij Rotterdammers mogen na anderhalve eeuw Brouwershaven wel weer eens omhelzen. En op een terrras in de schaduw van het beeld van Jacob Cats proosten op de eeuwige vriendschap tussen Maasstad en Smalstad

Kijk voor meer informatie op www.brouwershaven.nu.

Jan Tak :
RS "mij ontgaat de foto van de twee musici"

Niemand ontgaat deze foto, zoek je er op dan kom je deze foto tientallen malen tegen en altijd zonder functie of toelichting, Geen idee wie het zijn en waar dit plaatje vandaan komt?
Foto twee dan weer wel "onze" Rotterdamse duizendpoot Joke Bruijs van Zud, moeders pezen voor haar gezin en vaders vrjjdag's in de olie. Tja het was niet makkelijk toentertijd.
Ik kwam haar regelmatig tegen in het circuit van amateurbandjes waarvan er in jaren '70 tientallen in Rotterdam optraden, een jong fris huppeldingetje.
Ach ze is aardig opgedroogd en belangrijk, geen "kappies" maar puur Rotterdams.

zondag 15 sep 2019

Jeroen Waardenburg :
Sint Nicolaas Kerk wederom een gestolen Kerk ontdaan van al haar luister en schoonheid,er werd door de protestanten een gehoorzaal van gemaakt tot op de dag van vandaag.En Brouwershaven ,wij hoeven daar niet heen om een biertje te drinken en die pakhuiskerk te zien.Gezelliger en mooier is Zierikzee.

De foto van die twee mannen in hun artiesttenpak ?????

Maar goed Zeeland is mooi,en Brouwershaven is op even een kop koffie te drinken op trektocht door Zeeland.

Maar voor hen die nog nooit in Brouwershaven zijn geweest wel doen;proef Zeeland.

vrijdag 13 sep 2019

Ronald Sörensen :
Een bezoekje aan Brouweshaven of Brouw zoals de Zeeuwen zeggen is altijd de moeite waard.
Bezoek de enorme Nicolaaskerk en je bent verwonderd over de inspanning die ooit is getroost om ze te bouwen.
Joke Bruis bij een boei van Oostvoorne en mij ontgaat de foto van de twee musici.

vrijdag 13 sep 2019

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 13 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties