Avicenna College tweede op Debattoernooi

7105-avicenna-college-tweede-op-debattoernooi

Avicenna College uit Rotterdam zilveren medaille op landelijk VMBO Debattoernooi

Op vrijdag 16 maart vond in Purmerend de elfde editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie SG Gerrit Rietveld kwamen 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals vluchtelingen en een milieutax op vliegtickets.

Na drie spannende debatrondes bleek het PENTA College CSG De Oude Maas de beste debaters van het vmbo in huis te hebben: zij mogen een jaar lang pronken met de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Het Avicenna College uit Rotterdam werd tweede én ging naar huis met de prijs voor ‘Beste Nieuwkomer’! Het VMBO Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Adessium Foundation en de Purmerendse ScholenGroep.

Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2008 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ‘’Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e -eeuwse vaardigheden.’’

De gehele uitslag per debatteam en school is hier te vinden.

Actuele onderwerpen
Op vrijdag 16 maart verzamelden zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om verbaal in actie te komen. Na maandenlang oefenen in de klas lieten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen kwamen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid.

•Als de oorlog voorbij is moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land

•Vliegtickets moeten wereldwijd met extra belasting twee keer zo duur worden gemaakt

•Gezond koken moet een verplicht vak op de middelbare school worden*

De scholieren hoorden pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgde er op de dag zelf een actuele improvisatiestelling*, die de teams uitdaagde zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

Programma
Op de toernooidag kwamen in totaal 36 debatteams in actie: 18 debatten per ronde. Na de drie debatrondes werd gekeken welk debatteam het hoogst is geëindigd: het PENTA College CSG De Oude Maas uit Spijkenisse. De debatten werden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties