Schoonmaak Noordzee

7401-schoonmaak-noordzee

Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee van start. Recordaantal vrijwilligers haalt afval van de Nederlandse stranden

Op woensdagochtend 1 augustus vond de aftrap van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 van Stichting De Noordzee plaats. In 15 dagen maakt Stichting De Noordzee samen met talloze vrijwilligers de héle Noordzeekust afvalvrij. Op Schiermonnikoog barstte de schoonmaakactie vanochtend los met 70 deelnemers, en in Cadzand stonden 41 vrijwilligers aan de start. Ruim 2.700 deelnemers hebben zich voor de actie aangemeld: een recordaantal inschrijvingen, genoeg voor een brandschoon strand.


Samen voor een gezonde zee
Het doel van deze landelijke strandopruimactie is meerledig. Naast het schoonmaken gaat het erom bewustwording voor het afvalprobleem te creëren, de omvang van het probleem in kaart te brengen en innovatie en aanpak bij de bron te stimuleren. Dit jaar start Stichting De Noordzee samen met Plastic Fantastic een pilot om te kijken welke producten er gemaakt kunnen worden van het afval dat tijdens deze tour wordt ingezameld. Bij de kick-off op Schiermonnikoog was Plastic Fantastic dan ook aanwezig met handzame plastic-verwerkende apparaatjes die veel belangstelling trokken.

Start van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 van Stichting De Noordzee, in beeld gebracht door de 111 deelnemers van de eerste twee etappes. Deze wave gaat de hele Noordzeekust schoonvegen.

370 afvalitems per 100 meter strand: 93% is plastic
Uit 14 jaar strandmonitoring door Stichting De Noordzee blijkt dat er per 100 meter gemiddeld 370 afvalitems op het strand liggen - voornamelijk plastic. Om dit probleem aan te pakken, mensen ervan bewust te maken en innovatief hergebruik te stimuleren organiseert Stichting De Noordzee deze zomer voor de zesde keer de Boskalis Beach Cleanup Tour. Ballonnen en sierlinten krijgen dit jaar speciale aandacht; deze items worden apart ingezameld en onderzocht.

Gezellige, uitdagende en leerzame etappes
Er staat dit jaar een aantal bijzondere etappes op de planning. Donderdag 9 augustus kunnen hondenliefhebbers hun trouwe viervoeter meenemen om sámen het strand op te ruimen. Voor de echte sportieveling is er op maandag 13 augustus een uitdagende fitnessetappe. En op dinsdag 14 augustus gaat in Wijk aan Zee een familiedag voor gezinnen van start. Voor wie hiernaast ook iets van Stichting De Noordzee wil opsteken, zijn er speciale etappes waarin thema’s zoals onderwatergeluid, duurzame vis, het Waddengebied en de maritieme sector aan bod komen.

Feestelijke afsluiting in Zandvoort: hoeveel kilo is er geruimd?
Op woensdag 15 augustus vindt halverwege, in Zandvoort, de grande finale plaats. Vrijwilligersgroepen vanuit het noorden en vanuit het zuiden ontmoeten elkaar ter hoogte van Strandpaviljoen Ahoi, waar de resultaten feestelijk worden onthuld. Net als bij de kick-off op Schiermonnikoog is Plastic Fantastic op deze slotdag met een mobiele verwerkingsfabriek aanwezig. Zo kan het ingezamelde plastic direct en onder het oog van de deelnemers in grondstof of zelfs in kant-en-klare producten worden omgezet.

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van partners. Sinds de eerste editie in 2013 haalde Stichting De Noordzee samen met bijna 10.000 vrijwilligers in totaal 72.355 kilo afval van de Nederlandse stranden. Als je dat in vuilniszakken op elkaar zou stapelen, krijg je een hoogte van 40 keer de Euromast.

Beachcleanuptour.nl

Noordzee.nl


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties