Kunstenaars in de stad bedreigd met ateliers

6881-kunstenaars-in-de-stad-bedreigd-met-ateliers

(Door Jim Postma)

Tientallen Rotterdamse kunstenaars voelen zich in hun bestaansrecht bedreigd sinds de gemeente nieuwe criteria heeft voorgeschreven door kunst in categorieën in te delen, namelijk van A aflopend tot B,C,D. Daarnaast maken zij zich grote zorgen om hun bestaande atelierruimten. Vaak in oude scholen, gymlokalen of andere vaak afgeschreven locaties. De gemeente is van plan in samenwerking met SKAR (werkplaats van de creatieve sectie in Rotterdam) om de kunstenaars hogere huren te laten betalen. Voor sommigen haast een verdubbeling, die zij niet kunnen opbrengen.


Een van de eerste slachtoffers van dit nieuwe beleid is bekend Rotterdams kunstenaar Chris Ripken (60) met 300 vierkante meter atelierruimte in de Insulindestraat (Noord). Hij is al menig maal door de gemeente gesommeerd de ruimte te verlaten op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Ripken bekend van zijn slogan ‘Gij zult niet doden!’, die de hele wereld over ging na de moord op Theo van Gogh, zit al achttien jaar in dit pand en organiseerde daar talloze culturele manifestaties.

Vorige week diende hij daarover een gesproken protestnota in, ook namens zijn collegakunstenaars bij de commissie Cultuur onder voorzitterschap van wethouder Pex Langenberg. Wat tijdens deze vergadering opviel was dat vele commissieleden niet aanwezig waren (zie foto met de afwezige leden en hun naambordjes). Daarnaast kwamen enkele andere leden veel te laat het stadhuis binnen, sommige drie kwartier later. ‘Moet ik deze commissie dan serieus nemen?’, aldus sprak een verbolgen Chris Ripken na het aanvaarden van de nieuwe voorwaarden voor buitenruimten.

Buitenbeelden
Ripken heeft thans 60 buitenbeelden in Rotterdam staan en dreigt daarvan ook nog zijn jaarlijkse onderhoud kwijt te raken,momenteel zijn enige inkomstenbron. Als hij geen andere keuze heeft dreigt hij met juridische stappen. Ook over zijn gedwongen vertrek uit zijn atelierruimte. Bekend Nederlands kunstenaar Rob Scholte (verloor na een explosie in Amsterdam zijn beide benen) won onlangs in Den Helder in een gelijksoortige uitzettingszaak bij de rechter. Ripken: ‘Dat geeft hoop voor mij als precedentwerking.’

Over de rechtszaak berichtte de Volkskrant onlangs onder de kop ‘Scholte mag nog in postkantoor blijven’: Rob Scholte mag voorlopig in het oude postkantoor in Den Helder blijven wonen en werken. Dat oordeelde de rechter maandag in het kort geding dat de gemeente Den Helder tegen de kunstenaar had aangespannen.

Kunstenaars Rotterdam voelen zich bedreigd door nieuwe gemeente regels

Volgens de rechter is het aannemelijk dat de gebruiksovereenkomst die de gemeente met Scholte heeft gesloten een huurovereenkomst is. Er staat een verplichting in bij te dragen ‘aan het cultureel klimaat en de culturele uitstraling van Den Helder.’

Scholte voldeed hieraan door tentoonstellingen te organiseren. Dit ziet de rechter als de voor huur vereiste tegenprestatie. Een huurovereenkomst kan niet zomaar worden opgezegd’, aldus de berichtgeving in de Volkskrant.

Chris Ripken: ‘Dit is voor mij een identieke situatie. Na achttien jaar in mijn atelier in de Insulindestraat kan je toch zeker spreken over een huurovereenkomst. Daar heb ik sterke bewijzen van, terwijl de gemeente zegt dat er geen dossier meer over is omdat die na zeven jaar worden vernietigd. Gelukkig heb ik dus alle correspondentie daarover wel goed bewaard. De gemeente heeft mij nog niets anders aangeboden of wat voor compensatieregeling ook. Daarom bestaat er voor mij nu geen andere weg dan naar de rechtbank, want ik sta nu met mijn rug tegen de muur. Ook nog geheel brodeloos gemaakt’, aldus de emotionele kunstenaar.

Klappen
Hij zelf en zijn vrouw Hannie zitten nu al jarenlang in de hoek waar de klappen vallen. Eerst met zijn protest tegen de moord op Theo van Gogh, waarna hij voor een half jaar de stad moest uitvluchten vanwege allerlei andere bedreigingen. Dit keer meerdere malen zelfs fysiek. Toen zijn tekst onrechtmatig op bevel van burgemeester Opstelten werd weggespoten werd pas maanden daarna door het gemeentebestuur excuses aangeboden.

Vervolgens was het gezin Ripken wederom aan de beurt met het wegspuiten van zijn buiten schilderijen bij de gerenoveerde Hofbogen. Deze afbeeldingen had hij samen gemaakt met lastig opvoedbare jongeren uit de buurt, tot grote tevredenheid van omliggende buurtbewoners. Na vele protesten werden die niettemin op last van de gemeente wederom weggespoten, zonder dat Ripken hiervoor op een fatsoenlijke manier werd schadeloos gesteld.


Bron foto's: Rinus Vuik

Foto hierboven: Wethouder Pex Langenberg


Foto: Chris Ripken wacht met echtgenote Hannie de beantwoording af.

Jeroen Waardenburg :
Waarom subsidie voor die zogenaamde kunstenaars;als men er niet van kan leven laat men een gewone baan zoeken en de zogenaamde kunstbeoefening er naast.

De echte kunstenaar zit niet in in de hoek waar de klappen vallen ,de meesten hebben er gewoon een baan naast;en hebben ook geen tijd om met wethouders in gevecht te gaan wat ze toch verliezen .

Kunst en kunst is twee echte kunst verkoopt zichzelf!!!!!

maandag 25 dec 2017

Walter Birkhoff :
Die tussen haakjes na Rob Scholte is niet nodig in dit bericht.

maandag 25 dec 2017

Rinus Vuik :
We zijn weer waar we niet zouden moeten zijn: in een man op man steekspel. Het gaat op den duur niet meer over Chris en Hanny Ripken.Moeten we dan uiteindelijk eindigen bij de Kerstman? Kom op zeg....wees wijzer, en staakt uw wild geraas. Vrede op aarde'' zou ik zeggen!

donderdag 07 dec 2017

Jim Postma :
In deze heb ook ik niemand persoonlijk aangevallen, alleen dus in het algemeen over de snelle oordelaars die graag over een kam scheren.

En Hans: Halen er (weer) de hele wereld bij!' Is voor jou kennelijk nodig om bij de les te blijven.
Zoals 'subsidiecultuur'. Wat heeft dit met Chris Ripken te maken. Deze man krijgt geen subsidie, maar werkt hard voor zijn geld!
Goed lezen dus Hans en dan pas je vingertje opsteken!

woensdag 06 dec 2017

Hans Roodenburg :
Prima reactie van Jan Tak. Het 'vooroordeel' over Chris Ripken heb ik ook niet. Sterker, ik ben helemaal geen 'cultuurbarbaar' (Rinus) en ben bereid voor goede kunst, die IK wil, te betalen. Bovendien van mij en Jan is het slechts een MENING! Niet meer dan dat. Jim en Rinus halen weer de hele wereld erbij. Er zijn zoveel andere dingen in ons land waar de subsidiecultuur hoogtij viert.

woensdag 06 dec 2017

Jan Tak :
Over vooroordelen gesproken, ik had het over "kunstenaar" en noemde Chris Ripken niet, jij beste Jim legt deze relatie wel en dat is nu juist een .... Precies :-)

Laat ik het hier duidelijk maken, Jan heeft bewondering voor Chris Ripken als persoon sinds hij, na de slachtpartij op Theo van Gogh zijn mening publiek durfde maken ondanks de dreigende taal en de inzet van politie door burgemeester "Dikkerdak"
Als kunstenaar vertegenwoordigt Ripken niet mijn stijl maar dat hoeft ook niet om te vinden dat alle kunst zichzelf moet verkopen en als je als kunstenaar je eigen richting bepaald prima maar dan is het eigen keus en verkoopt je niet klop dan niet aan bij de gemeenschap.
Vroeger hadden we de BKR later de WIK allemaal bedoeld om de kunstenaar een basis te verschaffen en inderdaad sommigen schreven een regeltje over een nietmachine en frequenteerden meer de kroeg dan Jan de Arbeider, dat weet jij beter dan ik.
En Ripken, ik gun hem alle goeds maar dat geldt voor eenieder die vandaag om 6 uur opstond.

woensdag 06 dec 2017

jim postma :
Nogmaals hier: Elk oordeel voor het Eindoordeel is een vooroordeel.
Van de vele 'kunstenaars' die ik hier in de afgelopen halve eeuw heb leren kennen is Chris Ripken specifiek een van de meest hardwerkenden. In kroegen zie je hem zelden of nooit, maar wel vooroordelen en alles over een kam scheren.
Een zelfgekozen kunstenaarsbestaan is er een met vallen en opstaan. Goede en slechte tijden dus. Ripken zit nu - dank zij deze gemeente - na een hardwerkend bestaan, aan de bedelstaf. Alleen verdomd hij het samen met zijn vrouw een hoognodige bijstandsuitkering aan te vragen!!!
Dat pleit aan alle kanten voor dit echtpaar. Ga eens - voor te oordelen - kijken op zijn atelier en oordeel dan nog een keer. Amen!

dinsdag 05 dec 2017

Rinus vuik :
Ik moet helaas het duootje tussen de heren Tak en Roodenburg verstoren.We hebben het hier n.l. over een door de gemeente Rotterdam geteisterde kunstenaar die het onmogelijk wordt gemaakt om in zijn onderhoud te voorzien met het maken van kunst.Bovendien dreigt dit ook het geval te worden voor vele kunstenaars in Rotterdam, dit vanwege dezelfde benadering van kunstenaars die beide heren erop na houden.Ik zeg u: Kunstenaars zijn WEL bijzonder en ja GEEN bijzondere schepping van de Heer!Cultuurbarbaren moeten dus van de Kunst afblijven!!!

dinsdag 05 dec 2017

Hans Roodenburg :
Deze keer het geheel eens met Jan Tak. Kunstenaars zijn niet bijzonder. Ze moeten ook hun eigen geld kunnen verdienen en voldoen aan de regels voor een minimale uitkering. Net zoals andere mensen.

dinsdag 05 dec 2017

Jan Tak :
Is een "kunstenaar" een bijzondere schepping van de Heer met andere rechten dan de gemiddelde burger? Eentje die een toelage geniet om uit te slapen? Die recht heeft op een gesubsidieerde hobbyruimte? Iemand die 's middags de kroeg in duikt om inspiratie op te doen en dan af en toe iets produceert zoals "een naaimachine naait en een nietmachine niet"?

Kom op zeg als het kunstenaar zijn onvoldoende oplevert, doe je het maar in je vrije tijd en zoek je gewoon een baan, dat moet "Jan de Arbeider" toch ook?
Hard wellicht maar zo is het leven, wen er maar aan.

Cynisme modus UIT :-)

dinsdag 05 dec 2017

Ronald Sörensen :
Een gemeenteraadslid kan het beste naast zijn raadslidmaatschap ook een andere baan hebben. Zo blijft zij/hij met de poten in de klei staan c.q. onderdeel van de samenleving.
Dat geeft soms een conflict, zodat niet alle vergaderingen worden bijgewoond.
Grotere fracties verdelen daarom hun vergaderingen. Zorg, onderwijs , cultuur en sport zitten in dezelfde commissie en vereisen aparte kennis. Vandaar dat van de grootste partij altijd iemand aanwezig is. Voor kleinere partijen is dat veel moeilijker. Zij kiezen bewust de vergaderingen uit.
Daarbij, tot ergernis van velen, wordt de commissievergadering vaak overgedaan in de raadszaal; zeker als een zaak door de behandeling in de commissie extra aandacht heeft gekregen. Dan doen kleinere partijen er nog even hun plas over in de raadszaal. Zo hebben b.v.de dieren in onze stad over werkelijk alles een uiterst linkse mening.
Conclusie?
Schandalig dat grotere partijen afwezig zijn. Kies daarom altijd op de grootste en houdt die partij zo de grootste. Ga trouwens even langs om met de afgevaardigde van die partij te praten. Wel zo handig!
Ze zitten op het stadhuis.

Voor de goede orde: Ik ben zeer partijdig.

maandag 04 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over: