Boijmans ziet gedwongen af van dependance op Zuid

8094-boijmans-ziet-gedwongen-af-van-dependance-op-zuid

(door Janny Kok)

Je zult maar fondsenwerver zijn om prachtige plannen rond je museum te realiseren, maar tot de ontdekking komen dat tussen droom en daad wetten en praktische bezwaren in de weg zitten. Dat is de onderhandelaars van Museum Boijmans Van Beuningen voor de tweede keer overkomen. Brak de stichting Droom en Daad midden mei gesprekken af over een miljoenenschenking voor medefinanciering van vernieuwbouw van het museum, nu moet de directie een tweede teleurstelling verwerken; die wegens gebrek aan financiën stoppen met plannen om in het winkelcentrum Zuidplein een dependance te vestigen.


Museum Boijmans Van Beuningen zegt dat het ruim een jaar aan de financiële bekostiging en andere plannen voor realisatie van een tweede museumlocatie heeft gewerkt. Het oude V&D gebouw op Rotterdam Zuid was de aangewezen plek om een proeftuin voor de jonge generatie te realiseren. De financiering kwam echter niet rond, dus liet het museum de ambitie varen om op Zuid zichtbaar te zijn.

Dat de plannen zijn afgeketst kan niet aan het ambitieniveau van het museum en partners liggen. De museum communicatiespecialisten houden goede moed door te wijzen op diverse locaties in Rotterdam waarop Boijmans Van Beuningen zich zal manifesteren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van tijdelijke pop-up tentoonstellingen en projecten op locaties in wijken waarbij wordt aangesloten op sociaal maatschappelijke opgaven. “Nu het museumgebouw is gesloten en Depot Boijmans Van Beuningen nog in aanbouw is, is het mogelijk ruim baan te geven aan nieuwe initiatieven en experimenten”, zo heet het.

Voorlopig blijven vragen onbeantwoord, waarom om te beginnen Droom en Daad en andere fondsen niet tot een vergelijk konden komen over zeggenschap over de besteding van subsidieverstrekkingen en over mogelijk zitting hebben in de Raad van Toezicht voor de verwezenlijking van de vernieuwbouw. Gebrek aan voldoende budget voor de verwezenlijking van de dependance in het voormalige V&D gebouw roept de vraag op hoe groot het financiële gat bleef na ruim een jaar praten over de mogelijke vestiging in het winkelcentrum Zuidplein. Daarover bestond midden mei nog optimisme bij directeur Sjarel Ex en zijn zakelijk directeur Ina Klaassen.

Vooralsnog blijft Museum Boijmans Van Beuningen daarover vaag in zijn persbericht en verwijzen de stichtingen Droom en Daad en Verre Bergen begrijpelijkerwijs naar het museum voor meer informatie. Blijft over het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) die een overheidsmiljoenenbudget beschikbaar heeft om het zuidelijk stadsdeel op te stoten in de vaart der volkeren. NPRZ woordvoerder Karin Fraai meldt desgevraagd dat deze miljoenen worden aangewend voor projecten onder de noemers school, werk en wonen. “We hebben dus geen bemoeienis gehad met de plannen voor de Dependance van Boijmans Van Beuningen hier op zuid.”

Voor Boijmans lijkt er intussen een diep ravijn tussen droom en daad te liggen.

Afbeelding: Brand in Museum Boijmans, 1864 door Cornelis van der Griend en Jan Weissenbruch. (Beeld: Wikimedia).

Mark Sakloo :
==Dependance van Boijmans Van Beuningen hier in zuid.==

Het is belachelijk dat een museum voor 7 jaar dicht gaat enkel voor een opknapbeurt.En zo als dat altijd gaat het zal meer worden dan 7 jaar.

Onkunde en niet geschikt zijn voor dat hele projekt te leiden is in alle op zichten ruim aanwezig.

En de buitenlandse toerist gaat echt niet afreizen naar een dependance ergens in Zuid.

De eerste beste Papoea met bot in neus en veer in kont had het beter geregeld.

vrijdag 21 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties