Droge zomer(s) funest voor huizenfunderingen

7651-droge-zomer-s-funest-voor-huizenfunderingen

(Door Jim Postma)

Vele delen in wijken in onze stad worden al jarenlang geteisterd door verzakkingen in fundamenten en overstromingen in laag gelegen huizengedeelten. Zoals kelders en souterrains. Als gevolg van paalrot of te lage waterstanden onder de huizen. Gezien de afgelopen extreme droogte en mogelijke klimaatverandering is daar nog een gevaar bijgekomen.

Verzekeraars worden landelijk en hier regionaal overspoeld met schadeclaims over scheuren in huizen door verzakkingen als gevolg van de afgelopen zeer droge zomer. In zeker niet in alle gevallen worden deze claims vergoed.


‘Voorkomen is beter dan genezen’, zo is recent ook de slogan geworden van de gemeente Rotterdam. Die heeft onlangs de site geopend genaamd www.duikinjefunderingen.nl Daar is op simpele wijze voor Rotterdammers te controleren of hun huis mogelijk een zwakke fundering heeft. Dit middels een simpele postcodecheck. VVD-wethouder Bas Kurvers gaf onlangs het sein bij de lancering van de campagne ‘Duik in je fundering!’

Van de ruim 300.000 huizen in Rotterdam staan er ongeveer 120.000 op houten palen, zoals bijvoorbeeld de Provenierswijk met veel oude huizen. Door wisselende waterstanden onder de woningen kunnen die gaan rotten als ze blank komen te staan en mogelijk door bacteriën worden aangetast. Daardoor kunnen woningen gaan verzakken met alle gevolgen van dien. In het ergste geval kunnen zij zelfs gedeeltelijk gaan instorten. De schade is dan niet te overzien.

Gemeentehulp
Herstel van een door paalrot aangetaste woning en daardoor slechte fundering kan al zo’n 50.000 tot 70.000 euro aan grondig herstel gaan opleveren. De gemeente is tot op zekere hoogte bereid om daarin hulp te verlenen in de vorm van leningen voor de huiseigenaren die dit niet zelf kunnen bekostigen. Daarnaast is er subsidie mogelijk voor verenigingen van huiseigenaren voor een funderingsonderzoek in de hele straat of woonblok. Hiervoor is nu een funderingsloket opgericht waar huiseigenaren terecht kunnen.

Verder is de gemeente bezig in het kader van preventie met een proef over het verhogen van de grondwaterstand onder de betrokken woningen,. Zo is bijvoorbeeld in het Kleiwegkwartier een dergelijke proef gestart. Daarbij wordt vanuit een singel (Erasmussingel) water via een pijpleiding onder de ‘droogstaande’ woningen gepompt. Daarin zit ook weer een risico aan vast. Door te veel water onder de kelders en souterrains te pompen kunnen lekkages ontstaan. Hierdoor worden de huiseigenaren tot renovatie gedwongen.

Een miljoen woningen
Volgens ingenieursbureau Sweco lopen zo’n een miljoen huizen en eigenaren in het hele land de kans dat zij op korte of langere termijn last krijgen van de lage grondwaterstand. In acute gevallen kan de schade per gemiddeld huis zo’n 60.000 euro gaan kosten. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden zeker niet in al deze gevallen de schadeclaims. Wel in het algemeen als er verzakkingen ontstaan door spontane gevallen en oorzaken. Dit wordt door de maatschappijen omschreven als een ‘plotselinge gebeurtenis’. Zo zullen grote schades als gevolg van hevige regenbuien doorgaans wel worden vergoed.

In deze gevallen hameren de verzekeraars, net zoals nu de gemeente Rotterdam, op preventie. Na deze extreem droge zomer liggen veel putjes, zeker ook op dakgoten, vol met bladeren. De verzekeraars schatten dat door de toenemende klimaatschade een kwart miljard euro extra per jaar kan gaan oplopen.

Dit zal ongetwijfeld weer gaan leiden tot hogere verzekeringspremies bij onder meer opstalverzekeringen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties