Forse stijging vuurwerkklachten sinds start vuurwerkverkoop

Rotterdam, 29 december 2017 - Sinds de vuurwerkverkoop gisteren is begonnen, is het aantal meldingen van vuurwerkoverlast omhooggeschoten. De teller van het Meldpunt Vuurwerkoverlast is al de 15.000 gepasseerd. Veel kopers van vuurwerk blijken met het afsteken van hun knallers en vuurpijlen niet tot Oudejaarsavond te hebben gewacht.

"Vooral donderdagavond liep het storm”, laat initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte weten. “De meldingen sthroomden met honderden per uur binnen.” De meeste meldingen gaan over “knallen zo hard als mortiergranaten” en over “irritant geknetter”. Een kleiner aantal klachten komt binnen over schade door vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat.

Ongeveer 10 procent van de klachten gaat over vuurwerkstress bij huisdieren. "Er wordt hier voor het portiek heel de middag onophoudelijk vuurwerk afgestoken”, laat Geertje de Waal uit Vlaardingen het meldpunt weten. “Onze katten staan doodsangsten uit”.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. GroenLinks zet zich al jaren in voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. In dat pleidooi staat de partij inmiddels niet meer alleen. Onlangs bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Ook artsenorganisaties, burgemeesters en de politie bepleiten het aan banden leggen van consumentenvuurwerk.

Tot en met zaterdag wordt er nog vuurwerk verkocht. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan van 18.00 uur op zondag 31 december tot 02.00 uur op maandag 1 januari.

Jan Tak :
Eén keer per jaar steekt men vuurwerk af en gelijk trekken er weer mensen aan de bel, kom op zeg waar hebben we het over?
Nou in ieder geval is er één partij als de kippen bij om de boel weer op te stoken, "Groen Links de tegenpartij" niet dat ze met een zinvolle oplossing komen maar gewoon omdat het kan.

Ondanks alle jankverhalen over fijnstof (op dit moment bij ons in Barendrecht 7.3 ug!!!) worden we nog steeds elk jaar gezonder en gemiddeld steeds rijker, leer eens genieten.
Eén dag per jaar vuurwerk voor de liefhebbers van mij mag het en kan je er niet tegen, blijf binnen, ga vroeg onder de dekens en probeer vooral niet, zoals die ene dronken journalist, een strijker aan te blazen, want dan ga je het nieuw jaar in met een verbrandde bakkus.

Maandag gezond weer op alvast Gelukkig Nieuwjaar :-)

zaterdag 30 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties