‘Lockheedaffaire’: Een surprise in eind 1975

6926-lockheedaffaire-een-surprise-in-eind-1975

(Door Geert-Jan Laan)

Op zondagavond 14 september 1975 dineerden we in hotel Engel in het het hoofdstadje Vaduz van het belastingparadijs Liechtenstein. We, dat waren mijn collega Rien Robijns en ik zelf. Als verslaggevers van Het Vrije Volk wilden we een serie schrijven over belastingvlucht. In Nederland regeerde de sociaal-democraat Joop Den Uyl. Hij zou de in zijn ogen grote inkomensverschillen wel terugschroeven. (Foto hiernaast: Prins Bernhart)


Maar via die belastingparadijzen ontliepen grote bedrijven en vermogende personen de soms hoge belastingen in de westelijke wereld. Aan tafel ook een Liechtensteinse beleggingsadviseur en geldspecialist. Hij is niet gecharmeerd van onze stelling dat rijke Nederlanders via belastingparadijzen als Liechtenstein de nobele bedoelingen van Den Uyl dwarsbomen. ,, Wist u dat de hoogste Nederlanders van onze financieringstructuur gebruik maken. Uw prins Bernhard is daar een voorbeeld van.” (Foto hieronder: Premier Joop den Uyl)

We geloofden in eerste instantie onze zegman niet. Ik zei iets in de richting van :,, Prins Bernhard ? Die man heeft een inkomen van vele tonnen en alles wordt voor hem betaald. Die doet dit soort rare dingen niet.”

De man vouwde zijn handen, dacht na en sprak:,, De moeder van uw prins Bernhard is onlangs overleden. Haar kasteeltje is onlangs verkocht aan een Eflymatrust in Liechtenstein. Voor veel geld. En dat is een manier waaop grote Amerikaanse vliegtuigbouwers hun betaalde commissies- hij sprak niet van steekpenningen- geheim weten te houden.”

‘Een krankzinnig verhaal’
De volgende dag reden we terug naar Nederland in onze door Het Vrije Volk beschikbare lease-auto, een rode DAF-66. We spraken nog even over de verrassende mededelingen die we over de prins hadden gehoord. Onze conclusie was:,, Een krankzinnig verhaal. Maar ja, als het klopt, hebben we wel een verhaal.”

Onze hoofdredacteur Herman Wigbold had als chef van VARA's Achter het Nieuws de nodige spraakmakende uitzendingen meegemaakt. Hij luisterde dan ook bijzonder belangstellend naar ons verhaal. “Een raar verhaal,”concludeerde ook hij. En hij voegde daar aan toe:,, We hebben minimaal een tweede bron nodig.”

Die tweede bron kwam op 5 december 1975. De voormalig Lockheedwerknemer in Duitsland Ernst Hauser noemde niet alleen de naam van prins Bernhard, maar ook die van Franz Joseph Strauss, oud-minister van Defensie in Duitsland, als ontvanger van steekpenningen van Lockheed. In Rotterdam zei Wigbold:,, Opening krant. Vandaag nog.”

Het opzienbarende verhaal over de echtgenoot van koningin Juliana viel in Nederland in een diep zwart gat. Prins Bernhard was mateloos populair. Hij was bevelhebber geweest tegen het einde van de bezetting van de Binnenlandse Strijdkrachten. Nu was hij commissaris van grote internationaal opererende Nederlandse bedrijven en reisde de wereld af om terug te keren met zeer welkome grote opdrachten. Behalve Ton van Dijk, die als hoofdredacteur van Nieuwe Revu, wel de zaak naar buiten bracht, zwegen de Nederlandse media. Geen enkele hoofdredacteur dorst het verder aan.

Foto: Lockheed P-3 Orion

Stilte
Die stilte duurde een kleine twee maanden. Tot op 6 februari 1976 een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat Lockheed-president Kotchian aan een kruisverhoor onderwierp. Hij noemde wel een hoge Nederlandse regeringsfunctionaris, maar verzweeg nog de naam van Bernhard. Die zelfde middag lieten onderzoekers van de Senaatscommissie uitlekken dat het inderdaad om prins Bernhard ging.

Bij rechts Nederland, vooral verwoord door de Telegraaf , brak paniek uit. In dat eerste weekeinde na de berichtgeving uit Washington hielden de meeste kranten de kerk nog in het midden. Den Uyl informeerde zelf in Washington en kreeg de bevestiging. Dat weekeinde overtuigde hij de prins, die alles nog steeds ontkende, dat een onafhankelijk commissie de beschuldigingen moest onderzoeken. Met als resultaat de inktzwarte bevindingen, die Den Uyl op 12 augustus 1976 aan de Tweede Kamer liet weten.

Op dit ogenblik hebben de Nederlandse media geen enkele terughoudendheid in acht genomen nu prins Bernhard jr., de kleinzoon, ervan wordt verdacht in de exploderende Amsterdamse onroerend goed markt onethisch zaken te doen. Bernhard jr. speelt geen rol in een eventuele opvolging van de koning. Of de verhalen door een tweede bron worden ondersteund weten we niet.

Foto hiernaast: Geert-Jan Laan.
Bron foto's bij de tekst: Wikipedia

Jim Postma :
Nog een ding, beste Ring. Of Ringeling, Dingeling, Rintintin, Was ik toch haast vergeten. Nadat je van onze DIRECTE site wat reageren betreft, (de enige nog in digitaal krantenland, zonder eindredactie wat reageren betreft) steeds misbruik maakt, is je van harte gegund. Zo gastvrij zijn wij wel en blijven dat ook, zijn we zelfs trots op. Reageer nu alleen inhoudelijk op al onze schrijfsels, speciaal die van mij. Kommaneukers, zoals jij, zitten we niet op te wachten. Tenzij jij bij ons in dienst wil komen (onder je ware naam, uiteraard) als vakkundig eindredacteur.
Dat je hier al meer dan honderd keer verwijderd bent geworden pleit voor je. Een grotere fan van al mijn schrijfsels, zoals jij, kan ik mij niet beter wensen! Alleen daarom, als mijn allergrootste fan, blijf je dus van harte welkom. Maar wel eerlijk blijven, zonder enige rancune. Ik weet als geen ander wie je bent, al blijf je je verschuilen achter je masker. Next time in de stad, gaan we weer vrolijk een biertje drinken. Op jouw kosten uiteraard.

woensdag 03 jan 2018

Jim Postma :
Waarom blijf je zo lafhartig je verschuilen achter een pseudoniem Hans Ringeling, dan weer Hans Ring, dan weer Bernhard en allerlei andere valse naampjes die je verzint. Wees eens een keer een vent en vecht met open vizier.
Dat je hier met al je valse namen niet welkom bent, weet je al lang.
Maar ja, zal wel aan mij liggen, dat ik niettemin een warm hart heb voor geesteszieken, zoals jij.
Ga zo door en het busje komt zo!

woensdag 03 jan 2018

Jim Postma :
Wat heeft dit alles eigenlijk met Lockheed te maken? Zelfs Bernard snapt het niet meer. En verder van de Prins geen kwaad hoor!

dinsdag 02 jan 2018

Ronald Sörensen :
Richard III. A horse, a horse. My kingdom for a horse.

dinsdag 02 jan 2018

jim postma :
Oh, what a wonderfuLLL world.

Thanks to you, my dearest Hans.

What I wonderfulll man you are, as a complete 'Full on the Hill!'

ThanX, again.

Love you!

All the best in the West.

Jim.

maandag 01 jan 2018

Jim Postma :
Washington Post (!!!) of course my horse, my horse!

zondag 31 dec 2017

Jim Postma :
Doet mij wederom denken aan de toenmalige 'Watergate affaire met Richard Nixon'. Nixon moest aftreden dank zij twee inmiddels wereldberoemde journalisten van de Washington Times.

Tot op de dag van Vandaag & Morgen is hierin niets veranderd. 'TrumpDay'is coming in deze.

Be assured of that in that FACT! 'Oh, what a wonderful word', according to our all and only Louis Armstrong.

Amen!

zondag 31 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties