De reus Jim richt zich in herinnering op

7909-de-reus-jim-richt-zich-in-herinnering-op (Door Janny Kok)

Zoveel is weer duidelijk geworden: de Rotterdamse journalistengemeenschap is een hecht netwerk. Vrijwel direct na het trieste bericht over het plotselinge overlijden van Jim Postma vulden de Post In bakken van collega journalisten zich vol met e-mails, waarin de afzenders hun verbijstering over Jims dood uitten. Een deel van hen deed dat ook op Facebook en in het journalistenvakblad www.villamedia.nl op internet. Alleen degenen die zelf een doodstijding hebben moeten brengen, weten hoe zwaar het voor Jims levenspartner Jana Beranová moet zijn om zo’n ongelofelijk bericht te moeten verspreiden.


Dat de dood in beider gedachten in voorkomende gevallen opkwam, is gebleken. Jana schreef daarover onder meer dit gedicht:

De dood is oranje net als de zon

Dood spoor van binnen
verbrandde zijn huis
zoals vroeger de zon in Zuid-Frankrijk.
Daar, hoog in de Alpen,
waar Hannibal ooit met zijn troepen trok,
voerde hij vlinders dronken met suikerwijn.
Wat hebben wij toen alle drie gelachen.

Jim liet zijn gedachten daarover gaan in zijn column Kopstoot in de online krant Rotterdam Vandaag & Morgen onder de titel Who Wants To Live Forever:

Hier op ons aller planeet Moeder Aarde
heeft de hele en complete mensheid
op aarde maar één keus:
Or : We learn to live all together,
Or: We will all die together

Take your pick.
There will be absolutely no other way.

Bron foto: Jaap Kok

Net na de herdenkingsdienst van het sociale leven van mijn man Jaap Kok schreef Jim de column Goede Jaap Kok in Rotterdam Dichtbij. Daarin toonde de columnist in Jim zich een ware observator en een ware vriend:

“Je moet erbij zijn geweest om het te geloven. Gelukkig waren er bij zijn begrafenis zo’n 250 gelovigen. Min of meer gelovig, maar zeker als getuigen van dit zeer bijzondere gebeuren. Zelf mocht ik als goede vriend en reisgenoot aanwezig zijn bij zijn herdenkingsdienst in de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid. [ ]

Sinds jaar en dag was ik in een dergelijke fraaie kerk – wel een beetje wit steriel – niet binnen geweest. Wel loop ik al haast een halve eeuw mijn kroegen onder het motto ‘een rondje om de kerk’. En juist daar heb ik goede Jaap Kok (71) samen met zijn goedlachse vrouw Janny Kok, havenjournaliste, ooit leren kennen. Dat was zeker zo’n 35 jaar geleden in destijds roemrucht café ‘De Schouw’.”

Het zijn maar een paar anekdotes vanuit waardevolle levens die elkaar hebben gekruist. Wie daarin gelooft, weet dat de geest voortleeft. Al was het maar in de harten van iedereen die Jim werkelijk goed hebben gekend. Jazeker, Jim was een kroegtijger, een flamboyant man en een gedreven journalist, maar hij blijft meer dan dat. Zeker voor altijd in ons hart!

Jim schrijvend (Foto © Rinus Vuik)


Rinus Vuik :
De kop alleen al bezorgt mij kippenvel...dank Janny voor deze hartverwarmende
'pleister'.Als de wond eenmaal genezen is, blijft een litteken van gemis, maar als je hier over wrijft, dan komen de mooie herinneringen bovendrijven als belletjes in een glas champagne die ons doen glimlachen, denkend aan onze Jim, die er altijd zal zijn!

vrijdag 15 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties