VPRO, “Mijn stad is mijn hart’

7584-vpro-mijn-stad-is-mijn-hart

Zondag 28 oktober, 21.05 uur, NPO 2

Rotterdam is inmiddels met 206 verschillende nationaliteiten een superdiverse stad. Twee derde van de jongeren heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven de stad hangt. Hoe gaan de jonge zogenoemde bi-culturelen daarmee om?

©VPRO | camera: Marco Nauta

Traditionele witte volkswijken hebben de afgelopen eeuw het karakter van steden bepaald. Maar de samenstelling van deze buurten is veranderd aangezien ze plaats gemaakt hebben voor gekleurde stedelingen. Inmiddels bestaan de grote steden voor de helft uit bi-culturele Nederlanders.


Zij domineren het straatbeeld. Iedereen is inmiddels een minderheid. Rotterdam neemt hierin een bijzondere positie in omdat twee derde van de schoolgaande kinderen een migratie-achtergrond heeft. Voor de bi-culturele jongeren is Rotterdam hun stad. En dat dragen ze ook met verve uit. Ze voelen zich veel meer verwant met de Rotterdamse dan met de Nederlandse identiteit. Stedelijke identificatie is in hun ogen nabijer en daardoor inclusiever. Zij geven de voorkeur aan de dynamische stadscultuur die ruimte biedt voor nieuwe interpretaties van identiteit in de vorm van urban arts, activisme en sport. Vanuit de publieke ruimtes van de grote stad vormt een eigengereide voorhoede van cultuurmakers een groot deel van de identiteit van het hedendaagse grote stad. Met een zelfbewuste houding die schuurt met de perceptie van de ‘oude’ Rotterdammer in de voorheen witte wijken.

Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterdam in toenemende mate te maken met gentrificatie. Hoe gaan de bi-culturele jongeren om met de verdringing op de huizenmarkt en de komst van hippe horecagelegenheden? Uitsluiting dreigt. Opnieuw.

Met o.a.: Malique Mohamud (schrijver & stadmaker), Iliass el Hadioui (socioloog en wetenschappelijk docent Erasmus Universiteit en VU Amsterdam), Aruna Vermeulen (oprichter HipHopHuis Rotterdam) en Alia Azzouzi (eigenaar koffiebar).

Regie: Halil Ibrahim Özpamuk
Foto's: © VPRO


Jan Tak :
Toekomstige deelgenoot Lombardijen als voorbeeld?
Een aantal jaren geleden is de wijk volledig ontruimt geweest zg. voor een renovatie maar in feite omdat het één grote vergaarbak van "onaangepasten" was geworden.
Was een idee van minister van woonzaken de Pvda-ér Ella Vogelaar.
Het mocht niet baten, "onaangepasten aller landen verenigt U"

https://www.youtube.com/watch?v=jG2Dx9cPV7s

zaterdag 20 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Jan,.. je vergeet de Afrikaanderbuurt en als toekomstige deelgenoten Lombardijen, Pendrecht, Zuidwijk en nog enkele niet nader te noemen. Soms moet je in de toekomst kijken via koffiedik of gewoon je nuchtere verstand laten werken. Zo ben ik na de komst van de Landgenoten van overzee 40 jaar geleden het land ontvlucht.(misschien ben ik een rassist, nou het moet dan maar.)

zaterdag 20 okt 2018

Jan Tak :
Citaat:
"Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven de stad hangt"
Ziet iemand het gebeuren, ziet iemand de gentrificatie van wijken als Crooswijk, Spangen, Charlois en Feijenoord etc. gebeuren??

Ik zie nog eerder het tegenovergestelde, steeds meer Rotterdamse wijken verpauperen in rap tempo. Wat vroeger een arme maar nette arbeidersbuurt was is nu een achterbuurt waar de nette burger 's avonds liever niet buiten komt.
Maar misschien bedoeld schrijver dit wel, de omgekeerde gentrificatie.
De Vrijzinnige protestanten zijn volledig van het padje.

vrijdag 19 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Op de vlucht

Boekenweek 2019 is van 23 t/m 31 maart met als thema: de moeder de vrouw

Het was Rembrandt
of Poincaré,
of Einstein,
of Chatsjatoerian,
zijn moeder
werd doodgeschoten
of onder het puin bedolven
op de vlucht
en ze drukte hem,
twee jaar oud,
tegen haar borst,
toen ze viel,
stikte hij,
verdween, zonder te zijn verschenen.

Als we
witte kiezels
of gele schelpjes vinden,
spelen we ermee,
we schikken ze in
stapeltjes,
lettertjes
en kringetjes.

Het is een
ongewild
rouwritueel
in een tijd zonder
grafheuvels,
crematieplekken,
bronzen grepen,
waarin maar
een paar miljoen
moeders
constant ergens,
ergens naartoe
vluchten.

Miroslav Holub
vert. Jana Beranová

  • Nieuw

  • Reacties