Uitgever Willem Donker overleden

7566-uitgever-willem-donker-overleden (Door Jim Postma)


Groot verlies voor kleurrijk Rotterdam

Slechts enkele maanden voor zijn tachtigste levensjaar is afgelopen zondag 7 oktober bekend Rotterdams uitgever Willem Anne Donker (Billthoven 27 december 1938 – Rotterdam 7 oktober 2018) in zijn woonplaats overleden. Op vrijdag 12 oktober (zie advertentie in de NRC van gisteren) kan afscheid van hem worden genomen in de Hoflaankerk in Rotterdam-Kralingen om 11.00 uur. De begrafenis zal in besloten kring plaats vinden.

Met het overlijden van Willem Donker met zijn roemruchte uitgeverij aan het Koningin Emmaplein nummer 1 heeft de stad een van de meest markante en kleurrijke figuren verloren. Zowel in het Rotterdamse literaire wereldje en ver daar buiten. Voor zo ver bekend was hij niet ziek, maar kwam zijn plotselinge overlijden als ‘een donderslag bij heldere hemel.’ Hij laat zijn vrouw Jos Donker achter.


De uitgeverij van Ad. Donker begon onder de bezielde leiding van zijn vader (Ad. Donker) in 1938 in Bilthoven. Vlak na de oorlog verhuisde deze uitgeverij naar Rotterdam. Daar nam in 1980 zoon Willem A. Donker het bedrijf van zijn vader over. Bekend werd hij vooral met de uitgiften van de correspondentie van Erasmus en het boek De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. Daar was hij reuze trots op.

Naast deze uitgaven bracht hij boeken uit over onder meer ontdekkingsreizen, geschiedenisboeken en vooral over Rotterdam zelf, geschreven meestal door diverse Rotterdamse auteurs. Hij was een zeer geziene gast op boekenbeurzen zoals Libris hier, maar vooral ook in Duitsland.

In totaal kreeg hij tijdens zijn leven zo’n 9.000 manuscripten onder ogen sinds 1980. Daarover zei hij eens: ‘Als daarvan tien boeken zijn uitgekomen, dan is dat veel. Binnen vijf minuten zag je in al die gevallen dat de meeste manuscripten niks voorstelden. Zo ontdekte ik dat er in ons land meer wordt geschreven dan uitgegeven. Intussen gaf Willem Donker gedurende zijn hele periode enkele honderden boeken uit.

Hongerwinter 44-45
Waar hij achteraf het meeste trots op was, bleek de uitgave te zijn van het boek over de Hongerwinter ’44-45’ met de titel ‘En hun grauw gezicht.’ Dat werd binnen de uitgeverij een absolute bestseller van vele duizenden exemplaren. Normaal was de gemiddelde oplage van Willem Donker zo’n kleine duizend exemplaren.

Zijn leven ging allerminst over rozen. Hij had een gehandicapte stiefzoon die op jonge leeftijd overleed. Daarnaast had hij drie kunstzinnige zonen die allemaal als hardwerkende kunstenaars door het leven gingen. Daarvan pleegde er een, jaren geleden op het hoogtepunt van zijn carrière zelfmoord. Een enorme slag voor hem en zijn vrouw Jos.

Toch ging hij hierdoor zeker niet als een gebroken man door het leven. Dat bleek onder meer uit de vele parties die hij thuis hield bij zijn uitgeverij aan het Koningin Emmaplein. In literaire Rotterdam was het een hele eer om hier te worden uitgenodigd. Van burgemeesters, tot schrijvers/dichters en kunstenaars. Met altijd weer als stralend en zeer kleurrijk middelpunt Willem Donker zelf, met zijn immer sterke gevoel voor humor en zeker niet te vergeten zijn zelfspot.

Zowel het literaire wereldje als vele creatieve Rotterdammers zullen hem nodig gaan missen.

Foto van de werkkamer van uitgever Willem Donker,nu voorgoed leeg! (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Uitgever Willem Donker ten voeten uit zoals de Rotterdamse literaire wereld hem heeft gekend. (Foto uit 2007 © Wim de Boek)

Clair obscur

Zolang de geest in inkt leeft
zal hij het licht niet weren,
want wie Donker heet en uitgeeft
moet in zijn tegendeel verkeren.

Maar helaas, zojuist vernomen dat Willem Donker is overleden...... (Bron: Rien Vroegindeweij)

Foto hierboven: Uitgever Willem Donker's meest succesvolle uitgave ooit: De Kleine Prins (Foto © Wim de Boek)

Hierboven: Afdruk van de overlijdensadvertentie van Willem Donker (79) in de NRC van gisteren.

Foto hierboven: Willem Donker in 2007 (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Erepenning van Willem Donker (Foto © Wim de Boek)

Jan de Lint :
mijn uitgever, een markante man waar het goed mee was samen te werken. Rust in vrede Willem!

vrijdag 19 okt 2018

Dona Bannenberg-Beenker :
Mijn inspiration tijdens mijn stage, long time ago, aan de Frederik Muller Akademie. Zal Ik nooit vergeten.

donderdag 18 okt 2018

Jim Postma :
In een bomvolle Hoflaankerk in Rotterdam-Kralingen is hedenochtend en hedenmiddag met zo'n 500 man/vrouw 'onze Willem Donker' op sublieme wijze herdacht.

Verslag en foto's van aanwezigen en sprekers zijn binnenkort op www.vandaagenmorgen.nl te zien.

vrijdag 12 okt 2018

Monique van Elk- van der Lans- van Rijswijk :
een bijzonder uniek mens..
wat een verlies.

vrijdag 12 okt 2018

Luitzen Groenewoud :
heel erg bedankt

vrijdag 12 okt 2018

Rogier Donker :
Rest In Peace neef.

vrijdag 12 okt 2018

Guy Smits :
van regel naar bundel
en weer terug
naar slechts een woord
dood

donderdag 11 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties