Rotterdammert voor Frits Loomeijer

7360-rotterdammert-voor-frits-loomeijer

Op zijn afscheid als algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam heeft Frits Loomeijer vandaag de Rotterdammert ontvangen uit handen van wethouder Adriaan Visser. Met deze onderscheiding eert de stad professionals, die zich intensief hebben ingezet voor Rotterdam en zich daarbij zeer verdienstelijk hebben gemaakt.

Tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie in het Maritiem Museum werd Frits Loomeijer (25 juli 1953), die met pensioen gaat, verrast met een cadeau van de stad. Namens het stadsbestuur overhandigde wethouder Adriaan Visser (o.a. Haven) hem de Rotterdammert.


Populaire museumattractie
Visser: ‘12,5 jaar heb je het Maritiem Museum Rotterdam op koers gehouden, soms tegen de wind en stroom in. Je hebt het museum in de stad gepositioneerd als een populaire attractie en een gerenommeerd maritiem instituut. Zonder afstand te doen van de primaire museumtaken als collectiebeheer en het bezig zijn met maritieme historie, ben je steeds meer de verbinding gaan zoeken met het technisch onderwijs en de maritieme industrie. De samenwerking met het Research Centre Modern Maritime History Van de Erasmus Universiteit is daar een mooi voorbeeld van.’

Museum van het jaar
Visser: ‘Jouw jarenlange inspanningen, en niet te vergeten die van het museumteam, werden op 18 mei beloond met de Museumprijs 2018. Het Maritiem Museum Rotterdam mag zich een jaar lang ‘museum van het jaar’ noemen. Je won deze prestigieuze publieksprijs, omdat het museum volgens de vakjury ‘midden in de huidige tijd staat, een zeer divers publiek weet aan te trekken en erin slaagt techniek toegankelijk te maken voor jong en oud’.

Rotterdammert
De Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de website Rotterdam.nl.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties