Toekomst onzeker voor 10 jarig Futureland

8062-toekomst-onzeker-voor-10-jarig-futureland


(door Janny Kok)

De Rotterdamse havengerelateerde topattractie Futureland heeft zijn 10 jarig bestaan uitbundig kunnen vieren, maar diens voortbestaan op de huidige plek aan het begin van Maasvlakte 2 is onzeker. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) president-directeur Allard Castelein meldt desgevraagd dat eind dit jaar een besluit zal worden genomen over de verplaatsing van de publieksattractie. Futureland moet om veiligheidsredenen een andere plek krijgen. De noodzaak daarvan dient zich aan sinds er steeds meer terminals in de buurt van de publiekstrekker zijn gevestigd, en beperking operationele veiligheidsrisico’s op en rond de terminals een ‘must’ is. De Gate Terminal die vanaf 2017 een groeiend volume LNG behandelt, is een van die terminals.


“We handhaven strikt op beperking van veiligheidsrisico’s en duurzaamheid in het havengebied”, aldus Castelein en HbR COO Ronald Paul, “dus moeten we zelf ook doen wat we van bedrijven in het havengebied eisen”. Uit hun woorden blijkt dat de bestaande publiekstrekker Futureland het zal moeten afleggen tegen het operationele succes van Rotterdam World Gate terminal, de Gate Terminal en overige containerterminals. De HbR directie dacht aanvankelijk dat de toestroom van bezoekers van Futureland zou stoppen. Castelein: “maar het enthousiasme voor een bezoek daaraan spat er nog steeds vanaf.”

Op de foto hierboven: HbR president directeur Allard Castelein en COO Ronald Paul spreken zich uit over de toekomst van Futureland.

Dat blijkt wel uit het groeiende aantal bezoekers aan de havenattractie. In 2009 waren dat er 60.000 en in 2018 kon de miljoenste bezoeker in totaal worden gefêteerd. Het kan niet anders dan dat de locatie medebepalend is voor het succes van de publieksattractie. Er is dus zorgvuldigheid geboden in de keuze voor een nieuwe locatie om dat succes vest te houden en rendement te genereren uit investeringen voor verplaatsing en duurzame nieuwbouw.

Futureland voorziet zeker in een informatiebehoefte over havenontwikkelingen, – activiteiten en werkgelegenheid. Dat bleek uit het feestelijke activiteitenaanbod tijdens de verjaardagsviering van Futureland, zoals de speciale tentoonstelling ‘De haven WERKT’, strandspeurtochten, fossielenexpedities, een soort beroepskeuze quiz voor kinderen, en bus- en rondvaartboottochten.

Bijgevoegde foto's zijn © Gerrit de Boer

Op de foto hierboven: Economiewethouder Barbara Kathman deed haar zegje over 'De haven WERKT. '

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties