Wanhopige SP zet 'agitprop' in als wapen tegen EU

8020-wanhopige-sp-zet-agitprop-in-als-wapen-tegen-eu (Door Ronald Glasbergen)

De SP heeft een 'agitpropfilmpje' de wereld in gezonden waarin de kandidaat EU-voorzittervoor de sociaal-democraten op de korrel genomen wordt. Het filmpje laat een Timmermans look-a- like zien in onsmakelijke posen. Parodie noemt SP’er Ron Meyer het. Komende uit de koker van een politieke partij in neergang is die kans nihil. Wel past het in een oude marxistische traditie van pure 'agitprop'. In dit geval zijn de media-aandacht en beschadiging van de concurrentie en van de EU, het doel.

Politiek propaganda komt in alle campagnes voor, het hoort erbij. We zijn het gewend en kijken er zo goed mogelijk doorheen, evenals we doen bij al te mooie verkiezingsbeloften. Met 'agitprop' ligt het net even anders. Dat grenst vaak aan systematische botte verdachtmaking en laster. Het idee van dit soort volksbeïnvloeding als een van de vele keiharde instrumenten om het volk in de pas te houden, richting historische heilstaat, stamt uit de tijd van Lenin, de leider van communistisch Rusland. Het werd later gretig overgenomen door de communistische leider van China, Mao Tse-tung. Van hem stamt de uitspraak: ‘Communisme is een hamer die we gebruiken om onze vijanden te vermorzelen’. In die omgeving ligt dan ook de oorsprong van het politieke gedachtegoed van de SP, dat we in het filmpje opnieuw, na lange tijd weer in het openbaar, zien opduiken.


Het woord agitprop is een samentrekking van de woorden agitatie en propaganda. Agitatie staat dan voor agressieve politieke beïnvloeding van de politieke emoties van het volk. De gedachte is dat als je een plaatje van een politieke tegenstander zien met een bebloed mes in zijn of haar handen en een slachtoffer erbij - liefst uzelf in de rol van slachtoffer- dat het beeld blijft hangen. Netjes is die methode niet. Eerlijk ook niet - tenminste als de politicus uit het voorbeeld hierboven geen moordenaar is. Effectief - op primitief niveau- kan het wel zijn. Het beeld van de politicus met het bebloede mes kan blijven hangen.

In een normaal open en democratisch klimaat is ‘agitprop’ om meerdere redenen voor de beoefenaren ervan gevaarlijk. In de eerste plaats omdat het normale politieke debat dat over standpunten een inhoud zou moet gaan overgoten wordt met zware emotionele saus. In de tweede plaats kan het ook gevaarlijk zijn voor het mikpunt. Het mikpunt kan door mensen -die de agitprop bewust of onbewust serieus nemen, gehaat gaan worden en erger. Gekken genoeg. Een derde gevaar is er voor de verspreider van de agitprop zelf. Die kan weerzin opwekken door zijn agitatie en daarmee het tegenovergestelde bereiken van wat gewenst werd.

Dat wisten ze natuurlijk allemaal wel bij de huidige leiding van de SP, die hier inclusief Lilian Marijnissen, goedkeuring aan gegeven heeft. Ze hebben een afweging gemaakt, de gevaren van beschadiging van de democratie zijn weggewimpeld. Het gevaar van negatieve feedback naar de SP is op de koop toe genomen. De partij staat in de peilingen voor de EU toch al op verlies. Als dit anti-Timmermans , anti-EU spotje niets oplevert, kan je altijd nog de schuld bij het filmpje leggen: campagnefoutje. Maar het blijft een risico dat je als politieke partij alleen neemt, als je denkt niet veel meer te verliezen te hebben en als je de wanhoop nabij bent.

Kennelijk is de inschatting van de SP ook dat het politieke klimaat, mede door fake-nieuws, de campagnes van GeenStijl en van DENK en de opkomst van nationalistische partijen, niet zo transparant en democratisch meer is. Die rigoureus marxistische koers die de SP voor het oog van de buitenwereld al jaren had verlaten, in ruil voor een beter bij democratisch Nederland passende humane en sociaal activistische koers, steekt nu weer de kop op. De ‘hamer ‘ die ‘vijanden’ moet vermorzelen is van de rommelzolder gehaald en moet opnieuw het werk doen.

Veel kiezers blijven intussen thuis, zeker bij de Europese verkiezingen. Veel van die thuisblijvers horen toch al niet bij de mensen die makkelijk door de buitenkant van partijcampagnes heen kijken. Misschien dat de SP ze met dit filmpje nog wat meer mensen helpt om thuis te blijven.

Voorlopig echter lijkt de huidige leiding van de SP met het Timmermans/Brusselmans- filmpje vooral de wanhoop en het cynisme van haar huidige leiders te etaleren.

Poster Majakovski ca 1920 © wikimedia commons

Ronald Sörensen :
Ik vind dat filmpje best meevallen. Sterker ik vind het leuk en zeer passend.

"Krijg aids in je darkroom" "Buitengewoon minderwaardig mens" Fascist. Xenofoob. Extreem rechts. De nieuwe Hitler. Armani Mussolini. Rat.
Ik heb het allemaal gehoord en niemand uit de partijen die nu verontwaardigd zijn protesteerde.

Laat ik me ook eens tot schelden verlagen: Hypocrieten!

maandag 13 mei 2019

Arie Torcque :
"Het gaat prima, op links hakken ze elkaar de kop af met dank aan Timmerfrans :-)"

Het is te hopen dat de kop van Frans niet gespaard gaat worden....

(als ik de kop van die man zie moet ik,... nou ja, laat ook maar....)

zaterdag 11 mei 2019

Jan Tak :
Ach we leven in een wereld van agitpop en zolang ze op links elkaar de kop afhakken zit ik veilig, toch???

Kom nou, jullie waren toch allemaal trots toen ome Frans werd benoemd? Doet hij zijn taak niet goed dan?
Na de vreselijk vliegramp in de Oekraïne wist hij toch exact uit teleggen hoeveel zuurstofmaskers er in een vliegtuig nodeloos worden gemonteerd, kijk dat zijn feiten die hout snijden.
En is hij niet altijd de steun voor zijn dronken baas? Dat zie ik jullie niet doen.
Zijn positie binnen het EU parlement wordt met de dag belangrijker.
We wilden minder regelgeving nou van Frans krijgt het voor elkaar, in de afgelopen 3 jaar zijn er 'slechts 5268 nieuwe regels door het EU parlement te gejast, Wie doet hem dit na?

Het gaat prima, op links hakken ze elkaar de kop af met dank aan Timmerfrans :-)

zaterdag 11 mei 2019

Jeroen Waardenburg :
Ach netjes dat soort bagger als Timmermans is nooit netjes geweest bestrijden met eigen wapens en dat doet de SP; voorts ook niet te vergeten dat de bende SP hun grote mannen de massamoordenaars als Stalin,Mao,Pol-pot en nog wat van die onnette jongens nog steeds hun helden zijn. Ook niet zo netjes.

vrijdag 10 mei 2019

Arie Torcque :
"Netjes is die methode niet. Eerlijk ook niet"
In de eerste plaats is het niet netjes een artikel plaatsen zonder afzender alhoewel de meeste onderons wel vermoeden waar dit vandaan komt.
Wat het filmpje betreft is het creatief zeer hoogstaand ookal zijn er mensen die zie er aan storen, nou en,.. zou ik zeggen, is meneer Timmermans dan zo netjes, eigenlijk net als Rutte "bagger" en met Timmermans op de zetel stevenen we rechtaf op een vierde rijk Duitsland meer macht dus in een poep en een zucht met een gestrekt armpie omhoog.

Natuurlijk zijn er mensen die er anders overdenken, van mij mag dat, maar ik mag ook een mening hebben en die weten jullie nu...

vrijdag 10 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties