Meer natuur in Hoek van Holland

6979-meer-natuur-in-hoek-van-holland

De Stichting Duinbehoud en de gemeente Rotterdam zijn er samen uit! Vandaag (25-01) is een overeenkomst voor meer natuur in Hoek van Holland getekend door Pex Langenberg, wethouder van Rotterdam en Piet Jonker, voorzitter van Duinbehoud.

We maken de badplaats aantrekkelijker voor recreanten en natuurliefhebbers. De overeenkomst biedt voldoende zekerheid voor een goede inpassing van de Hoekse Lijn en daarom trekt Duinbehoud haar beroepsprocedure tegen het bijbehorende bestemmingsplan in.


'Een grote stap vooruit', zegt Piet Jonker, de voorzitter van Duinbehoud. 'Duinen zijn heel waardevol voor planten, dieren en vogels, en heel veel mensen gaan daar graag wandelen en fietsen. Deze plannen zullen de aantrekkelijkheid van Hoek van Holland versterken. Als straks de metro klaar is, dan kunnen vele Rotterdammers en andere mensen uit de regio daarvan genieten. Het voelt goed dat de gemeente nu samen met ons de schouders zet onder de kwaliteit van natuur en landschap in Hoek van Holland.'

'Samen maken we Hoek van Holland nog mooier', zegt Pex Langenberg, wethouder mobiliteit en duurzaamheid. 'We trekken hierin graag op met de natuurorganisaties. Het is goed dat we ook in dit ingewikkelde dossier tot een oplossing zijn gekomen, in het belang van Hoek van Holland en het duingebied.’

De hierboven afgedrukte foto met links Pex Langenberg (wethouder Mobiliteit en Duurzaamheid) en Piet Jonker (voorzitter Stichting Duinbehoud) is van Arie Kieviet.

Duinbehoud en de gemeente willen de natuur in de duinen van Hoek van Holland versterken. De plannen hiervoor passen in de ontwikkeling van het Nationale Park Hollandse Duinen en zijn in lijn met de afspraken in het kader van het Kustpact en Natura 2000. De duinen tussen de Nieuwe Waterweg, Zeekant, Rivierkant en de Badweg (Het Voorduin en Het Groene Strand) krijgen een natuurbestemming. De intentie is dat de provincie Zuid-Holland deze gebieden toevoegt aan het Natuurnetwerk Nederland, waardoor ze ruimtelijk beschermd worden. In delen van het Voorduin worden bunkers toegankelijk gemaakt om de militaire geschiedenis van dit gebied beter zichtbaar te maken. Dit past in de plannen voor een Verdedigingspark.

De gemeente investeert in een beheer van de Hoekse Bosjes en het Roomse Duin, beiden onderdeel van het Natura2000-gebied, dat meer gericht is op de natuurwaarden van het duinbos.

De voormalige Vafamil-camping krijgt een natuurbestemming. In het zuidelijke deel van dit terrein komen er naast beperkte mogelijkheden voor extensieve recreatieve voorzieningen, als een informatiecentrum of een kampeerterrein. Het Zuidhollands Landschap gaat dit gebied beheren. De gemeente zorgt voor een landschappelijke inpassing voor de Badweg, door aanplant aan weerszijden om te grote zandverstuiving tegen te gaan, verschraling van de bermen te voorkomen en een faunapassage onder de weg door te realiseren.

De Hoekse lijn (metro) wordt ter plaatse van het Vinetaduin in een tunnel aangelegd. De beschermde nauwe korfslakken die zich op het traject bevinden waar de tunnel komt, worden verplaatst naar een andere geschikte plek in het Natura 2000-gebied.

Bron foto: Wandel.nl

Jan Tak :
En yndied Jeroen , dat Fryslân in stik sûner is , kin dy net in ynsamling foar my organisearje ? Alvast dank :-)

dinsdag 30 jan 2018

Jeroen Waardenburg :
En maar zeuren, ga lekker in een of andere nederzetting wonen in Friesland.

Met Rotterdam is niets mis mee;prioriteiten...... Leefbaar heeft veiligheid beloofd, het tuig loop nog steeds rond,dat is het enige waar ze echt in falen dit huidige stadsregime.

dinsdag 30 jan 2018

Jan Tak :
Excuus, laatste regel moet zijn:

"Prioriteiten daar weet Rotterdam alles van"

dinsdag 30 jan 2018

Jan Tak :
Aandacht voor de natuur altijd te prijzen. Korfslakjes beschermen, prima, mooi dat daar aan gedacht is. Faunapassages onder de wegen realiseren, ook geweldig.
Kortom we kunnen niet beweren dat de Gemeente Rotterdam niets om de natuur geeft.
Alleen de mens is voor onze gemeente geen natuurlijk wezen, die mag in een vervuilde stad CO2 snuiven, dient voor zijn veiligheid 's avonds thuis te blijven en mag als dank tegen 150 meter hoge windmolens aan kijken.
Prioriteiten daar weer Rotterdam alle van.

dinsdag 30 jan 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Who wants to live forever?


(Op vrijdag 1 februari 2019 publiceerden we deze kopstoot van Jim voor het eerst....)


Hier op ons aller planeet Moeder Aarde

heeft de hele en complete mensheid

op aarde maar één keus:

Or : We learn to live all together,

Or: We will all die together


Take your pick.

There will be absolutely no other way.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties