BBP en werkgelegenheid omhoog in EU

8200-bbp-en-werkgelegenheid-omhoog-in-eu


(van onze redactie)

Zowel het totaal van goederen en diensten als de werkgelegenheid stegen in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2% meldt een persbericht van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Het cijfer is een gemiddelde voor zowel de Eurozone als voor de 28 landen van de EU. Onzekerheden rond een dreigende no-deal Brexit, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, onzekerheden rond Iran en Italië helpen het vertrouwen in de economie niet.

In dezelfde periode -het tweede kwartaal van 2019- steeg het bbp in de Verenigde Staten met 0,5% in vergelijking met het voorgaande kwartaal (na + 0,8% in het eerste kwartaal van 2019). Ook daar is dus sprake van een -iets grotere- teruggang van de groei. Trump moge ten dele , wat betreft bedrijfsspionage, patentontduiking en politiek vrijheden grond hebben voor sancties inde vorm van importheffingen, wat hem drijft is zijn 'Amerika First' politiek. Die begint nu ook zijn eigen economie te raken.


Groot Brittannië en Duitsland blijven achter
Opvallend is dat de twee grootste economieën van EU, Duitsland met een krimp van 0,1 % en Groot Brittannië met een krimp van 0,2% slechter presteerden. In het eerste kwartaal van 2019 was het bbp nog met 0,4% gestegen in het eurogebied en met 0,5% in de EU28. Vergeleken met het tweede kwartaal van het voorgaande jaar, steeg het voor seizoeninvloeden gecorrigeerde bbp volgens Eurostat in het eurogebied met 1,1% en met 1,3% in de hele EU.

NL relatief goed, Oost Europa beter
De Nederlandse economie zit samen met Portugal en Spanje op een half procentpunt groei. Italië maakt pas op de plaats maar zal naar aanleiding van de regeringscrisis aldaar, snel al een hogere rente over haar hoge staatsschuld moeten gaan betalen. De meeste Oost-Europese landen laten in het tweede kwartaal een groei tussen de 0,6 en 1,1,% zien. Die groei wordt mede gedreven door de relatief lage lonen . Die maken het voor bedrijven interessant om daar delen van hun productie heen te verplaatsen. Ook trekt het, tegenwoordig, stabiele economische klimaat buitenlandse investeerders aan. Dat stimuleert op zijn beurt weer de binnenlandse consumptie.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties