Onze bijen zoemen nog, maar…

7184-onze-bijen-zoemen-nog-maar

Waarom Nederland Zoemt? – De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Bijen worden niet blij van gazons als een biljartlaken en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen.


Met Nederland Zoemt zorgen we voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen.

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN, Naturalis, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Zie ook: Nederland zoemt

Landelijke aftrap 'Nederland Zoemt: een wilde bijen expositie'

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam vond zaterdagavond 14 april de landelijke aftrap van de 'Nederland Zoemt: een wilde bijen expositie' plaats. Vanaf dit weekend zal in maar liefst 11 natuurmusea in Nederland dezelfde expositie over deze bijzondere beestjes te bezoeken zijn.

Foto: Bijenprofessor Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis en Kees Moeilijker, directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam tijdens de opening van de expositie.

Onderste foto: Een bezig bijtje (Foto: Rinus Vuik)

Jim Postma :
In wat onze bekende Jan Jansen noemde het 'Grote Sprookjesboek' (de Bijbel) in de serie over het 'verraad van Judas', sprak de Almachtige van het Boek der Boeken: 'Ik heb er spijt van ooit de mens te hebben gecreëerd.' Dat was na Noah en bij de vernietiging van Sodom en Gomorra.

Sinds die tijd is de zogenaamde 'mens' op uitzonderingen na, uitgegroeid tot de meest schadelijke bacterie in dit hele Universum. Met 'hebzucht' als de grootste drijfveer. 'Nemen, nemen en nog meer nemen', nooit geven, zoals onze trouwe Moeder Natuur.
Tsja, in dit kader moet ik Jan Jansen gelijk geven.
Ware het niet voor al die (nog steeds) miljoenen totaal onschuldige kinderen van 1 tot hooguit vier jaar. Daarna komt eveneens die oogverblindende hebzucht en worden het al weer(kleine)mensjes.

Hoe vertederend toch!

maandag 16 apr 2018

Jeroen Waardenburg :
Alhoewel natuurlijk de gloeiende hete honing nooit zo zal worden gegeten als die wordt opgediend...@@@ CITAAT.

Inderdaad @Jim,er is veel bangmakerij bij ook wetenschapper doen daar aan mee,wat niet weg neemt de Bijen in Nederland staan er slecht voor.

maandag 16 apr 2018

Jan Jansen :
Typisch Jeroen, neemt de meest wonderlijke verhalen voor waar aan, maar als het wetenschap betreft heeft-ie zijn bedenkingen.

Ik begrijp trouwens niet wat er zo erg zou zijn aan het uitsterven van de mens. Zou voor de planeet geweldig zijn.

maandag 16 apr 2018

Jim Postma :
Dat citaat (zonder bijen sterft de mensheid uit) was als eerste afkomstig van niet zo maar een wetenschapper, namelijk Mr. Einstein Himself. Later zijn daar nog meer alarmerende onderzoeksrapporten aan toegevoegd van zeker gerenommeerde wetenschappers en instituten.

Alhoewel natuurlijk de gloeiende hete honing nooit zo zal worden gegeten als die wordt opgediend...@@@

Wel reden des te meer om ons noestere Bijenwerkvolkje te koesteren als geen ander. Dus: Flowerpower. Dat is pas POWER!

maandag 16 apr 2018

Jeroen Waardenburg :
(zonder bijen sterft de mens uit)..CITAAT.

Nou dat valt wel mee,maar wat voedselvoorzienging betreft een zorgelijke zaak althans als men de wetenschappers in deze moet geloven,ook met deze boodschappen voorzichtigheid geboden.

maandag 16 apr 2018

Jim Postma :
Een opening eigenlijk voor elke krant, radio- en tv-journaals. Maar als het gaat om zoiets fundamenteels voor de hele mensheid (zonder bijen sterft de mens uit...)dan voelen media zich eerder als door een wesp gestoken.
Leve onze bijen, laat ze zoemen en zoemen, onze honing zoenen.

maandag 16 apr 2018

Jana Beranová :
Schitterende actie - Nederland zoemt...
Als we ook in de stad, in elke tuin, hoe klein ook, een perkje aanleggen vol met bloeiende bloemen, blijven de wilde bijen zoemen.
Zo moeilijk is het toch niet, mensen...

maandag 16 apr 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties