Dichters van niveau in Atrium

8064-dichters-van-niveau-in-atrium

Onderschat wordt nogal eens hoeveel menselijke talent er in ouderdom opgeslagen is.

Behalve een heel leven aan herinneringen en menselijke relaties, zijn er alle ervaringen, bekwaamheden en talenten die mensen een leven lang gekoesterd, vervolmaakt, gepraktiseerd en te gelde gemaakt hebben.

Verzorgings en bejaardentehuizen zijn daarom -behalve de zorgcentra die ze zijn- een soort spaarbanken van menselijk leven.


Schitterend kwam dat tot uitdrukking op dinsdag 4 juni waar in zorgcentrum Atrium aan de Karels Doormanstraat diverse dichters en artiesten optraden. Drie daarvan, te weten, Hans Sleutelaar, Dick Kornet en Peter Bulthuis wonen in zorgcentrum Atrium. Ze traden op tussen Rotterdams dichter en medeorganisator Rien Vroegindeweij, zangeres Eveline de Bruin en Loes Luca en Pierre van Duijl.

Hieronder een klein visueel verslag van deze –daarover mogen we onbescheiden zijn- historische gebeurtenis.


De dichters Peter Bulthuis, Hans Sleutelaar en Dick Kornet droegen op vier juni voor uit hun gedichten. Het programma bestond behalve uit hun werk tevens uit gedichten van Rien Vroegindeweij, door Eveline de Bruin gezongen gedichten van Hans Sleutelaar en uit muziek van Loes Luca en Pierre van Duijl. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Loes Luca, Peter Bulthuis, Hans Sleutelaar en Dick Kornet applaudisseren voor een klassieker van Rien Vroegindeweij. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Peter Bulthuis maakt indruk met zijn prozagedichten. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Sleutelaar leest over een voormalige vriend die met wapens dreigde. Rechtsvoor filmt Carel van Hees als experiment met de I-phone8. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Dick Kornet na zijn optreden nu als luisteraar. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Eveline de Bruin zingt Sleutelaar. En goed! (Foto © Ronald Glasbergen)


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties