450.000 huishoudens in de schulden

7016-450-000-huishoudens-in-de-schulden

Schuldenproblematiek in Maastricht en Rotterdam zondag in Kwesties op NPO Radio 1

Uitzending: zondag 18 februari 2018, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1

In heel Nederland leven 450.000 huishoudens in de schulden, maar vaak zonder bekend te zijn bij hulpverlenende instanties. De gemiddelde schuld kan dan al snel opgelopen zijn tot €43.000 voordat ze aan de bel trekken. In Maastricht en Rotterdam zijn deze problemen erg herkenbaar.


Maastricht heeft altijd al gekampt met een relatief groot armoedeprobleem. Daarom geeft de gemeente gemiddeld €114 per persoon uit aan armoedebestrijding, een van de hoogste bedragen in Nederland. Maar dat blijkt ook nodig. In 2016 is een lichte stijging te zien van het aantal huishoudens in Maastricht dat van het sociale minimum moet leven. Daarvan is driekwart van de huishoudens afhankelijk van een uitkering.

In Limburg hebben 7500 cliënten in 18 gemeenten een krediet uitstaan bij de Kredietbank Limburg. De directeur van deze bank, Ruud van den Tillaar, wil een proef starten waarbij mensen met een uitkering én problematische schulden worden vrijgesteld van sollicitatieplicht. Dit om de stress te verminderen die mensen met dergelijke hoge schulden ervaren. Mensen die worden verplicht tot arbeidsreïntegratie zouden volgens het UWV namelijk tot drie keer zo vaak een boete en anderhalf keer zo vaak een maatregel opgelegd krijgen omdat ze deze verplichtingen niet nakomen. Is dit de oplossing om mensen uit de schulden te krijgen?

Marianne van den Anker staat in de Maastrichtse achterstandswijk Mariaberg om deze kwestie te bespreken met mensen die zelf in de schulden zitten, politieke partijen en de directeur van de Kredietbank Limburg. Mariaberg is een arme wijk, met een eenzijdige woningvoorraad, veel sociale huur en een hoog werkloosheidspercentage. Er wordt nu 28 miljoen geïnvesteerd om hier verbetering in aan te brengen.

Rotterdam

Ook in Rotterdam is dit een herkenbaar probleem. Meer dan 50.000 Rotterdammers hebben schulden, waarvan 27.000 problematische schulden met een gemiddeld bedrag van €45.000. Een nog groter probleem vormen de schulden onder jongeren. 15% van de jongeren in Rotterdam zit in de schulden, terwijl dit percentage in heel Nederland op 8% ligt. Oorzaken zijn vaak impulsieve aankopen, onderschatting van de studieschuld, het afbreken van een studie en een laag inkomen.

Rob Oudkerk praat in de Afrikaanderwijk in Rotterdam met politieke partijen, een jongerenwerker en iemand die zelf in de schulden zit. Schuldregelingen voor jongeren blijken erg lastig, omdat zij vaak onvoldoende aflossingscapaciteit hebben of garantie op een inkomen binnen 36 maanden. Moet de toegang tot schuldverlening sneller en makkelijker worden? Kun je van jongeren verwachten dat ze de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun schulden?

Te gast Bij Marianne van den Anker in Maastricht:

- Anita van Ham (PvdA-raadslid gemeente Maastricht)
- Bibi van de Wouw-Simons (VVD-raadslid gemeente Maastricht)
- Ruud van den Tillaar (Directeur Kredietbank Limburg)
- Mardoeka Christensen (Projectleidster Trajekt)
- Exaucee Mavula (Alleenstaande moeder project Droommoeders)
- Jenna van de Beek (Alleenstaande moeder project Droommoeders)
- Daisy Derks (Moeder in de schulden)

Bij Rob Oudkerk in Rotterdam

- Taylan Cicek (kandidaat raadslid SP gemeente Rotterdam)
- Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam-wethouder gemeente Rotterdam)
- Charity Lubrano (Jongere in de schulden)
- Farouk Noor (Jongerenwerker)

Zondag live op NPO Radio 1

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Het debatprogramma Kwesties (NTR) reist de komende weken af naar verschillende probleembuurten in heel Nederland. Lokale partijen mogen hun oplossingen aandragen en inwoners krijgen de kans om hun lokale politici live op de radio aan de tand te voelen over de problemen die zij ervaren.

Zondag 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1. Meediscussiëren kan door tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-site een bericht te sturen tijdens de uitzending.


C.G. Ferdinandus :
27.000 Rotterdammers hebben problematische schulden, waarvan 15% jongeren met schulden. Hoe zijn de overige huishoudens alleenstaande etc. onderverdeeld in procenten?

maandag 08 okt 2018

Hans Ringeling :
Hans Ringeling - Jan Jansen : - REACTIES WEGGEHAALD - - Irrelevante bijdragen ('off topic' bijdragen) kunnen naar inzicht van de redactie worden verwijderd (Redactie)

vrijdag 23 feb 2018

Jan Tak :
Quote Hans:
"Nog één ding: van Jan kan ik het nog wel begrijpen. Niks met een ander te maken, men zoekt het maar uit"

Iemand de verkeerde teksten in de mond leggen is een verwerpelijke discussie-techniek Hans, idem een kankerpatiënt vergelijken met iemand die 'smiddags zijn nest uitkomt om vervolgens zonder inspiratie op de Kruiskade, de Laan of in het "koffiehuis" rond te hangen
Jij ziet ze, ik zie ze maar we zijn het schijnbaar normaal gaan vinden.

Mensen die echt onbedoeld in de problemen zijn gekomen en de bereidheid tonen mee te werken om de problemen op te lossen, worden ALTIJD door onze gemeenten geholpen, daar gaat heel wat geld en inspanning naar toe. Moeten we trots op zijn.

dinsdag 20 feb 2018

Jan Tak :
Probeer het hier eens: "Ministry of Silly Comparisons"

maandag 19 feb 2018

Jeroen Waardenburg :
Beiden hadden het omgaan met een klein budget tot in de finesses toegepast maar er was vroeger geen ROSA die je kwam vertellen dat het jouw schuld niet was, die je op je rechten wees zonder ook de plichten te benoemen
Tijd voor de schoonmaak CITAAT.

Helder en duidelijk.

maandag 19 feb 2018

jan Tak :
Nou Hans als er een poster van Oudkerk hangt blijf ik nog wel even weg, dacht die hoerenloper soms dat de Keileweg nog open was? Door zo'n kerel naar R.dam te halen laat je toch wel heel erg merken hoe serieus je het onderwerp neemt.

Verkiezingsretoriek blijf ik verre van en ik weet nu al dat je mensen die €40.000 of meer schuld hebben niet te helpen zijn, moet je ook niet proberen dat gaat alleen ten koste van de goedwillende Rotterdammers. Zal je eens wat vertellen:
Mijn moeder en schoonmoeder oer-R.dammers altijd hun hele leven de tering naar de nering gezet, nooit een klacht altijd goed te eten , kleding versteld kortom op zijn Rotterdams.
Bij hun overlijden waren de begrafenispolissen afbetaald en stond er zelfs nog een aardig bedrag op de bank voor de kleinkinderen.
Beiden hadden het omgaan met een klein budget tot in de finesses toegepast maar er was vroeger geen ROSA die je kwam vertellen dat het jouw schuld niet was, die je op je rechten wees zonder ook de plichten te benoemen
Tijd voor de schoonmaak

maandag 19 feb 2018

Jan Tak :
Ik heb nou niet idee Hans dat iemand hier dit probleem gaat oplossen en discussie's over oorzaken zijn er inmiddels genoeg.
Dit is nu juist één van de taken van de dames en heren politici we horen straks op NPO1 hoe ze elkaar de vliegen afvangen, het zal wel weer over meer geld, ondersteuning, opleidingen en werkervaring gaan.
De bekende prietpraat dus.

zondag 18 feb 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties