Jan van der Ploeg Huis 30 jaar jong

7555-jan-van-der-ploeg-huis-30-jaar-jong (Door Wim de Boek)

Het feest ter gelegenheid van het dertig jarig bestaan van het Jan van der Ploeghuis aan de Hooglandstraat in het Oude Noorden werd afgelopen vrijdag vijf oktober op het centrale binnenplein druk bezocht. Deels door bewoners van het wooncentrum voor senioren, deels door uitgenodigde buurtbewoners. De naam van het centrum is onlosmakelijk verbonden met de voormalige wethouder en geestelijke vader van de stadsvernieuwing in Rotterdam wijlen Jan van der Ploeg (1916 – 1986). Herinneringen aan hem werden opgehaald door onder meer Frans Meijer voormalig directeur van de Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting, daarvoor werkend in de stadsvernieuwing en Corrie Ulenberg die als ‘activiste’ in het Oude Noorden wethouder Van der Ploeg in begin jaren zeventig onder meer wist over te halen de Rotte niet te dempen! De Rotte dempen! Nota bene de rivier waaraan Rotterdam haar naam ontleent…


Frans Meijer en Corrie Ulenberg werden geïnterviewd door Carla Zonneveld van ‘Buurt TV’ die met haar crew televisieopnames maakte. Ook Rob de Moes, voorzitter van de Stichting ‘Woonwerkplaats Piet Roovershuis’ werd geïnterviewd. Deze stichting streeft er naar in het Jan van der Ploeghuis haar thuisbasis te realiseren waar zowel bewoners als buurtbewoners, jongere en oudere Rotterdamse kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten.

Het officiële gedeelte van de middag was de onthulling van een groot ingelijst portret van Jan van der Ploeg door zijn zoon Mark bijgestaan door Rob de Moes en voorzitter Ron van Elt van de bewonerscommissie. Het feest werd muzikaal opgeluisterd door het zangkoor ‘De Roze Lijsterbessen’ en zanger Louis Windzak, bijgenaamd de Surinaamse Otis Redding. Louis eindigde begin jaren tachtig hoog in de toen immens populaire Soundmixshow van Henny Huisman. Last but not least is Louis ook nog eens bewoner van het Jan van der Ploeghuis. Een thuiswedstrijd dus om zo te zeggen. De middag werd aan elkaar gepraat door de meest bekende opbouwwerker van Rotterdam Ed de Meijer. Tot slot van de middag werd de bezoekers een overheerlijke Indische maaltijd voorgeschoteld. Het dertig jaar jonge Jan van der Ploeghuis mag zich een bovenwijks wooncentrum voor senioren noemen met een eervolle naam.

Tekst en Foto's: Wim de Boek

Foto hierboven: Frans Meijer en Corrie Ulenberg

Foto hierboven: Onthulling foto. Van links naar rechts: Mark van der Ploeg, Ron van Elt, en Rob de Moes

Foto hierboven: Rob de Moes wordt geinterviewd door Carla Zonneveld.

Foto hierboven: Koor de Roze Lijsterbessen

Foto hierboven: Louis Windzak, de Surinaamse Otis Redding

Foto hierboven: Ed de Meijer

Foto hierboven: Indische maaltijd

Foto hierboven: Van links naar rechts: Ron van Elt, Mark van der Ploeg, Rob de Moes


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 3: Pim Fortuyn (1948-2002)


(Door Kees Versteeg)

Deze ‘Vriend des Vaderlands’ behoeft geen nadere introductie. Nieuwsfeit: gisteren werd de Pim Fortuyn Prijs 2019 uitgereikt. Die eert de strijders voor het Vrije Woord.

De Rotterdamse AD-columniste, televisiepresentatrice en documentairemaakster Fidan Ekiz was één van de genomineerden. Een pikante nominatie volgens velen, gezien haar Nederturkse achtergrond. Ze reageerde daarop in het AD. ‘Dus: wat ik van mijn nominatie vind? De Pim Fortuyn Prijs is keihard nodig. Het is niet alleen schandalig dat ik dit anno 2019 moet schrijven. Het is dieptreurig.’

Ze won niet. De prijs gaat dit jaar naar de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts. Voor hun onverschrokken verslaggeving over de georganiseerde misdaad. Ze ontvingen tal van doodsbedreigingen en moesten meerdere malen onderduiken.

Van den Heuvel en Vugts zijn goede en dappere journalisten. Fidan Ekiz is een mooie, dappere en intelligente vrouw. De andere genomineerden zijn ook dapper. Laten we hopen dat we nog lang van ze mogen horen, en geen inspiratie ontlenen aan dit aforisme van Pim Fortuyn: ‘Als je onsterfelijk wilt worden, moet je wel op tijd doodgaan’.

  • Nieuw

  • Reacties