Feest met Nationaal Schoolontbijt

7582-feest-met-nationaal-schoolontbijt

16e editie op scholen en in stadhuizen

Van 5 t/m 9 november viert het Nationaal Schoolontbijt zijn 16e editie. Ook dit jaar gaan weer zo’n half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op bassischolen in het hele land en in stadhuizen met hun burgemeester. En leren ze met allerlei lesmateriaal meer over die gezonde start van de dag.


‘Een feestje voor iedereen!’
Deze 16e editie draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’. Omdat elk jaar scholen met z’n allen aan de ontbijttafel gaan en er voor iedereen gezonde keuzes zijn. En omdat we dit jaar de Stichting Kinderpostzegels steunen, die binnen één van hun projecten kinderen laat zien dat iedereen erbij hoort met verjaardagsfeestjes voor de voltallige klas.

Brede maatschappelijke steun
Ook dit jaar heeft het Nationaal Schoolontbijt brede steun van belangrijke partijen: het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt officieel ambassadeur van Gezonde School.

Opening met bootontbijt
Op maandagochtend 5 november openen we de week officieel aan boord van een bijzonder schip in Rotterdam. Zo laten we zien dat niemand buiten de boot valt. Tijdens een kinderontbijt vertelt DJ Nicky Romero over zijn jeugd en geeft hij een muzikale masterclass. En we presenteren de resultaten van een pilot met inclusieve verjaardagsfeestjes.

Op scholen én stadhuizen
Op ruim 2.400 basisscholen in het hele land gaan kinderen gezond ontbijten. En naar verwachting in zo’n 270 gemeenten ontbijten kinderen met hun burgemeester in het stadhuis. Op onze site kunt u nu zien welke scholen meedoen en vanaf eind oktober welke gemeenten.

Binnenhofontbijt met Kamerleden
Op woensdag 7 november is het tijd voor een bijzondere traditie: het Binnenhofontbijt. Dan ontbijt een bijzondere groep kinderen met Kamerleden en praten ze samen over een gezonde toekomst. Dit jaar in het openbare Atrium van het Haagse stadhuis, op steenworp afstand van het Binnenhof.

Afsluiten in Maastricht
Met het laatste Burgemeestersontbijt sluiten we de week af. In Maastricht, de stad die weet wat samen feestvieren is. Daar ontbijten kinderen met burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die namens alle deelnemende burgemeesters een cheque aan de Stichting Kinderpostzegels overhandigt.

Een gezond ontbijtpakket
Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Dit jaar met nog meer variatie in brood, beleg, zuivel, groente en thee. Zelfs met tuinkers, die de kinderen de week voor het ontbijt zelf opkweken. Het ontbijtpakket voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Lesmateriaal, placemats en doeboekje
Deelnemende scholen ontvangen naast een uitgebreid, gezond ontbijt en vrolijke placemats ook lesmateriaal: leuke animatiefilmpjes en de online Ontbijtmeter, die deel uitmaakt uit van een door Gezonde School goedgekeurde methode. Alle kinderen krijgen ook een doeboekje met spelletjes, weetjes, tips en recepten voor een gezonde traktatie: zoete en hartige broodlolly’s. Compleet met stickers om de lolly’s extra persoonlijk en feestelijk te maken.

Arie C. Torcque Zaanen :
Sorry Jan ik heb het verhaal drie keer gelezen en daarna jou comment maar helaas jou comment is niet te verbeteren ook al voel ik me beschaamd ik moet je gewoon helemaal gelijk geven. ( zou graag het comment van Ronald als volksvertegenwoordiger Lezen)

zaterdag 20 okt 2018

Jan Tak :
Eén keertje, met de gehele klas, gezamenlijk eten kan natuurlijk gezellig zijn en leert kinderen hoe en wat de vriendjes uit andere culturen eten, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.
Maar ben ik ouderwets als ik zeg dat kinderen iedere dag opnieuw gezond moeten ontbijten, niet één keer per jaar maar iedere dag en gewoon thuis?
Gewoon een boterhammetje pindakaas, ham of jam en natuurlijk met een beker lekkere volle melk.

Maar deze maatschappij is verkloot (sorry) moeders moesten gaan werken eerst met het excuus van sparen voor een nieuwe tv of caravan, maar al snel zat men in de kapitalistisch fuik en kon men van één inkomen niet meer rondkomen, pik zei de baas ik heb jullie dom volk.
Dank je wel zei de AH als jullie meer verdienen kunnen onze prijzen omhoog, geen probleem riepen de banken, bij ons kan je lenen.
En het klootjesvolk vraagt zich nog steeds af waarom alles zo duur wordt, nou daarom inhalige sukkels.

vrijdag 19 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties