Rotterdam: hogere opkomst volgt trend Europa

8050-rotterdam-hogere-opkomst-volgt-trend-europa

(van onze redactie)

In 2014 lag het opkomstpercentage bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in Rotterdam nog op 28,3%. Op de afgelopen donderdag 23 mei 2019 lag het bij dezelfde verkiezingen op 34 % van het electoraat. Dat is één van de cijfers die burgemeester Aboutaleb op dinsdag 28 mei op het stadhuis bekend maakte als definitieve uitslag van de Europese verkiezingen in Rotterdam.

Met die hogere opkomst volgde Rotterdam zowel de landelijke als de Europese trend. In Nederland steeg de opkomst van 37,3% naar 41,8%. Dat ligt nog steeds een stuk onder het Europees gemiddelde dat steeg van 42,6% naar 50,9%. Dat is in Europa de hoogste opkomst sinds 25 jaar. Daarnaast betekent de Rotterdamse uitslag dat de opkomst 20% hoger is dan vijf jaar geleden. Dat is een winst die de stad met zijn traditioneel lage opkomstcijfers goed kan gebruiken.


In Rotterdam waren er op 23 mei 460.651 kiesgerechtigden waarvan er 155.506 gingen stemmen. Daarvan waren er 345 stembiljetten blanco, 643 ongeldige stemmen.

Tabel van gemeente Rotterdam

In de uitslag volgt Rotterdam de landelijke trend met winst voor de PvdA en GROENLINKS (2e partij nu in Rotterdam). Dat is zowel als je het vergelijkt met de Europese verkiezingen vijf jaar geleden, als vergeleken met de uitslag van de Statenverkiezingen van maart in Rotterdam. Nieuwkomer FvD laat zich zien op de lijst met 12% van de stemmen, maar zakt weer tegenover de Statenverkiezingen van maart, waar ze uit het niet 15,7% haalden. Ook daarin wordt de landelijke trend gevolgd. PVV, SP en D66 verliezen sterk. Opvallend in Rotterdam is verder de winst voor de VDD die hier afwijkt van de trend, landelijk, van licht verlies. Leefbaar Rotterdam deed als regionale partij niet mee. Het wel landelijke opererende DENK haalde 6%, een vijfde minder dan bij de Statenverkiezingen in maart.

Conclusie: Twee derde van de Rotterdammers laten het stemmen aan hun buurvrouw of buurman over. Die laatsten doen het nodige democratische voetwerk van stembusgang en kiezen. Van die stembusgangers waren er dus ruim 155.000 binnen de gemeentegrenzen. Als we uit al die kiezers even een denkbeeldige reus of reuzin boetseren, dan is die Rotterdamse reuzin anno 2019, de Europese Unie op kritische wijze welgezind en draagt zij de sociaaldemocratie een wat warmer hart toe.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties