Vlees eten zonder dieren te doden

7642-vlees-eten-zonder-dieren-te-doden

Re-Thinking the Food Industry: ProVeg New Food Conference

21 en 22 maart 2019 in Berlijn

Hoe zien de voedingsmiddelen van de toekomst eruit? Welke bijdrage aan voedingsinnovatie kunnen Europese bedrijven leveren? Zal het in de toekomst mogelijk zijn om vlees te produceren zonder dieren te hoeven doden? En hoe kan dit worden verzoend met individuele bedrijfsdoelen?


Deze en andere vragen zullen in maart volgend jaar door vertegenwoordigers van de industrie, wetenschappers en andere deskundigen worden besproken tijdens een tweedaagse conferentie georganiseerd door ProVeg International die zich zal richten op gekweekte dierlijke producten en plantaardige alternatieven.

Dé conferentie voor nieuwe eiwitbronnen
Tot nu toe is er geen conferentie in Europa die deze onderwerpen in detail behandelt. De focus van de ProVeg New Food Conference zal dus liggen op de acceptatie van de consument, het vormgeven van de Europese markt en het vergroten van de media-aandacht en het publieke bewustzijn van het onderwerp. Daarnaast wil ProVeg netwerkvorming en kritische discussie tussen industriële partners bevorderen. Het evenement is gericht op internationale belanghebbenden uit de voedingsindustrie, waaronder producenten, detailhandelaren, exploitanten van foodservices en startups, samen met organisaties voor consumentenrechten en vertegenwoordigers uit de media en de politiek.

Ruime Nederlandse vertegenwoordiging
De eerste dag van de conferentie zal zich richten op plantaardige eiwitten en zal de huidige ontwikkelingen in de Europese markt en nieuwe producten en technologieën onderzoeken. Hoogtepunten van de dag zijn presentaties door food- en gezondheidsexpert Hanni Rützler, de Nederlandse NextFoods mede-oprichter Joep van Straalen en Lisa Feria, directeur van Stray Dog Capital. De belangrijkste sponsors van de conferentie zijn Rügenwalder Mühle en Simply V.

Is kweekvlees de toekomst?
Het hoofdthema van de tweede dag zal bestaan uit nieuwe eiwitten op basis van cellen, met presentaties over trends en kansen voor gekweekte vis en vlees, alsook de acceptatie door de consument en het wettelijke kader. Deze onderwerpen worden onderzocht door gerenommeerde wetenschappers en experts uit de industrie, waaronder de in Nederland gevestigde Dr. Mark Post, de 'vader van gekweekt vlees'; Michael Selden, de CEO van Finless Foods, een Amerikaans bedrijf dat gekweekte visproducten produceert; en dr. Arianna Ferrari, die onderzoek doet naar het onderwerp 'Visions of In Vitro Meat' voor het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek.


chris ripken :
Meelwormen, sprinkhanen, addergebroed daar zal de mensheid mee worden gevoed.

woensdag 07 nov 2018

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.



vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties