Fotograaf Jan Hendrik (82) overleden

7245-fotograaf-jan-hendrik-82-overleden

Rotterdams bekend fotograaf Jan Hendrik (met name in de kunstwereld) is vorige week op 82 jarige leeftijd overleden in de Maasstad. Hendrik werd uiteindelijk na vele jaren slachtoffer van astbestkanker. De kunstfotograaf maakte vele buitenlandse reizen, met name naar het Midden-Oosten. Hij legde alles nog vast in klassiek zwart-wit. Op veilingen en op kunstbeurzen leverden zijn werk bewondering op vanwege de artistieke uitstraling van zijn platen. Jan Hendrik is inmiddels begraven op de Algemene Begraafplaats van Crooswijk.


(Door Caspari de Geus)

Jan Hendrik ken ik uit de zestiger jaren toen hij voor reclamebureau Lintas werkte en van zijn fotografie voor Avenue. De laatste jaren zag ik hem vaker en we spraken regelmatig bij het Wester Paviljoen af voor een kop koffie of lunch. Daarna gingen we naar mijn huis om over uiteenlopende zaken verder te praten. Hij was een integere man en geïnteresseerd in veel van wat er zich in de wereld afspeelde. We konden ervaringen delen van onze reizen in de woestijn, die we onafhankelijk van elkaar maakten. We waren allebei gefascineerd door de eindeloze vlakten, maar vooral door de bedoeïnen met hun specifieke gebruiken. Zijn instelling was altijd positief en voor alles bedacht hij een oplossing

Hij was een familiemens en sprak vaak over zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

Van Vincent Mentzel hoorde ik dat de foto’s in Avenue van Jan Henderik hem inspireerde.

Bron foto's: Caspari de Geus.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties