Havenbedrijf floreert als geen ander

7089-havenbedrijf-floreert-als-geen-ander

Jaarverslag 2017 Havenbedrijf Rotterdam: Goed resultaat maakt ambitieus investeringsprogramma mogelijk

“De huidige tijd kenmerkt zich door steeds snellere veranderingen op vele gebieden. Alleen door hier vol op in te spelen kan de haven van Rotterdam zijn rol blijven vervullen als belangrijke motor van de Nederlandse economie; op het gebied van economische en maatschappelijke waardecreatie voor de regionale en nationale overheden, als bron van werkgelegenheid èn als speler in de algemene trend naar een nieuw, duurzamer energiesysteem.”

Dat zegt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam in het jaarverslag 2017 dat vandaag op de website is verschenen. De haven en het Havenbedrijf hebben volgens hem een goed jaar achter de rug. Het goede financiële resultaat stelt het Havenbedrijf in staat het ambitieuze investeringsprogramma uit te voeren dat erop is gericht de Rotterdamse haven ook in de toekomst zijn toppositie te laten behouden als Europa’s grootste haven- en industrieel complex.


In februari al meldde het Havenbedrijf een bijzonder sterke groei van de containeroverslag met 12,3% (tonnen) als de belangrijkste motor achter de groei van de haven in 2017. De totale goederenoverslag groeide met 1,3 %. Het totale tonnage steeg van 461 miljoen naar 467 miljoen.

Veiligheid en een efficiënt verloop van de processen in de haven zijn topprioriteiten van het Havenbedrijf Rotterdam. In 2017 hebben zich geen grote nautische incidenten voorgedaan en het aantal kleine incidenten daalde bij een gestegen aantal scheepsbewegingen.

“Het Havenbedrijf heeft de ambitie om de haven te ontwikkelen tot dé plaats waar de energietransitie gestalte krijgt en volgt daarbij een én-én strategie: de bestaande op fossiel gebaseerde industrie faciliteren bij het reduceren van de CO2-footprint en tegelijkertijd sterk inzetten op de ontwikkeling van duurzame, circulaire en bio-based industrieën en hernieuwbare energie,” aldus Castelein. ”Dat doen we door concrete activiteiten te ontwikkelen in nauwe samenwerking met bedrijven en overheden. Zo werken wij o.a. aan trajecten op het gebied van afvangen en opslaan van CO2, het omzetten van afval in (groene) methanol, het benutten van restwarmte voor woningen, kassen en bedrijven als vervanging van aardgas en het faciliteren van offshore wind.”

In een wereld van oprukkende digitalisering zet het Havenbedrijf in op digitale diensten om de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam verder te versterken. De focus ligt op optimalisering van logistieke processen in de haven en van logistieke ketens die via Rotterdam lopen. Doel hiervan is bedrijven te faciliteren, processen efficiënter te maken en daardoor de concurrentiepositie van Rotterdam te versterken. Alleen door te blijven investeren in onze infrastructuur, behouden we de nummer 1 positie op de port infrastructure quality ranglijst van het World Economic Forum, die we al 6 jaar innemen.

Het jaarverslag 2017 “Samenwerken aan de haven van morgen” van het Havenbedrijf Rotterdam verschijnt alleen digitaal en is via onderstaande link te vinden op de website.

https://jaarverslag2017.portofrotterdam.com/

Feiten en cijfers van het Havenbedrijf Rotterdam en de Rotterdamse haven:

Havenbedrijf Rotterdam: 1.150 werknemers, omzet ca. € 710 miljoen. www.portofrotterdam.com

Havengebied: 12.500 ha havengebied (land & water, waarvan ca. 6.000 ha bedrijfsterreinen). Lengte havengebied is ruim 40 km.

Werkgelegenheid: 180.000 arbeidsplaatsen. Goederenoverslag: ca. 470 miljoen ton goederen per jaar.

Scheepvaart: ca. 30.000 zeeschepen en 105.000 binnenvaartschepen per jaar.

Toegevoegde waarde: (direct en indirect) ruim € 21 miljard, 3% van het BBP.

Een samenvatting van de hoogtepunten van het Jaarverslag vindt u onder bijgaande link:

https://jaarverslag2017.portofrotterdam.com/download_pdfSchrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties