Rotterdam: hogere opkomst volgt trend Europa

8050-rotterdam-hogere-opkomst-volgt-trend-europa

(van onze redactie)

In 2014 lag het opkomstpercentage bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in Rotterdam nog op 28,3%. Op de afgelopen donderdag 23 mei 2019 lag het bij dezelfde verkiezingen op 34 % van het electoraat. Dat is één van de cijfers die burgemeester Aboutaleb op dinsdag 28 mei op het stadhuis bekend maakte als definitieve uitslag van de Europese verkiezingen in Rotterdam.

Met die hogere opkomst volgde Rotterdam zowel de landelijke als de Europese trend. In Nederland steeg de opkomst van 37,3% naar 41,8%. Dat ligt nog steeds een stuk onder het Europees gemiddelde dat steeg van 42,6% naar 50,9%. Dat is in Europa de hoogste opkomst sinds 25 jaar. Daarnaast betekent de Rotterdamse uitslag dat de opkomst 20% hoger is dan vijf jaar geleden. Dat is een winst die de stad met zijn traditioneel lage opkomstcijfers goed kan gebruiken.


In Rotterdam waren er op 23 mei 460.651 kiesgerechtigden waarvan er 155.506 gingen stemmen. Daarvan waren er 345 stembiljetten blanco, 643 ongeldige stemmen.

Tabel van gemeente Rotterdam

In de uitslag volgt Rotterdam de landelijke trend met winst voor de PvdA en GROENLINKS (2e partij nu in Rotterdam). Dat is zowel als je het vergelijkt met de Europese verkiezingen vijf jaar geleden, als vergeleken met de uitslag van de Statenverkiezingen van maart in Rotterdam. Nieuwkomer FvD laat zich zien op de lijst met 12% van de stemmen, maar zakt weer tegenover de Statenverkiezingen van maart, waar ze uit het niet 15,7% haalden. Ook daarin wordt de landelijke trend gevolgd. PVV, SP en D66 verliezen sterk. Opvallend in Rotterdam is verder de winst voor de VDD die hier afwijkt van de trend, landelijk, van licht verlies. Leefbaar Rotterdam deed als regionale partij niet mee. Het wel landelijke opererende DENK haalde 6%, een vijfde minder dan bij de Statenverkiezingen in maart.

Conclusie: Twee derde van de Rotterdammers laten het stemmen aan hun buurvrouw of buurman over. Die laatsten doen het nodige democratische voetwerk van stembusgang en kiezen. Van die stembusgangers waren er dus ruim 155.000 binnen de gemeentegrenzen. Als we uit al die kiezers even een denkbeeldige reus of reuzin boetseren, dan is die Rotterdamse reuzin anno 2019, de Europese Unie op kritische wijze welgezind en draagt zij de sociaaldemocratie een wat warmer hart toe.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties