RTV de lucht in via Waterweg

7398-rtv-de-lucht-in-via-waterweg

Zes weken lang trekken verslaggevers door regio Rijnmond en laten zien dat dit een prachtig stukje Holland is.

Na Goeree-Overflakkee en de Alblasserwaard is de RTV Rijnmond Zomertoer aangekomen in het Waterweggebied. Onze verslaggevers lichten deze week dat deel van de regio Rijnmond uit op radio, tv, internet en social media.

De verslaggevers kweken orchideeën en varen mee met de Fast Ferry. Ook verrichten ze vakantiewerk en leiden zich door kids gidsen in Schiedam. Daarnaast gaan ze mee met de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) en spreken met markante inwoners uit het gebied.


Live radio uitzendingen
De week wordt afgesloten met een locatieuitzending van Rijnmond Nu bij Beachclub Bing in Hoek van Holland. Vrijdagmiddag ontvangt Ruud de Boer tussen 16:00 uur en 19:00 uur diverse gasten uit het Waterweggebied tijdens het varend Corso. In ons zomertoerbusje kan je die middag leuke foto's maken met je familie en vrienden.

Bijzondere plekken in de regio
Duurzaamheid op Goeree-Overflakkee. Zon, zee en strand in Hoek van Holland. Kaasmaken in de Alblasserwaard. Feesten in Gorinchem. Historie in Dordrecht. Streekproducten uit Voorne - Putten. Maar ook mooie, gekke en leuke verhalen van de bewoners. Toeristische toppers, bijzondere bedrijven en de grootste ergernissen.

Beleef het mee met Rijnmond
Elke week zijn de Rijnmond presentatoren en verslaggevers op een andere plek in de regio. Vorige week waren ze in de Alblasserwaad. Aankomende vier weken vind je ze hier:

Week 31: 30-7 t/m 5-8 Waterweg (Schiedam t/m Hoek van Holland)

Week 32: 6-8 t/m 12-8 Voorne Putten

Week 33:13-8 t/m 19-8 Dordrecht

Week 34:20-8 t/m 26-8 Gorinchem

Volg de Zomertoer elke werkdag van 9 uur tot 19 uur op Radio Rijnmond. En vanaf 17.00 uur in de TV Rijnmond nieuwsuitzendingen.

Social Media en Online
De Zomertoer is natuurlijk ook te volgen via de Social Mediakanalen van RTV Rijnmond: Facebook, Instagram, Twitter en via de speciale pagina www.rijnmond.nl/zomertoer

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties