Koninklijke onderscheidingen

7813-koninklijke-onderscheidingen

Koninklijke onderscheiding voor Gera Vonk en René van den Boezem. Vrijwilligers jarenlang rots in de branding voor SWeDoRo

Koning Willem-Alexander heeft Gera Vonk-Huisjes en René van den Boezem benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De twee ontvingen de onderscheiding voor hun jarenlange inzet als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWeDoRo). Burgemeester Aboutaleb reikte de koninklijke onderscheidingen op zaterdag 12 januari uit tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van SWeDoRo in het Dovenontmoetingscentrum Rotterdam.


Gera Vonk (05-12-1961), uit Bergambacht werd in 1986 lid van het bestuur bij SWeDoRo. In 1989 werd ze benoemd tot voorzitter, een functie die zij nu 30 jaar vervult en waarin zij zich met grote toewijding inzet voor de positie van doven in de horende maatschappij. Burgemeester Ahmed Aboutaleb in zijn speech: “Gera is een bevlogen mens, een voortrekker en uitstekend voorzitter. Zij kan mensen in beweging brengen, motiveren en heeft daarbij oog voor de belangen van alle betrokkenen. Gera is een bijzonder goede, sociale leider.”

René van den Boezem (25-06-1967) uit Dordrecht neemt sinds 1990 een belangrijke plaats in als vrijwilliger en bestuurder binnen SWeDoRo. Niet alleen is hij dé technische man van de stichting, ook is hij sinds 2002 penningmeester. “René staat bekend als doorzetter, iemand die goed is in het leggen van verbindingen tussen verschillende partijen. Zo weet u jongeren te betrekken bij activiteiten van SWeDoRo, waardoor de stichting met de tijd en het beleid van de overheid mee verandert. Uw inzet is van grote toegevoegde waarde”, aldus burgemeester Aboutaleb in zijn speech.

Bewustwording
Met hun vrijwilligerswerk (naast een fulltime baan) hebben Gera en René een waardevolle bijdrage geleverd aan Stichting Welzijn Doven Rotterdam en de dovengemeenschap in de regio. Dankzij hun inzet komen doven verder in de horende wereld én wordt de samenleving zich bewuster van het belang toegankelijk te zijn voor doven en slechthorenden.

Orde van Oranje-Nassau
De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een benoeming in één van de zes ridderlijke graden komen mensen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Uitreikingen vinden plaats bij bijzondere gelegenheden zoals een afscheidsreceptie of jubileumviering, of bij de traditionele Lintjesregen (de laatste werkdag vóór Koningsdag).


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties