Rotterdamse leerlingen gratis met de klas naar André Kuipers

7932-rotterdamse-leerlingen-gratis-met-de-klas-naar-andr-kuipers

Bijna 900 leerlingen van 16 Rotterdamse basisscholen krijgen 8 maart de unieke kans om met hun klas gratis mee te gaan op een reis door de ruimte met astronaut André Kuipers; de Techniekpact Collegetour. Ruim een uur lang vertelt André Kuipers de kinderen over zijn ruimtereis. Daarna staat het middagprogramma in het teken van zelf ontdekken en doen. Leerlingen kunnen via proefjes en workshops ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is.

,,Jongeren moeten de kans krijgen te ontdekken welke affiniteit zij hebben met wetenschap en technologie. Er is enorm veel werk in techniek en technologie. Bovendien is bèta-technische kennis steeds belangrijker in bijna alle sectoren. Daar moeten we leerlingen op voorbereiden’’, zegt wethouder Said Kasmi (Onderwijs).


De Techniekpact Collegetour wordt georganiseerd door het Nationaal Techniekpact 2020 en de gemeente Rotterdam. Als ambassadeur van het Nationaal Techniekpact heeft André Kuipers de missie om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor wetenschap en techniek. En de gemeente (ook initiatiefnemer van het Rotterdams Techniek- en Technologiepact) heeft de missie om basisscholen te helpen bij het inpassen van wetenschap en technologie in hun curriculum.

Verplicht op de basisschool
In 2020 is in Nederland wetenschap en technologie (w&t) verplicht op iedere basisschool. Rotterdam helpt basisscholen op weg naar 2020 met hulpmiddelen zoals ‘talentontdekkaarten’ en verschillende evenementen en activiteiten zoals de Techniekpact Collegetour en de WTChallenge010.

Kiezen voor techniek en technologie
De gemeente probeert op verschillende manieren de interesse van jongeren te stimuleren voor wetenschap en technologie. Samen met Jinc organiseert de gemeente een aantal keer per jaar de Rotterdamse basisschooltechniekdagen. De Stichting Maakotheek heeft een eenmalige investeringssubsidie ontvangen (Onderwijslab010) om kostbare lesmaterialen voor technieklessen aan basisscholen uit te lenen, te onderhouden en hen bij de lessen te ondersteunen Het concern Rotterdam neemt jaarlijks deel aan de nationale ‘Girlsday’. De gemeente Rotterdam laat als werkgever meisjes tussen 10 en 15 jaar een dagdeel meelopen met vrouwelijke werknemers in technische beroepen. Het streven is jaarlijks 400 meisjes een onvergetelijke Girlsday te bezorgen.

Over het Techniekpact
Zorgen voor voldoende gekwalificeerde technici. Dat is de ambitie van het Nationaal Techniekpact 2020 én het Rotterdams Techniek en Technologiepact. Doe-pacten vol acties waar partijen – vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid - hun handtekening onder hebben gezet. Om de ambitie te kunnen realiseren is het nodig dat meer jongeren kiezen voor wetenschap en techniek. De basis hiervoor ligt in het primair onderwijs. Uit onderzoeken blijkt dat als kinderen op vroege leeftijd in aanraking komen met wetenschap en techniek zij sneller een positieve keuze voor deze richting maken. Vandaar ook dat één van de acties is, zorgen voor meer structurele aandacht voor wetenschap en techniek in het primair onderwijs.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties