Bespaar energie nu

7009-bespaar-energie-nu

Duurzaam wonen in 5 stappen

Wil je ook groener leven en het verschil maken voor het klimaat? Begin dan met een energiezuinig en duurzaam huis. Je energieverbruik verminderen én verduurzamen is een van de beste manieren om het klimaat te sparen.


Stap 1: begin met isolatie
Ga voor een energiezuinig en duurzaam huis als eerste met isolatie aan de slag, als dat ergens nog ontbreekt. Door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen voorkom je onnodig energieverbruik. Het is meestal in één dag klaar, zonder veel rommel en gedoe. Woon je in een appartement? Voor verenigingen van appartementseigenaren (VvE’s) is er ook subsidie voor isolatie. Op www.energiebesparendoejenu.nl vind je informatie over kosten en besparingen en verwijzingen naar vakkundige bedrijven. Een energiezuinig huis is niet alleen comfortabel, maar je vermindert ook je CO2-uitstoot. Met een geïsoleerd schuin dak of geïsoleerde spouwmuren bespaar je elk al snel 1.600 kilo CO2 per jaar. Dat is te vergelijken met 7.250 km autorijden, of het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in 16 maanden.

Stap 2: dring je energieverbruik nog verder terug
Een geïsoleerd huis is de eerste stap. Maar er zijn nog veel meer manieren om je energieverbruik verder terug te dringen.

• Zet apparaten en lichten die je niet gebruikt, standaard uit.

• Kies voor elektronica en apparaten met het beste energielabel.

• Gebruik een energieverbruikmanager om te zien waar je nog meer kunt besparen. Een energieverbruikmanager is een slimme thermostaat, een app of een website. Kijk hier.

• Zet je thermostaat ’s nachts (en overdag als je niet thuis bent), op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17-18 graden.

• Is je keuken of gasfornuis aan vervanging toe? Stap dan over op koken zonder gas, bijvoorbeeld inductie of keramisch.

Stap 3: vergroen je energieverbruik
Groene stroom is vast bekend. Maar Nederland gaat ook ‘van het gas af’. Voor je woning betekent dit dat je kunt overstappen naar duurzame technieken voor verwarming en warm water. Zo zet je echt een grote stap naar een energiezuinig en duurzaam huis. Kies voor een van deze mogelijkheden om aardgas voor verwarming en warm water te vervangen in je huis:

1. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij, dat is goed voor het klimaat.

2. Een warmtepomp kan je cv-ketel volledig vervangen. Werkt op elektriciteit en maakt daarbij slim gebruik van de warmte uit de buitenlucht of bodem. Ook verkrijgbaar als hybride systeem, in combinatie met een cv-ketel. Dan gebruik je deels elektriciteit en deels gas. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 60 procent.

3. Een biomassaketel vervangt je cv-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen. Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, is gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven.

4. Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Net als bij een biomassaketel leidt verwarmen met een pelletkachel tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Pelletkachels zijn niet te vergelijken met open haarden en gewone houtkachels. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Voor deze duurzame alternatieven voor je cv-ketel geeft de Rijksoverheid nu een aantrekkelijke subsidie.

Stap 4: geniet van de zon
Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien. Zonnepanelen leveren op een duurzame manier een groot deel van je stroom. De zon als energiebron is onuitputtelijk. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit gaat zonder uitstoot van het broeikasgas CO2. En er is toch niets leukers dan je eigen energie opwekken?

Stap 5: word energieneutraal
De laatste en ultieme duurzame stap is om je huis energieneutraal te maken. Zo’n huis gebruikt niet meer energie dan het zelf opwekt. Dat is niet alleen haalbaar voor een nieuwbouwhuis, maar kan ook in je bestaande huis. Om energieneutraal te wonen houd je het energieverbruik zo laag mogelijk (zie stap 1 en 2) en wek je zelf de energie op die je nodig hebt (zie stap 3 en 4). Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning, zorgt voor verse lucht in je huis. Ga je binnenkort verbouwen of klussen in je woning? Kijk dan meteen of je een renovatieplan kan maken om je huis energieneutraal te maken. Zo werk je stapsgewijs naar duurzamer wonen.

Over deze campagne
‘Energie besparen doe je nu’ is een campagne van de Rijksoverheid om meer woningen en appartementen energiezuinig en duurzaam te maken. Dit kan door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen. En door het nemen van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel of zonnepanelen.

De campagne laat zien hoe jij je huis kunt isoleren en op een duurzame manier verwarmen. Op energiebesparendoejenu.nl vind je inspirerende verhalen en zie je hoe andere woningeigenaren genieten van een goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd huis. Ook vind je hier alle informatie over kosten en eventuele subsidies, hoe het in zijn werk gaat en waar je vakkundige bedrijven kunt vinden.

Meer weten? Kijk op www.energiebesparendoejenu.nl Wil je ook regelmatig tips krijgen over duurzaam wonen? Like dan www.facebook.com/energiebesparendoejenu

Bron afbeeldingen: Brochure Rijks Overheid

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties