Rotterdam 124 bomen rijker op Nationale Boomfeestdag

7086-rotterdam-124-bomen-rijker-op-nationale-boomfeestdag

Op de één en zestigste Nationale Boomfeestdag hebben leerlingen van de Stephanusschool in Schiebroek een honingboom geplant. Kinderen van Rotterdamse basisscholen in de hele stad planten vandaag bomen in straten, op pleinen en in parken. Zo wordt Rotterdam vandaag 124 bomen rijker.


Honingboom voor Schiebroek
De werkzaamheden aan het riool en de bestrating in Schiebroek-Zuid zijn klaar. Nu is de tijd aangebroken om groen aan te planten in de buurt. Vandaag hebben kinderen van de Stephanusschool in Schiebroek een honingboom (Sophora Japonica) geplant op de Loderstraat. Daar blijft het niet bij. De kinderen van groep 6, 7a en 7b planten vandaag in totaal negentwintig bomen. Zij dragen zo bij aan een groene, schone buitenruimte en een leefbare buurt. Binnenkort komen er nog zo’n 2.500 heesters bij.

Rotterdam 124 bomen rijker
In heel Rotterdam zijn bomen geplant door kinderen. In totaal zijn 124 bomen in de grond gezet door leerlingen van de Stephanusschool in Schiebroek, de Dominicusschool in Noord, Basisschool Müllerpier in Delfshaven, Basisschool Het Spectrum in Nesselande, De Prins Willem Alexanderschool in IJsselmonde en Openbare Basisschool de Toermalijn in Charlois.

Voorafgaand aan de feestelijkheden kregen alle kinderen een les over bomen in de stad aangeboden door Natuur- en Milieu Educatie Rotterdam.

Meer groen in de stad
Wethouder Eerdmans (o.a. Buitenruimte): “We hebben veel groen toegevoegd aan de stad, ter grootte van zo’n 150 voetbalvelden, waaronder veel bomen. Bomen zijn de longen van de stad en zorgen voor meer woongenot. Inmiddels zijn er meer bomen dan mensen in Rotterdam. Met de feestelijke traditie van de Boomfeestdag komen er nog meer bomen bij.”

Nationale Boomfeestdag
Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgezet als reactie op de grootschalige ontbossing in de wereld en draagt bij aan de CO2-reductie in ons land. Dit jaar wordt de feestelijke dag voor de 61e keer georganiseerd, met als thema ‘Maak het buiten beter.’ In Rotterdam worden al langer bomen geplant door scholieren. Rotterdamse schoolkinderen plantten al in 1928 de eerste bomen van het Kralingse Bos.

Foto 1: Linda Molenaar, directeur openbare werken gemeente Rotterdam, plant een honingboom met Romaisa en Mustafa van de Stephanusschool in Schiebroek. Dat is één van de 124 bomen die Rotterdam vandaag rijker wordt.

Foto 2: Kinderen van de Stephanusschool in Schiebroek planten vandaag 29 bomen in hun buurt.

Bron : Gemeente Rotterdam fotograaf Rene Castelijn


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties