Forse stijging vuurwerkklachten sinds start vuurwerkverkoop

Rotterdam, 29 december 2017 - Sinds de vuurwerkverkoop gisteren is begonnen, is het aantal meldingen van vuurwerkoverlast omhooggeschoten. De teller van het Meldpunt Vuurwerkoverlast is al de 15.000 gepasseerd. Veel kopers van vuurwerk blijken met het afsteken van hun knallers en vuurpijlen niet tot Oudejaarsavond te hebben gewacht.

"Vooral donderdagavond liep het storm”, laat initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte weten. “De meldingen sthroomden met honderden per uur binnen.” De meeste meldingen gaan over “knallen zo hard als mortiergranaten” en over “irritant geknetter”. Een kleiner aantal klachten komt binnen over schade door vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat.

Ongeveer 10 procent van de klachten gaat over vuurwerkstress bij huisdieren. "Er wordt hier voor het portiek heel de middag onophoudelijk vuurwerk afgestoken”, laat Geertje de Waal uit Vlaardingen het meldpunt weten. “Onze katten staan doodsangsten uit”.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. GroenLinks zet zich al jaren in voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. In dat pleidooi staat de partij inmiddels niet meer alleen. Onlangs bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Ook artsenorganisaties, burgemeesters en de politie bepleiten het aan banden leggen van consumentenvuurwerk.

Tot en met zaterdag wordt er nog vuurwerk verkocht. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan van 18.00 uur op zondag 31 december tot 02.00 uur op maandag 1 januari.

Jan Tak :
Eén keer per jaar steekt men vuurwerk af en gelijk trekken er weer mensen aan de bel, kom op zeg waar hebben we het over?
Nou in ieder geval is er één partij als de kippen bij om de boel weer op te stoken, "Groen Links de tegenpartij" niet dat ze met een zinvolle oplossing komen maar gewoon omdat het kan.

Ondanks alle jankverhalen over fijnstof (op dit moment bij ons in Barendrecht 7.3 ug!!!) worden we nog steeds elk jaar gezonder en gemiddeld steeds rijker, leer eens genieten.
Eén dag per jaar vuurwerk voor de liefhebbers van mij mag het en kan je er niet tegen, blijf binnen, ga vroeg onder de dekens en probeer vooral niet, zoals die ene dronken journalist, een strijker aan te blazen, want dan ga je het nieuw jaar in met een verbrandde bakkus.

Maandag gezond weer op alvast Gelukkig Nieuwjaar :-)

zaterdag 30 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over: