Toekomst onzeker voor 10 jarig Futureland

8062-toekomst-onzeker-voor-10-jarig-futureland


(door Janny Kok)

De Rotterdamse havengerelateerde topattractie Futureland heeft zijn 10 jarig bestaan uitbundig kunnen vieren, maar diens voortbestaan op de huidige plek aan het begin van Maasvlakte 2 is onzeker. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) president-directeur Allard Castelein meldt desgevraagd dat eind dit jaar een besluit zal worden genomen over de verplaatsing van de publieksattractie. Futureland moet om veiligheidsredenen een andere plek krijgen. De noodzaak daarvan dient zich aan sinds er steeds meer terminals in de buurt van de publiekstrekker zijn gevestigd, en beperking operationele veiligheidsrisico’s op en rond de terminals een ‘must’ is. De Gate Terminal die vanaf 2017 een groeiend volume LNG behandelt, is een van die terminals.


“We handhaven strikt op beperking van veiligheidsrisico’s en duurzaamheid in het havengebied”, aldus Castelein en HbR COO Ronald Paul, “dus moeten we zelf ook doen wat we van bedrijven in het havengebied eisen”. Uit hun woorden blijkt dat de bestaande publiekstrekker Futureland het zal moeten afleggen tegen het operationele succes van Rotterdam World Gate terminal, de Gate Terminal en overige containerterminals. De HbR directie dacht aanvankelijk dat de toestroom van bezoekers van Futureland zou stoppen. Castelein: “maar het enthousiasme voor een bezoek daaraan spat er nog steeds vanaf.”

Op de foto hierboven: HbR president directeur Allard Castelein en COO Ronald Paul spreken zich uit over de toekomst van Futureland.

Dat blijkt wel uit het groeiende aantal bezoekers aan de havenattractie. In 2009 waren dat er 60.000 en in 2018 kon de miljoenste bezoeker in totaal worden gefêteerd. Het kan niet anders dan dat de locatie medebepalend is voor het succes van de publieksattractie. Er is dus zorgvuldigheid geboden in de keuze voor een nieuwe locatie om dat succes vest te houden en rendement te genereren uit investeringen voor verplaatsing en duurzame nieuwbouw.

Futureland voorziet zeker in een informatiebehoefte over havenontwikkelingen, – activiteiten en werkgelegenheid. Dat bleek uit het feestelijke activiteitenaanbod tijdens de verjaardagsviering van Futureland, zoals de speciale tentoonstelling ‘De haven WERKT’, strandspeurtochten, fossielenexpedities, een soort beroepskeuze quiz voor kinderen, en bus- en rondvaartboottochten.

Bijgevoegde foto's zijn © Gerrit de Boer

Op de foto hierboven: Economiewethouder Barbara Kathman deed haar zegje over 'De haven WERKT. '

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties