1000 oude en nieuwe Rotterdammers

6962-1000-oude-en-nieuwe-rotterdammers

Ruim 1000 ‘oude’ en ‘nieuwe’ Rotterdammers op bruisend Welkom Hier Festival. Rotterdam Feest van diversiteit, solidariteit en het samen doen.

“Het was een groot succes. Een feest van diversiteit, solidariteit en het samen doen. Geen zij en wij maar WIJ samen. Ik ben heel hoopvol en ervan overtuigd dat heel veel mensen in Rotterdam samen dingen willen doen. Maar ze komen elkaar zo weinig tegen. Vandaag is het gelukt om elkaar te ontmoeten, we zijn een flink stuk verder met de WIJ-samenleving.” (Ineke Palm, één van de drijvende krachten van Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen)


“Veel mensen hebben dit nodig, om andere mensen te ontmoeten en andere culturen te leren kennen.” (Alissa (Syrië, 2 jaar in Nederland))

“Toen ik binnenkwam werd ik direct getroffen door de ontzettend lekkere, warme, positieve sfeer hier”. Carrie Jansen (columniste)

Op zaterdag 20 januari bezochten meer dan 1000 mensen het Welkom Hier Festival Rotterdam in Theater Zuidplein. Het theater was van 14 tot 22 uur gevuld met Rotterdammers van alle leeftijden, afkomstig uit verschillende wijken, culturen en landen. In de foyers konden de bezoekers kennis maken met Rotterdamse initiatieven voor en met vluchtelingen en gerechten proeven uit de Eritrese, Syrische, Afghaanse en Irakese keuken. In de Grote - en Kleine zaal traden 150 artiesten (belangeloos) op, waaronder Jan Rot, Dr. Meraki, Neco Novellas en Carrie Jansen. Op de tweede verdieping van het theater volgden bezoekers theater- en muziekworkshops en konden ze het Arab korte film festival bezoeken. Welkom Hier Rotterdam werd door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace samen met het platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen georganiseerd om de diversiteit te vieren en mensen met elkaar in verbinding te brengen.

Ineke Palm, één van de drijvende krachten achter het platform, werkte de afgelopen maanden aan de totstandkoming van het festival: “Met het festival laten we zien: Dit is nou Rotterdam, een stad van diversiteit en solidariteit. Ik ben heel hoopvol en ervan overtuigd dat heel veel mensen in Rotterdam samen dingen willen doen. Maar ze komen elkaar zo weinig tegen. Vandaag is het gelukt om elkaar te ontmoeten, we zijn een flink stuk verder met de WIJsamenleving.” Het Welkom Hier festival Rotterdam is het 12e Welkom Hier festival in Nederland. Op 7 april is het volgende festival in Ede. Meer informatie op www.welkomhier.nl

Het samen doen in plaats van hokjes denken Als havenstad is Rotterdam van oudsher een wereldstad waar mensen uit vele landen wonen en werken. De stad van ‘geen woorden maar daden’. Nadat ze klaar was met presenteren van het podiumprogramma in de Kleine zaal zei presentatrice Sonya Dias “Dit is voor mij Rotterdam, een wereldstad met meer dan 174 culturen. Het gaat om een welkom voor alle Rotterdammers. We hebben genoten van muziek en cultuur, wereldcultuur. Met een gevarieerd programma en een gevarieerd en interactief publiek. Er is misschien een kleine groep in Rotterdam die ontevreden is, wij hebben met dit festival laten zien dat de grootste groep positief is.” Op het festival waren veel ‘oude’ Rotterdammers aanwezig. Sommigen uit nieuwsgierigheid naar ‘nieuwe’ Rotterdammers, anderen om actief te worden voor vluchtelingen, weer anderen voor het podiumprogramma. “Ik had over dit evenement gelezen op Facebook en wilde dit wel eens meemaken. Het programma met artiesten en de boodschap van Welkom Hier maakten me nieuwsgierig”, vertelde bezoeker Ria van der Horst (76 jaar).

“We moeten toch met elkaar gaan leven. Mijn man en ik zijn al wat ouder, maar de jongeren moeten het met elkaar gaan doen. Ik ben blij dat er zoveel mensen van verschillende leeftijden zijn hier. De jongeren van nu groeien op met nieuwkomers, maar juist voor onze generatie is het soms moeilijk om erin betrokken te raken. Eten en muziek verbinden altijd. Dit is heel positief!” “Ik ben zo klaar met dat hokjes denken.” Vertelde een andere bezoeker, “Ik wilde weten wat ik nou zelf zou kunnen doen; die inspiratie heb ik hier opgedaan.” Ook waren er veel nieuwe Rotterdammers, zoals Aman (14) en Jonas (16) uit Eritrea, pas 2 en 1.5 jaar in Nederland: “Het is echt heel leuk op het festival. We blijven nog de hele avond en gaan zeker nog naar de Rotterdamse Dichters voor de Vrede en Eritrese zang!” Syrische Alissa, nu twee jaar in

Nederland, benadrukte het belang van ontmoeting: “Veel mensen hebben dit nodig, om andere mensen te ontmoeten en andere culturen te leren kennen.”

150 artiesten en 40 organisaties, vrijwillig en belangeloos Het Welkom Hier festival werd vrijwillig en belangeloos georganiseerd en gedragen door 40 organisaties en 150 artiesten. Een aantal hoogtepunten in het programma waren het Syrisch Orkest waar bezoekers meezongen en meedansten. Het optreden van beatboxer Timmeh van SpraakuhlooS deed menig bezoeker verbazen. Daarnaast waren er vele andere topoptredens en voordrachten van o.a. de Rotterdamse zanger Pierre van Duijl, Neco Novellas, Jan Rot en De Rotterdamse Dichters voor Vrede. Mahjoub Benmoussa en De Toneelclub van AZC Katwijk verzorgden mooie (vertel)theatervoorstellingen.

40 Organisaties droegen bij aan het festival met (kinder)workshops, korte films, of catering. In de foyer stonden 20 organisaties op een initiatievenmarkt waar bezoekers konden ontdekken wat er in Rotterdam allemaal gebeurt voor en met vluchtelingen. Deelneemster Isabel van der Waals (Project Nieuwe Buren) ontmoette vluchtelingen en nieuwe vrijwilligers die mee willen doen met het project dat ze in 2016 met twee vrienden van de Hotelschool oprichtte. “Inburgering is één ding, maar sociaal contact is daarbij heel belangrijk.”

Ze wonnen de Frank Wijers Award 2016 van Unilever en organiseerden met dat geld al 25 etentjes voor nieuwe Rotterdammers, vaak gevolgd door een tegenuitnodiging. “Samen eten is een fantastische en laagdrempelige manier om wederzijds begrip te krijgen. Mijn wereld is er groter door geworden.” Tijdens de initiatievenmarkt ontmoette Isabel ook andere initiatieven, “zoals Verhalenhuis Belvedère, waar ze elke maand cultuur en muziek vertonen. Daar ga ik zeker een keer naartoe!” Lieke Galbraith, projectcoördinator bij de organisatie Hoedje van Papier, organiseert media workshops voor statushouders. Tijdens het festival zag ze veel (voormalige) cursisten en maatjes langs komen, vaak samen. “We moeten dit vaker doen, het is fijn voor hen om een plek te hebben waar ze zich thuis voelen.”

Welkom Hier Rotterdam werd georganiseerd door Justice and Peace en platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen en mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Pauluskerk Rotterdam, WijDoenMee.nu, Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, Vluchtelingenwerk Nederland, Rotary Club Rotterdam, Rotary Club Rhoon-Barendrecht.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties