Terrasduif verlost van ‘pootstrik’

7430-terrasduif-verlost-van-pootstrik

(door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Zeker vier maandenlang hinkte een zielige ´terrasduif´, samen met zijn of haar maatje, over de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen met een uiterst pijnlijk pootje. Vrijwel elke dag leek de vogel aan te kloppen bij de gezellige terrassen en om hulp te smeken. De meeste klanten dachten dat hij iets te eten wilde hebben en gooiden wel eens een stukje brood of een koekkruimel naar de duif.


Vaak greep hij ernaast, omdat het maatje vlugger was. Die greep het goedbedoelde ´voer´ snel voor zijn snaveltje weg. Tsja, ook voor een vogel bestaat het leven niet alleen uit rozengeur en manenschijn. Vaste klanten op het terras van bar/bistro Bomm en het Vispaleis op de hoek van de IJsclubstraat/Oudedijk verwachtten dat de zielige ´terrasduif´ weldra het loodje zou leggen.

Isabel Koutzarov van de Big Dog Cat Company kreeg zo´n drie maanden geleden op het terras van Bomm als eerste in de gaten wat er werkelijk aan de hand was. Zij rende naar haar winkeltje en kwam terug met een handdoek. ¨Help me eens om die duif te vangen¨, riep zij naar de andere klanten. ¨Die arme vogel heeft een stuk ijzerdraad aan z´n pootje hangen, waar het dier erg veel last van heeft¨. Dat mislukte, helaas. Ook in de maanden erna, terwijl er toch genoeg vangpogingen met zelfs dunne zomerjasjes werden ondernomen.

Tot er tijdens het afgelopen weekeind drie knappe, slimme jongedames op het terras van Bomm op het praktische idee kwamen om een leeg doosje te vragen. De in Rotterdam geboren Fadoua, haar zusje Soumaya en haar vriendin Valerie hebben met veel geduld en behendigheid de zielige ´terrasduif´ te pakken kunnen krijgen. Soumaya belde vervolgens de Rotterdamse Dierenambulance, die ondanks de drukte op de wegen verscheen.

Nog geen vijf minuten later zit dierenverzorger Jaap Marces met stevige, witte handschoenen aan op zijn knieen het pootje van de duif te bestuderen. ¨Zo, dat is niet mis, dat moet flink pijn doen¨, zegt Jaap en aan de frons op zijn voorhoofd is al af te lezen, dat het ijzerdraadje steviger om het pootje van de zielige ´terrasduif´ zit, dan verwacht. ¨Wil je, kun je even helpen¨, vraagt hij aan Fadoua, die zwijgend knikt en meteen ook handschoenen uit zijn vingers grist.

Klanten op het terras van Bomm volgen gespannen wat er toch allemaal in het hoekje naast de terrasverwarming gebeurt. Fluisterend om de duif niet banger te maken, geeft Jaap aanwijzingen en heel voorzichtig knipt Fadouya eerst het loshangende eind van het ijzerdraad weg. Dan begint het slopende karwei: het ijzerdraad zit inmiddels, na die vier maanden, ingegroeid in het pootje van de vogel.

Na zo´n 10 à 15 minuten vliegt er een wolk van duivenveertjes over het terras. De zielige ´terrasduif´ schudt zich eens flink uit en laat daarmee alle zieligheid achter zich wegvliegen. Samen met het maatje neemt hij vervolgens de kuierlatten en verdwijnt. Jaap kan zijn ruime plastic box met handdoek weer leeg meenemen en Fadoua haalt ook opgelucht adem. Hulde voor deze twee mensen, die samen een moeilijk karwei zorgvuldig klaarden!

Het is zondag, precies 24 uur na de spannende ´operatie´ van het ´terrasduifje´ als er een vrolijk ´roekoeroekoe´ klinkt naast het terras van Bomm. De niet meer zielige ´terrasduif´ strijkt neer en lijkt om een beloning te vragen. Al snel worden er een paar koekkruimels naar de nu huppelende vogel gegooid. Het maatje pikt er ook een paar en dan gaan beide vogels rustig zitten alsof zij willen zeggen: ´Zo, dit is nu ons plekkie, hier is een duif van een akelige ´pootstrik´ verlost, knap mens die ons hier weg krijgt, ´roekoeroekoe!´

Jana Beranová :
mooi verhaal, Zette, en ook mooie foto's en filmpjes.
Dank. Ik heb weleens een zieke duif naar de dierenarts op de Walenburgweg gebracht. Maar helaas, die duif was echt ziek en werd gewoon afgemaakt. Wat in jouw verhaal is heroischer en zinvol.

zaterdag 18 aug 2018

Nadia Koudair :
Fijn dat er nog mensen zijn die de moeite nemen om dieren te helpen. Chapeau Fadoua.

donderdag 16 aug 2018

jim Postma :
Als de kat van huis is, dansen de duiven.

donderdag 16 aug 2018

Jan Tak :
Mooi verhaal!
En toen kwam de kat met de grote bek en greep ons duifje in de nek. :-(

donderdag 16 aug 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties