Wereldhavenziekenhuis

8191-wereldhavenziekenhuis


(door Han van der Horst)

Dat was schrikken woensdagavond: even zag het er naar uit dat ebola via het Maasstad Ziekenhuis Nederland was binnengetreden. Niet alleen de hulpdiensten maar ook het NOS-journaal rukten met groot materieel uit naar de huisartsenpost daar, die zichtbaar hermetisch van de buitenwereld was afgesloten. De journalisten vingen op dat zich twee patiënten uit Kongo hadden gemeld met verschijnselen die aan de moderne builenpest deden denken.


Ik haalde mij na het laatste Journaal met eerst de angstwekkende en daarna de gerust stellende berichten het Havenziekenhuis voor de geest. Eind jaren zeventig wenste een toenmalige collega van mij, wiens naam hier ongenoemd blijve, alleen daar een operatie te ondergaan omdat je nergens anders in de gezondheidszorg vrijelijk mocht roken en drinken. We gingen na de ingreep bij hem langs om te zien hoe hij er bij lag en om te proeven van zijn voorraad wijnen en sigaren. Het is het enige ziekenhuis dat ik in mijn leven ooit lazerus heb verlaten. Later zei mijn collega dat hij voor de verpleegsters wat flessen sherry had laten komen bij wijze van afscheidsgeschenk.

sinds 1937
Deze losse omgangsvormen – verrek, het is meer dan veertig jaar geleden – hadden te maken met de patiënten voor wie het Havenziekenhuis eigenlijk in het leven was geroepen: zeelieden met ziektes onder de leden waar de gemiddelde Nederlandse arts niet zo op gespitst was. Achter de oprichting zat de Leidse Vereeniging tot Bevordering van Studie in de Tropische Geneeskunde, die nauwe banden onderhield met de medische faculteit aldaar. Ze opende in 1925 in Rotterdam de Havenpoliklinieken, die al snel werden uitgebouwd tot een compleet ziekenhuis ¨voor scheeps- en tropische ziektes¨. In 1937 betrok het – voor die tijd uiterst moderne – nieuwbouw. Toen werd het ook omgedoopt tot Havenziekenhuis.

feestelijk
Het was er buitengewoon gezellig en dat had te maken met de primaire doelgroep, zeelui uit alle hoeken van de wereld, die zich niet altijd even gemakkelijk lieten regeren. Voor hen was er een vloeiende lijn tussen passagieren op de Schiedamsedijk of de Kaap en een verblijf in een ziekenhuisbed. Vandaar dat ook de Rotterdammer die niet graag afstand deed van zijn natje en zijn droogje, de weg naar dit feestelijk centrum voor gezondheidszorg wist te vinden.

verstand van ziekten
Mind you, de zorg was er voortreffelijk. Ze hadden echt verstand van tropische ziektes. Het was met recht een kosmopolitisch hospitaal, een echt wereldhavenziekenhuis. Rotterdam kon er trots op zijn.

Het is volstrekt logisch dat een metropool met een van de grootste havens van de wereld een gespecialiseerd hospitaal heeft met een zelfstandige locatie, dat is gespitst op diagnoses van uitheemse ziektes. Er komen hier tenslotte mensen, goederen en ziektekiemen binnen uit de hele wereld.

stekker eruit
Deze logica is echter in 2017 verlaten. Het Havenziekenhuis had in 2005 al zijn zelfstandigheid verloren. Het was een dochter geworden van het Erasmus Medisch Centrum, dat in 2017 de stekker eruit trok omdat het naar het inzicht van het bestuur allemaal te begrotelijk was geworden. In het gebouw uit 1937 huizen nu de havenpoliklinieken waarin zes Rotterdamse ziekenhuizen samenwerken.

kennis
Uiteraard is de kennis over tropische ziektes wél bewaard gebleven in Rotterdam. Daarvoor kan men nu terecht in de speciale tropenpoli van het Erasmus MC. Daarnaast is aan het havenbedrijf sinds 2009 de Port of Rotterdam Health Authority verbonden en er is een Port Health Centre, dat eigenlijk een breed opgetuigde huisartsenpraktijk voor de haven en de daar werkzame bedrijven is.

alleen Nederlandstalig
De Port of Rotterdam Health Authority verwijst bovendien door naar een port policlinic maar als je die aanklikt kom je op de Nederlandstalige website van de havenpoliklinieken terecht, de vervangster van het Havenziekenhuis..

Voor meer informatie over infectieziektes verwijst de Port of Rotterdam Health Authority de bemanningen van de vreemde schepen door naar de site van de GGD. Die is geheel in het Nederlands. Gelukkig: je kunt vertalen inschakelen als je tenminste weet dat het woord ¨vertalen¨ ¨translate¨ betekent. Dan komt er een pop up met de tekst: ¨Use google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation¨.

En zo maakt de GGD van Europa´s grootste havenstad zich ervan af.


Naschrift van de redactie:
We wilden wederhoor bij de GGD Rotterdam over dit bericht en belden daartoe het op internet beschikbare telefoonnummer van de GGD zijnde 010 4339966. We kregen een dame een lijn die meldde dat we verbonden waren met Huwelijkszaken van de Gemeente Rotterdam. Ze legde uit dat ze wel vaker gebeld was door mensen die op zoek waren naar de GGD. Ze had dit ook al meermalen doorgegeven zonder dat er iets veranderd was.

Foto 1: ©ziekenhuizenrotterdam.nl

Foto 2: ©who.int – ebolapatiënte in Sierra Leone

Foto 3: ©wikipedia.org

Jan Tak :
Ik kan jouw mening volledig onderschrijven Jeroen.
Had ooit een vreemde bacterie meegenomen uit India, diverse doctoren kwamen er niet uit en ik belande uiteindelijk in het Havenziekenhuis, Er werden wat testjes uitgevoerd en een half uurtje later stond ik weer buiten met een knots van een pil en het advies:
"laat voortaan de riolen der wereld links liggen, daar ginds drijft van alles voorbij"
(Tja daar denk ik nu ik hierben ook weleens aan :-))

Trouwens dat "zusterflat" op de andere hoek, bestaat dat nog steeds?

zaterdag 10 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Uiteraard is de kennis over tropische ziektes wél bewaard gebleven in Rotterdam. Daarvoor kan men nu terecht in de speciale tropenpoli van het Erasmus MC. CITAAT.

Dat mag men hopen!!! Het Havenziekenhuis wereldwijd bekend beter kon niet ,en heffen de geldkruideniers het op,dom en nog is dom.

En de sfeer was top ,geen betuttel wat bijdraagt aan het genezingsproces.

vrijdag 09 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties