IK WENS JE

7866-ik-wens-je

(Gisteren, Vandaag en Morgen is het ‘WereldGedichtendag’: zelfs nog een week lang. Speciaal vanaf nu in het kader van het algehele ‘Kinderpardon’ in deze stad en dit land).


Jana Beranová :
Bedankt voor jullie mooie woorden. Het voelt erg goed. Jana.

zaterdag 02 feb 2019

Frank Drion :
op deze regenachtige dag maken deze regels mij zonnig en blij!

zaterdag 02 feb 2019

Nafiss Nia :
Prachtig! Maar anders dan prachtig lees nooit van Jana. Veel liefs.

vrijdag 01 feb 2019

Juan Heinsohn Huala :
Met dit gedicht hebben we kinderen en volwassenen gemotiveerd mooie tekeningen en schilderijen te maken. Vorige jaar nog weer een groep volwassenen hebben 15 illustraties geschilderd. Ze worden binnenkort in Schiedam tentoongesteld. Bedankt Jana!

vrijdag 01 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties