Schoonmaak Noordzee

7401-schoonmaak-noordzee

Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee van start. Recordaantal vrijwilligers haalt afval van de Nederlandse stranden

Op woensdagochtend 1 augustus vond de aftrap van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 van Stichting De Noordzee plaats. In 15 dagen maakt Stichting De Noordzee samen met talloze vrijwilligers de héle Noordzeekust afvalvrij. Op Schiermonnikoog barstte de schoonmaakactie vanochtend los met 70 deelnemers, en in Cadzand stonden 41 vrijwilligers aan de start. Ruim 2.700 deelnemers hebben zich voor de actie aangemeld: een recordaantal inschrijvingen, genoeg voor een brandschoon strand.


Samen voor een gezonde zee
Het doel van deze landelijke strandopruimactie is meerledig. Naast het schoonmaken gaat het erom bewustwording voor het afvalprobleem te creëren, de omvang van het probleem in kaart te brengen en innovatie en aanpak bij de bron te stimuleren. Dit jaar start Stichting De Noordzee samen met Plastic Fantastic een pilot om te kijken welke producten er gemaakt kunnen worden van het afval dat tijdens deze tour wordt ingezameld. Bij de kick-off op Schiermonnikoog was Plastic Fantastic dan ook aanwezig met handzame plastic-verwerkende apparaatjes die veel belangstelling trokken.

Start van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 van Stichting De Noordzee, in beeld gebracht door de 111 deelnemers van de eerste twee etappes. Deze wave gaat de hele Noordzeekust schoonvegen.

370 afvalitems per 100 meter strand: 93% is plastic
Uit 14 jaar strandmonitoring door Stichting De Noordzee blijkt dat er per 100 meter gemiddeld 370 afvalitems op het strand liggen - voornamelijk plastic. Om dit probleem aan te pakken, mensen ervan bewust te maken en innovatief hergebruik te stimuleren organiseert Stichting De Noordzee deze zomer voor de zesde keer de Boskalis Beach Cleanup Tour. Ballonnen en sierlinten krijgen dit jaar speciale aandacht; deze items worden apart ingezameld en onderzocht.

Gezellige, uitdagende en leerzame etappes
Er staat dit jaar een aantal bijzondere etappes op de planning. Donderdag 9 augustus kunnen hondenliefhebbers hun trouwe viervoeter meenemen om sámen het strand op te ruimen. Voor de echte sportieveling is er op maandag 13 augustus een uitdagende fitnessetappe. En op dinsdag 14 augustus gaat in Wijk aan Zee een familiedag voor gezinnen van start. Voor wie hiernaast ook iets van Stichting De Noordzee wil opsteken, zijn er speciale etappes waarin thema’s zoals onderwatergeluid, duurzame vis, het Waddengebied en de maritieme sector aan bod komen.

Feestelijke afsluiting in Zandvoort: hoeveel kilo is er geruimd?
Op woensdag 15 augustus vindt halverwege, in Zandvoort, de grande finale plaats. Vrijwilligersgroepen vanuit het noorden en vanuit het zuiden ontmoeten elkaar ter hoogte van Strandpaviljoen Ahoi, waar de resultaten feestelijk worden onthuld. Net als bij de kick-off op Schiermonnikoog is Plastic Fantastic op deze slotdag met een mobiele verwerkingsfabriek aanwezig. Zo kan het ingezamelde plastic direct en onder het oog van de deelnemers in grondstof of zelfs in kant-en-klare producten worden omgezet.

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van partners. Sinds de eerste editie in 2013 haalde Stichting De Noordzee samen met bijna 10.000 vrijwilligers in totaal 72.355 kilo afval van de Nederlandse stranden. Als je dat in vuilniszakken op elkaar zou stapelen, krijg je een hoogte van 40 keer de Euromast.

Beachcleanuptour.nl

Noordzee.nl


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De kluts kwijt


Je zou ze de kost moeten geven die gedurende

deze enorme hittegolven de kluts zijn kwijt

geraakt. Waarvan recentelijk weer ondergetekende.


In de bloedhitte ben ik op zoek naar een

Kringloopwinkel in het dorp Oude-Tonge. Daar

buiten, midden in natuurgebied en boerenland,

bivakkeer ik vaak om de hitte in de stad te ontvluchten.


Hoewel, zo ontdek je al snel van stad naar platteland:

‘Vluchten kan niet meer.’


Afijn. Een keer had ik daar jaren geleden in dit vriendelijke

dorpje een matras gekocht voor mijn buitenhuisje.

Maar nu kon ik de tweedehands-winkel niet meer

direct terugvinden.


Geheel de weg kwijt stopte ik mijn oude bestelwagentje

langs de kant van de weg, toevallig in de buurt van

een autogarage. Zo’n vijftig meter daar vandaan.


De goedlachse automonteur wees mij onmiddellijk

de goede richting. Namelijk naar de volgende rotonde.

Ik had mij dus eenvoudig vergist. Omdat de monteur

mijn auto niet zag, vroeg hij: ‘Bent u lopend?! Het is nog

wel zo’n driekwart kilometer hier vandaan?’


Geruststellend antwoord ik hem: ‘Nee, mijn wagen

staat wat verder op. Ik was alleen even de kluts kwijt.’


Op dat moment loopt de monteur naar een van de

auto’s en vraagt met een ‘big smile’: ‘Zo, u was de kluts

kwijt, hè? Nou, dan heeft u geluk. Heb er hier nog eentje

liggen voor een goedkoop prijsje. Hoeft u ook niet meer

naar de Kringloopwinkel.’’


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties