Ghosting op de arbeidsmarkt

Ghosting: fenomeen uit het datingcircuit raakt nu ook de recruitment branche. In het datingcircuit komt het al langer voor; het zogenaamde ghosting. Hierbij neemt een date na een paar afspraken of gesprekken plotseling geen contact op meer met de andere partij waarbij het voor de andere partij onduidelijk blijft waarom het contact abrupt verbroken wordt. Deze trend is nu ook zichtbaar in de recruitment branche.


In de huidige arbeidsmarkt hebben werkzoekenden steeds meer keuze in werkgevers. Door deze toename komt het voor dat sollicitanten na een initieel contact met het bedrijf niets meer van zich laten horen. In een onderzoek van FINTREX waarbij de gegevens van 5.643 sollicitaties werden geanalyseerd, is er momenteel bij 5,6% van sollicitaties sprake van ghosting. In 2017 kwam ghosting voor bij slechts 2,9% van de sollicitaties.

“Niemand vindt het leuk om iemand te moeten afwijzen. Sollicitanten vinden het soms lastig om de recruiter te vertellen waarom zij niet voor de baan kiezen en willen daarom het gesprek uit de weg gaan,” aldus Joep Dijkstra, Senior Manager People & Support bij FINTREX. “Recruiters blijven hierdoor in het ongewisse wat de reden is waarom sollicitanten kiezen voor een andere werkgever.” En dat is zonde, volgens Joep Dijkstra. "Zo kan een sollicitant het werk hier inhoudelijk leuker vinden, maar kiezen voor een andere werkgever omdat daar bijvoorbeeld de werktijden aantrekkelijker lijken te zijn. Door dan juist het gesprek aan te gaan met de potentiële nieuwe werkgever, kan er samen gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast maakt ghosting het voor de sollicitant lastig om in de toekomst nogmaals bij het bedrijf te solliciteren.”

Bij sommige bedrijven komt ghosting ook omgekeerd voor en krijgen sollicitanten niets meer te horen na een sollicitatie of er volgt wel een bericht, maar hierin is de reden van afwijzen vaag. “Sollicitanten hebben behoefte aan zoveel mogelijk duidelijkheid waarom ze zijn afgewezen,” geeft Joep aan. "Een slechte sollicitatie ervaring kan leiden tot het delen van deze informatie en de bijbehorende imago-schade. Daarom is het goed voor de reputatie van het merk om hier aandacht aan te besteden en sollicitanten altijd een duidelijke terugkoppeling te geven op de sollicitatie."

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties