VPRO, “Mijn stad is mijn hart’

7584-vpro-mijn-stad-is-mijn-hart

Zondag 28 oktober, 21.05 uur, NPO 2

Rotterdam is inmiddels met 206 verschillende nationaliteiten een superdiverse stad. Twee derde van de jongeren heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven de stad hangt. Hoe gaan de jonge zogenoemde bi-culturelen daarmee om?

©VPRO | camera: Marco Nauta

Traditionele witte volkswijken hebben de afgelopen eeuw het karakter van steden bepaald. Maar de samenstelling van deze buurten is veranderd aangezien ze plaats gemaakt hebben voor gekleurde stedelingen. Inmiddels bestaan de grote steden voor de helft uit bi-culturele Nederlanders.


Zij domineren het straatbeeld. Iedereen is inmiddels een minderheid. Rotterdam neemt hierin een bijzondere positie in omdat twee derde van de schoolgaande kinderen een migratie-achtergrond heeft. Voor de bi-culturele jongeren is Rotterdam hun stad. En dat dragen ze ook met verve uit. Ze voelen zich veel meer verwant met de Rotterdamse dan met de Nederlandse identiteit. Stedelijke identificatie is in hun ogen nabijer en daardoor inclusiever. Zij geven de voorkeur aan de dynamische stadscultuur die ruimte biedt voor nieuwe interpretaties van identiteit in de vorm van urban arts, activisme en sport. Vanuit de publieke ruimtes van de grote stad vormt een eigengereide voorhoede van cultuurmakers een groot deel van de identiteit van het hedendaagse grote stad. Met een zelfbewuste houding die schuurt met de perceptie van de ‘oude’ Rotterdammer in de voorheen witte wijken.

Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterdam in toenemende mate te maken met gentrificatie. Hoe gaan de bi-culturele jongeren om met de verdringing op de huizenmarkt en de komst van hippe horecagelegenheden? Uitsluiting dreigt. Opnieuw.

Met o.a.: Malique Mohamud (schrijver & stadmaker), Iliass el Hadioui (socioloog en wetenschappelijk docent Erasmus Universiteit en VU Amsterdam), Aruna Vermeulen (oprichter HipHopHuis Rotterdam) en Alia Azzouzi (eigenaar koffiebar).

Regie: Halil Ibrahim Özpamuk
Foto's: © VPRO


Jan Tak :
Toekomstige deelgenoot Lombardijen als voorbeeld?
Een aantal jaren geleden is de wijk volledig ontruimt geweest zg. voor een renovatie maar in feite omdat het één grote vergaarbak van "onaangepasten" was geworden.
Was een idee van minister van woonzaken de Pvda-ér Ella Vogelaar.
Het mocht niet baten, "onaangepasten aller landen verenigt U"

https://www.youtube.com/watch?v=jG2Dx9cPV7s

zaterdag 20 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Jan,.. je vergeet de Afrikaanderbuurt en als toekomstige deelgenoten Lombardijen, Pendrecht, Zuidwijk en nog enkele niet nader te noemen. Soms moet je in de toekomst kijken via koffiedik of gewoon je nuchtere verstand laten werken. Zo ben ik na de komst van de Landgenoten van overzee 40 jaar geleden het land ontvlucht.(misschien ben ik een rassist, nou het moet dan maar.)

zaterdag 20 okt 2018

Jan Tak :
Citaat:
"Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven de stad hangt"
Ziet iemand het gebeuren, ziet iemand de gentrificatie van wijken als Crooswijk, Spangen, Charlois en Feijenoord etc. gebeuren??

Ik zie nog eerder het tegenovergestelde, steeds meer Rotterdamse wijken verpauperen in rap tempo. Wat vroeger een arme maar nette arbeidersbuurt was is nu een achterbuurt waar de nette burger 's avonds liever niet buiten komt.
Maar misschien bedoeld schrijver dit wel, de omgekeerde gentrificatie.
De Vrijzinnige protestanten zijn volledig van het padje.

vrijdag 19 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties