Bespaar energie nu

7009-bespaar-energie-nu

Duurzaam wonen in 5 stappen

Wil je ook groener leven en het verschil maken voor het klimaat? Begin dan met een energiezuinig en duurzaam huis. Je energieverbruik verminderen én verduurzamen is een van de beste manieren om het klimaat te sparen.


Stap 1: begin met isolatie
Ga voor een energiezuinig en duurzaam huis als eerste met isolatie aan de slag, als dat ergens nog ontbreekt. Door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen voorkom je onnodig energieverbruik. Het is meestal in één dag klaar, zonder veel rommel en gedoe. Woon je in een appartement? Voor verenigingen van appartementseigenaren (VvE’s) is er ook subsidie voor isolatie. Op www.energiebesparendoejenu.nl vind je informatie over kosten en besparingen en verwijzingen naar vakkundige bedrijven. Een energiezuinig huis is niet alleen comfortabel, maar je vermindert ook je CO2-uitstoot. Met een geïsoleerd schuin dak of geïsoleerde spouwmuren bespaar je elk al snel 1.600 kilo CO2 per jaar. Dat is te vergelijken met 7.250 km autorijden, of het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in 16 maanden.

Stap 2: dring je energieverbruik nog verder terug
Een geïsoleerd huis is de eerste stap. Maar er zijn nog veel meer manieren om je energieverbruik verder terug te dringen.

• Zet apparaten en lichten die je niet gebruikt, standaard uit.

• Kies voor elektronica en apparaten met het beste energielabel.

• Gebruik een energieverbruikmanager om te zien waar je nog meer kunt besparen. Een energieverbruikmanager is een slimme thermostaat, een app of een website. Kijk hier.

• Zet je thermostaat ’s nachts (en overdag als je niet thuis bent), op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17-18 graden.

• Is je keuken of gasfornuis aan vervanging toe? Stap dan over op koken zonder gas, bijvoorbeeld inductie of keramisch.

Stap 3: vergroen je energieverbruik
Groene stroom is vast bekend. Maar Nederland gaat ook ‘van het gas af’. Voor je woning betekent dit dat je kunt overstappen naar duurzame technieken voor verwarming en warm water. Zo zet je echt een grote stap naar een energiezuinig en duurzaam huis. Kies voor een van deze mogelijkheden om aardgas voor verwarming en warm water te vervangen in je huis:

1. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij, dat is goed voor het klimaat.

2. Een warmtepomp kan je cv-ketel volledig vervangen. Werkt op elektriciteit en maakt daarbij slim gebruik van de warmte uit de buitenlucht of bodem. Ook verkrijgbaar als hybride systeem, in combinatie met een cv-ketel. Dan gebruik je deels elektriciteit en deels gas. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 60 procent.

3. Een biomassaketel vervangt je cv-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen. Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, is gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven.

4. Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Net als bij een biomassaketel leidt verwarmen met een pelletkachel tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Pelletkachels zijn niet te vergelijken met open haarden en gewone houtkachels. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Voor deze duurzame alternatieven voor je cv-ketel geeft de Rijksoverheid nu een aantrekkelijke subsidie.

Stap 4: geniet van de zon
Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien. Zonnepanelen leveren op een duurzame manier een groot deel van je stroom. De zon als energiebron is onuitputtelijk. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit gaat zonder uitstoot van het broeikasgas CO2. En er is toch niets leukers dan je eigen energie opwekken?

Stap 5: word energieneutraal
De laatste en ultieme duurzame stap is om je huis energieneutraal te maken. Zo’n huis gebruikt niet meer energie dan het zelf opwekt. Dat is niet alleen haalbaar voor een nieuwbouwhuis, maar kan ook in je bestaande huis. Om energieneutraal te wonen houd je het energieverbruik zo laag mogelijk (zie stap 1 en 2) en wek je zelf de energie op die je nodig hebt (zie stap 3 en 4). Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning, zorgt voor verse lucht in je huis. Ga je binnenkort verbouwen of klussen in je woning? Kijk dan meteen of je een renovatieplan kan maken om je huis energieneutraal te maken. Zo werk je stapsgewijs naar duurzamer wonen.

Over deze campagne
‘Energie besparen doe je nu’ is een campagne van de Rijksoverheid om meer woningen en appartementen energiezuinig en duurzaam te maken. Dit kan door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen. En door het nemen van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel of zonnepanelen.

De campagne laat zien hoe jij je huis kunt isoleren en op een duurzame manier verwarmen. Op energiebesparendoejenu.nl vind je inspirerende verhalen en zie je hoe andere woningeigenaren genieten van een goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd huis. Ook vind je hier alle informatie over kosten en eventuele subsidies, hoe het in zijn werk gaat en waar je vakkundige bedrijven kunt vinden.

Meer weten? Kijk op www.energiebesparendoejenu.nl Wil je ook regelmatig tips krijgen over duurzaam wonen? Like dan www.facebook.com/energiebesparendoejenu

Bron afbeeldingen: Brochure Rijks Overheid

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties