Minder afval naast containers

7364-minder-afval-naast-containers

Tijdens een proef in de Tarwewijk is de hoeveelheid afval, dat naast de ondergrondse containers wordt gezet, drastisch afgenomen.

Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem in de Tarwewijk en op meer plekken in Rotterdam. De gemeente zet hier op in met onder meer publieksvoorlichting, handhaving, meer ondergrondse containers, extra vuilniswagens en het opruimen van de zakken en het grofvuil bij de containers. Naast deze inzet wil de gemeente het probleem op een positieve manier aanpakken met containers met een groene uitstraling.


Containers opgefleurd
Op 20 maart zijn de ondergrondse containers voor restafval op vier plekken in de Tarwewijk opgefleurd. De containers zijn aangekleed met kunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen. De opgefleurde containers maken deel uit van een gedragsonderzoek.

Minder afval op straat
In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers.

Meldingen doen en afspraak maken
Rotterdammers kunnen hun grofvuil gratis naar het milieupark brengen, of een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis. Een afspraak maken kan via Rotterdam.nl/afval of telefoon 14010. Staat er afval naast de container, dan kunnen bewoners dat melden via de BuitenBeter app, de website Rotterdam.nl of telefoon 14010.

Gedrag beïnvloeden in de buitenruimte
Zwerfafval en afval naast de containers zijn het gevolg van gedrag. Vaak onbewust gedrag waar we niet over nadenken. Nudging (een duwtje geven in de goede richting) maar ook gamification (spelelementen toevoegen) zijn manieren om mensen uit dat automatisme te krijgen. Rotterdam experimenteert met verschillende vormen om te kijken wat werkt en wat niet werkt. Een voorbeeld zijn de groene prullenbakken, waar meer afval in terecht komt dan in grijze.

De gemeente breidt de proef met de opgefleurde containers na de zomer uit naar andere wijken. Ook andere gemeenten hebben het idee inmiddels omarmd.

Jan Tak :
Wel andere Jan, jij en ik weten precies wat ik bedoel nl. het volk dat er een gewoonte van maakt om afval in open zakken en dozen naast de straatcontainer te plaatsen, het volk dat meent om de tuin van de onderburen te gebruiken als asbak en het teveel moeite vinden om de ROTEB te vragen de oude wasmachine op te halen en deze dus maar 's avonds op een kinderspeelveldje dumpen.
En toeval of niet, maar volgens de Gem. Rotterdam wonen de meesten in deelgemeente Delfshaven, de meest vervuilde deelgemeente van Rotterdam, met Feijenoord als goede tweede.

Vraag maar eens aan Dries Mosch
https://youtu.be/DmGd6C37l7A
Opvallend ook in dit filmpje, bewoners en vertegenwoordiger van de Deelgemeente vinden schoonhouden de taak van de gemeente. Je zal er maar wonen, oh sorry :-)

zondag 15 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Jan Jansen - Jan Tak, vertel...vertel....

zondag 15 jul 2018

Jan Jansen :
Meneer Tak, wellicht kunt u uw kennis met mij delen. Ik heb namelijk geen flauw idee welk 'volk' u bedoelt.

zondag 15 jul 2018

Jan Tak :
Wellicht een idee: "Voer de daders maar met het grofvuil af naar Verweggiestan" We weten precies welk volk de buurten vervuilen maar durven niets te zeggen.

Ooit een gemeentelijk toezichthouder gevraagd hoeveel bekeuringen hij dagelijks uitschreef voor het verkeerd aanbieden van afval, "NUL meneer want wij worden door de gemeente gemaand servicegericht te denken, we worden geacht de vervuiler op te voeden en de weg te wijzen"

Ach vuilnis op straat en slappe zakken in de Raad.

zondag 15 jul 2018

Jan Jansen :
Het moet toch niet gekker worden.

Is dit bedoeld voor kleuters of zit de hele stad vol met debielen? Ongelofelijk!

zaterdag 14 jul 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Leve onze grote vriend ‘Den Dood’


De zon komt op, op en op. En duikt weer onder.
Al miljarden jaren lang. De zon is eeuwig.
De zon komt op, op en op en duikt weer onder.
Al biljoenen jaren lang. Onze zon is oneindig.

Alleen wij stervelingen
– zij die sterven gaan, groeten U -
leven
geen fractie met duizenden nullen
achter de komma van een seconde.

Zelfs de arme eendagsvlinder
is stukken beter af dan wij.

Na zo’n kleine honderd jaar (in mensenjaren)
is ons leven op. Op is op, nietwaar?
In een flits van een gebroken zonnestraal.

Voor ‘Den Dood’ hoeft niemand meer te vrezen.
Onze ‘Vriend Den Dood’ is de grote bevrijder
van onze aardse, soms helse, kommer en kwel.

Het is ‘Mister en Missis Ouderdom’
die wij moeten vrezen.
Zo geniepig, zo snel,
met al hun gebreken en pijnen.
Geen ontsnappen aan. Voor rijk noch arm.

Hoe ouder en ouder, hoe stokouder,
hoe groter onze angsten.
Om tenslotte als verscheurd perkamentpapier
te verschrompelen
onder die schijnbare meedogenloze,
harteloze koperen ploert.

De mens komt op, op en op.
En duikt weer onder.
Een mensenleven lang.

Zie onze bevrijder.
Leve onze grote vriend ‘Den Dood’.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties