Schoonmaak Noordzee

7401-schoonmaak-noordzee

Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee van start. Recordaantal vrijwilligers haalt afval van de Nederlandse stranden

Op woensdagochtend 1 augustus vond de aftrap van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 van Stichting De Noordzee plaats. In 15 dagen maakt Stichting De Noordzee samen met talloze vrijwilligers de héle Noordzeekust afvalvrij. Op Schiermonnikoog barstte de schoonmaakactie vanochtend los met 70 deelnemers, en in Cadzand stonden 41 vrijwilligers aan de start. Ruim 2.700 deelnemers hebben zich voor de actie aangemeld: een recordaantal inschrijvingen, genoeg voor een brandschoon strand.


Samen voor een gezonde zee
Het doel van deze landelijke strandopruimactie is meerledig. Naast het schoonmaken gaat het erom bewustwording voor het afvalprobleem te creëren, de omvang van het probleem in kaart te brengen en innovatie en aanpak bij de bron te stimuleren. Dit jaar start Stichting De Noordzee samen met Plastic Fantastic een pilot om te kijken welke producten er gemaakt kunnen worden van het afval dat tijdens deze tour wordt ingezameld. Bij de kick-off op Schiermonnikoog was Plastic Fantastic dan ook aanwezig met handzame plastic-verwerkende apparaatjes die veel belangstelling trokken.

Start van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 van Stichting De Noordzee, in beeld gebracht door de 111 deelnemers van de eerste twee etappes. Deze wave gaat de hele Noordzeekust schoonvegen.

370 afvalitems per 100 meter strand: 93% is plastic
Uit 14 jaar strandmonitoring door Stichting De Noordzee blijkt dat er per 100 meter gemiddeld 370 afvalitems op het strand liggen - voornamelijk plastic. Om dit probleem aan te pakken, mensen ervan bewust te maken en innovatief hergebruik te stimuleren organiseert Stichting De Noordzee deze zomer voor de zesde keer de Boskalis Beach Cleanup Tour. Ballonnen en sierlinten krijgen dit jaar speciale aandacht; deze items worden apart ingezameld en onderzocht.

Gezellige, uitdagende en leerzame etappes
Er staat dit jaar een aantal bijzondere etappes op de planning. Donderdag 9 augustus kunnen hondenliefhebbers hun trouwe viervoeter meenemen om sámen het strand op te ruimen. Voor de echte sportieveling is er op maandag 13 augustus een uitdagende fitnessetappe. En op dinsdag 14 augustus gaat in Wijk aan Zee een familiedag voor gezinnen van start. Voor wie hiernaast ook iets van Stichting De Noordzee wil opsteken, zijn er speciale etappes waarin thema’s zoals onderwatergeluid, duurzame vis, het Waddengebied en de maritieme sector aan bod komen.

Feestelijke afsluiting in Zandvoort: hoeveel kilo is er geruimd?
Op woensdag 15 augustus vindt halverwege, in Zandvoort, de grande finale plaats. Vrijwilligersgroepen vanuit het noorden en vanuit het zuiden ontmoeten elkaar ter hoogte van Strandpaviljoen Ahoi, waar de resultaten feestelijk worden onthuld. Net als bij de kick-off op Schiermonnikoog is Plastic Fantastic op deze slotdag met een mobiele verwerkingsfabriek aanwezig. Zo kan het ingezamelde plastic direct en onder het oog van de deelnemers in grondstof of zelfs in kant-en-klare producten worden omgezet.

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van partners. Sinds de eerste editie in 2013 haalde Stichting De Noordzee samen met bijna 10.000 vrijwilligers in totaal 72.355 kilo afval van de Nederlandse stranden. Als je dat in vuilniszakken op elkaar zou stapelen, krijg je een hoogte van 40 keer de Euromast.

Beachcleanuptour.nl

Noordzee.nl


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties