Lichtspektakel bij Start Schaatsbaan Rotterdam

6885-lichtspektakel-bij-start-schaatsbaan-rotterdam

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Een sprankelende lichtshow kleurde de lucht van de Esch in Rotterdam-Kralingen en duizenden bezoekers uit de wijde omgeving kwamen in het weekeind op het spektakel van Schaatsbaan Rotterdam aan het Toepad af. De Funbaan was al sinds 1 november weer in gebruik - ´Niets is wat het Lijkt´ schreef sportverslaggever Mart Smeets ooit - in Rotterdam klopt dat als een bus.


Daar wordt geschaatst op een hockeyveld. De opening werd verricht door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, die zeker niet mocht ontbreken tijdens dit evenement, had de eigenaar, Stichting Sportland al veel eerder besloten. (Kopfoto © Schaatsbaan Rotterdam)

Met een krachtige led-verlichting van zo´n 800 lampen werd de officiele 400 meter wedstrijdbaan veranderd in een kleurrijke slurf, waar burgemeester Aboutaleb wat aarzelend een voet op het ijs zette. Zelf kan hij niet schaatsen, zover is zijn intergratie helaas niet gegaan, vertelde hij tijdens de opening. Wel is hij vol lof over hetgeen er vijf jaar geleden met de hulp van gemeenschapsgeld - via het laatste ´Stadsinitiatief Rotterdam´ in 2013 - tot stand is gebracht: een fraaie, laagdrempelige schaatsbaan voor alle Rotterdammers en bewoners van Rijnmondgemeenten. Wie de tocht van ver daar buiten naar de grootste schaatsbaan in Rotterdam wil maken, is uiteraard ook van harte welkom.

Foto: De 400 m Wedstrijd-baan als Spektakel de ´Toversluf´ (Foto © Schaatsbaan Rotterdam)

Nieuw dit jaar is een slimmere indeling van de ruimte rond de Funbaan, om ouders een zitplaats te bieden waar zij de prestaties van hun kinderen, die wellicht weer een schaatslesje krijgen van beroemde schaatsers, kunnen volgen. De spetterende lichtshow in de ´slurf´ maakt elke avond het schaatsen op de 400 meter-baan tot een bijzondere ervaring.

Burgemeester Aboutaleb gaf aan vol vertrouwen te zijn dat het bezoekersaantal van 175.000 dit jaar wordt overschreden. Aan het schoolschaatsen zal het niet liggen, verwacht schaatsbaandirecteur en ijsmeester Tijs Nederlof. Dat heeft nu al een record aantal boekingen. Een fraai resultaat voor een fraaie Schaatsbaan, die voor het eerst gaat bijdragen aan een goed doel, de Stichting Support Casper!

Foto: Burgemeester Aboutaleb en schaatsbaandirecteur/IJsmeester Tijs Nederlof en prof dr. Casper van Eijck van de stichting Support Casper, het goede doel waaraan Schaatsbaan Rotterdam dit jaar gaat bijdragen. (Foto © Schaatsbaan Rotterdam)

Foto´s Robbert Wever.

Jan Tak :
Zeker ook zinvol om te vertellen dat het goede doel, de Stichting Support Casper, geld inzamelt om innovatief onderzoek te doen naar de behandeling van alvleesklierkanker.
De stichting is genoemd naar oncologisch chirurg Casper van Eijck van het Erasmus Medisch Centrum en tevens de clubarts van Feyenoord.
Graag gedaan :-)

donderdag 07 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties