Bezoekersrecord voor Museum de Gevangenpoort: meer dan 60.000 bezoekers in 2017

Museum de Gevangenpoort stevent af op een bezoekersrecord in 2017. Het museum ontving vandaag al de 60.000ste bezoeker van dit jaar. Sinds de Gevangenpoort in 1853 officieel is opengesteld als museum, trok het alleen in 1943 en 1946 meer bezoekers.

De 60.000ste bezoeker, Anke Sleeking uit Voorschoten, bezocht vandaag het museum met haar man. Het museum stond al lang op haar lijstje, maar van een bezoek was het nog nooit gekomen. Uit handen van directeur Marco van Baalen kreeg ze een bos bloemen en een boek over de Gevangenpoort.

Directeur Marco van Baalen: ‘Er is steeds meer aandacht voor het Nederlandse rechtssysteem, dat zien we ook in de belangstelling voor ons museum. Dat vinden we natuurlijk fantastisch. Mensen zijn nieuwsgierig hoe het vroeger was. Wij vertellen de verhalen uit het verleden en laten de verschillen en overeenkomsten zien met onze huidige tijd’.


Foto's: Wikipedia.

Ronald Sörensen :
1946. het lijkt me dus duidelijk wie ons Nederlanders vijf jaar niet de gelegenheid gaven patriottisch te zijn. Nationaal SOCIALISTEN.

zaterdag 09 dec 2017

Jeroen Waardenburg. :
1946 De demonstratie van vaderlandsliefde had zoveel los gemaakt, dat men toen het weer toegestaan was patriottisch te zijn even ging kijken op de plek, waar het begonnen was. Een eerbetoon aan onze vlag en het personeel, dat het in die donkere periode mogelijk had gemaakt CITAAT.

Wie zou ons toe moeten staan patriottisch te zijn;laten wij dat nou helemaal zelf uit maken en zeer zeker de politiek niet zowel links als rechts niet.

Niets is mooier dan een geboren echte Hollander te zijn;ondanks men hier boven op elkaars lip woont is het nog steeds het beste land om in te wonen.

zaterdag 09 dec 2017

Jan Tak :
Mij valt iets anders op:

Er wordt hier aandacht gegeven aan het "Wereldmuseum" in Rotterdam het vroegere "Museum voor Land en Volkenkunde" met in mijn jeugd een kijkje op de verschrikkelijke rituelen binnen de zwarte volkeren in de toen nog onderontwikkelde gebieden. Echter mogen we dit niet meer zien. Schande weg ermee.

Maar dan Museum de Gevangenenpoort met de verschrikkelijke taferelen van marteling en moorden op het eigen volk, zoals ze zelf zeggen:
"Het verhaal van misdaad en straf, door de eeuwen heen: we leggen het met VEEL PLEZIER aan leerlingen uit!"

Ergens meten we hier met twee maten, wie is er hier nu gek?

vrijdag 08 dec 2017

Ronald Sörensen :
Nu het toch op de Rotterdam site staat.
Mij intrigeren de jaartallen 1943 en 1946. Waarom waren de bezoekers aantallen toen hoger? Ik kan er natuurlijk een “Stapel redenering” over geven.
1943 In de tijd dat de Nederlandse vlag verboden was (net als in onze raadszaal) kon men daar onze fiere driekleur nog zien hangen! Pas na het enorme bezoek zagen de nationaal socialisten wat er aan de hand was en grepen in (zoals het linkse blok in Rotterdam)
1946 De demonstratie van vaderlandsliefde had zoveel los gemaakt, dat men toen het weer toegestaan was patriottisch te zijn even ging kijken op de plek, waar het begonnen was. Een eerbetoon aan onze vlag en het personeel, dat het in die donkere periode mogelijk had gemaakt.

vrijdag 08 dec 2017

Jan Tak :
Als een politicus preekt over het "Den Haag van Nadagen" kan ik mij daar best iets bij voorstellen.
Voorkennis Ronald?

donderdag 07 dec 2017

Ronald Sorensen :
Moet natuurlijk Den Haag Vandaag & Morgen zijn. Dikke vingers kleine toetsjes.

donderdag 07 dec 2017

Ronald Sorensen :
Echt iets voor Den Haag Va
Nadagen. & Morgen

donderdag 07 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties