'City of Groove:' Rotterdam Festivalstad

8090-city-of-groove-rotterdam-festivalstad

(van onze redactie)

Poetry International is net achter de rug met grote prijzen voor Radna Fabias en Roberta Petzoldt (zie elders in deze krant) en optredens die ook dode zielen weer tot leven zouden wekken, of het het volgende festival staat alwaar in de steigers.

Van 21 juni tot de avond van 30 juni is naast het dichte Boijmans in het Museumpark theaterfestival De Parade continue geopend. Voor een paar grijpstuivers zit, wie dat wil, anderhalve week lang, op de eerste rang.


En dat is nog maar het begin. Trouwens De Parade is niet het enige festival dat op de 21 opent. Op het Pijnackerplein gaat de 21e het Bluegrass Festival van start. U krabt achter uw oren: Bluegrass wat was dat ook al weer? Zoiets als dit dus, American Root Music, die ook in Rotterdam veel aanhangers heeft, drie dagen lang. Dan begint een paar dagen later North Sea Round Town zeg maar de Sneak Preview van North Sea Jazz op gevarieerde lokaties 'leading up to' NorthSeaJazz (City of Groove Around). Dat is van 12 tot en met 14 juli. Intussen zijn op 30 juni nog Metropolis Festival en Sinfonia Maritime Fest en Rotterdam Festivals vermeldt nog veel meer: waaronder het Kid Dynamite Jazz Festival en -jawel- het Gin Festival.

Circulair feesten
Gemeente Rotterdam schrijft in een recent persbericht - niet zonder wat zelfpromotie: 'Rotterdam is een populaire evenementenstad. Het beleid heeft geleid tot aantrekkelijke, karakteristieke evenementen en een bruisende stad. Om dit succes vast te houden gaat de gemeente voor een betere balans tussen rust en reuring, meer spreiding van evenementen over de stad en een duurzamer aanbod van evenementen voor alle Rotterdammers'. Ze onwikkelt voor de zeven drukste lokaties een profiel waarin grenzen aan de belasting van mensen, vervuiling en geluid beschreven staan met het doel problemen binnen de perken te houden. Goed streven. In een stad moet gefeest en geleefd kunnen worden en botsingen moeten binnen de perken blijven. Ook duurzaamheid krijgt concrete aandacht: ' De gemeente en de evenementensector maken nieuwe afspraken om evenementen duurzamer en meer circulair maken. Hiertoe wordt dit jaar een plan uitgewerkt. Daarnaast zijn er onlangs in het Roel Langerakpark en Kralingse Bos voorzieningen voor water en elektriciteit gerealiseerd. Dit moet bijdragen aan het terugdringen van vervuilende aggregaten of generatoren'.

Reizend theater
Terug naar de Parade. Die schrijven over zichzelf: Op de Parade spelen zo’n 80 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen voor jong en oud in de theatertenten. Merendeel van de voorstellingen zijn speciaal voor het festival gemaakt en alleen op de Parade te zien. Iedere dag staan er verschillende voorstellingen op de planken. Deze duren gemiddeld zo’n 30 minuten, waardoor je makkelijk twee, drie of zelfs vier voorstellingen kan zien op een avond. Naast de avondvoorstellingen is er iedere dag een uitgebreide KinderParade met theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops. Iedere avond spelen er live-bands die gratis toegankelijk zijn. Voorstellings- en toegang terreinkaartjes koop je online of op het Paradeterrein.

De tournee start op 21 juni 2019 in het Museumpark in Rotterdam. Daarna reizen we met alle artiesten, medewerkers, tenten en restaurants via het Westbroekpark in Den Haag door naar het Moreelsepark in Utrecht en sluiten traditiegetrouw af in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. In 2018 bezochten 231.000 mensen de Parade en zijn er ruim 296.000 theaterkaarten verkocht. Tot zover De Parade.

Intussen is er dus deze voorzomer een schare aan festivals en evenementen te beleven

Van gratis tot honderden euros, afhankelijk van het festival. Nu maar hopen op mooi weer. Liefhebbers haast u, de mooiste plekjes zijn het eerste weg.

Foto: Parade Rotterdam (Foto: Sofie Simao)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties