Tegenprestatie pakt positief uit

6872-tegenprestatie-pakt-positief-uit

De ‘Tegenprestatie’ waarmee werkzoekenden iets terug doen voor hun bijstandsuitkering, pakt positief uit voor Rotterdammers. Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt dat het vragen van een tegenprestatie bijna twee keer meer oplevert dan het kost. Dat ziet Rotterdam terug in de vorm van meer uren vrijwilligerswerk. Waar zo’n 12.000 werkzoekenden anders thuis zouden zitten, werken ze nu actief aan het oplossen van hun problemen en dragen ze iets bij aan hun wijk of straat.

Bijna driekwart van de Rotterdammers staat achter het beleid van de gemeente (bron: Omnibusenquête). Ze vinden het goed dat mensen met een bijstandsuitkering iets terug moeten doen. Ook de tegenprestatievrijwilligers zelf zijn positief: zo’n 80% van hen zegt dat het goed bevalt. Ze voelen zich zelfverzekerder en meer gewaardeerd. Ze geven aan dat ze meer sociale contacten hebben gekregen, nieuwe dingen leren, meer buitenshuis actief zijn en het gevoel hebben dat ze hun tijd zinvol besteden.

Kansen
Het leveren van een tegenprestatie zorgt ook voor nieuwe kansen voor mensen die vaak al lang thuis zitten. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Bijna alle mensen die een tegenprestatie leveren zijn trots op het vrijwilligerswerk dat ze doen. Als college vinden we die tegenprestatie erg belangrijk. Daarom zetten we er stevig op in. Het geld dat het de gemeente kost aan trajecten om deze mensen te begeleiden, verdient zich dubbel terug. In de vorm van meer uren vrijwilligerswerk en mantelzorg. Maar ook in de persoonlijke ontwikkeling van een groep Rotterdammers die weer meedraait in de maatschappij Mensen voelen dat zij weer voor vol worden aangezien. En terecht, want zij doen belangrijk werk.”

Onderzoek
Aan het onderzoek werkten 600 werkzoekenden met een bijstandsuitkering mee. Om een goed beeld te krijgen, zijn er alleen werkzoekenden benaderd uit die wijken waar de tegenprestatie al een tijdje is ingevoerd. Ook werkten er ongeveer honderd vrijwilligersorganisaties mee en is er gebruikt gemaakt van gegevens uit de Omnibusenquête die onder 800 Rotterdammers is gehouden.

Tegenprestatie
In Rotterdam hebben ongeveer 20.000 mensen al zo lang een uitkering en zo’n grote afstand tot de arbeidsmarkt, dat ze weinig kans maken op betaald werk. Vanuit het idee van wederkerigheid wil de gemeente Rotterdam dat deze bijstandsgerechtigden iets terug doen voor hun uitkering. Op dit moment heeft de gemeente met 12.000 van hen afspraken gemaakt over zo’n tegenprestatie. Dit beleid is nu in 36 Rotterdamse wijken ingevoerd. In 2018 breidt de gemeente dat uit naar alle 42 wijken.

Vrijwilligerswerk
Werkzoekenden kiezen zelf een activiteit die bij hen past. Vaak is dat vrijwilligerswerk of mantelzorg. Vrijwilligers gaan voor maximaal 20 uur per week aan de slag. Een activeringscoach van de gemeente kijkt naar het vermogen van werkzoekenden en bepaalt samen met hen hoe zij zich kunnen inzetten.

Hans Rin :
Kijk aan, gemeentepropaganda.

Heb er gelukkig niets mee te maken. Maar wat een fout college is dit. Wel grappig dat de jacht is geopend op de eigen kiezers.

donderdag 30 nov 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De kluts kwijt


Je zou ze de kost moeten geven die gedurende

deze enorme hittegolven de kluts zijn kwijt

geraakt. Waarvan recentelijk weer ondergetekende.


In de bloedhitte ben ik op zoek naar een

Kringloopwinkel in het dorp Oude-Tonge. Daar

buiten, midden in natuurgebied en boerenland,

bivakkeer ik vaak om de hitte in de stad te ontvluchten.


Hoewel, zo ontdek je al snel van stad naar platteland:

‘Vluchten kan niet meer.’


Afijn. Een keer had ik daar jaren geleden in dit vriendelijke

dorpje een matras gekocht voor mijn buitenhuisje.

Maar nu kon ik de tweedehands-winkel niet meer

direct terugvinden.


Geheel de weg kwijt stopte ik mijn oude bestelwagentje

langs de kant van de weg, toevallig in de buurt van

een autogarage. Zo’n vijftig meter daar vandaan.


De goedlachse automonteur wees mij onmiddellijk

de goede richting. Namelijk naar de volgende rotonde.

Ik had mij dus eenvoudig vergist. Omdat de monteur

mijn auto niet zag, vroeg hij: ‘Bent u lopend?! Het is nog

wel zo’n driekwart kilometer hier vandaan?’


Geruststellend antwoord ik hem: ‘Nee, mijn wagen

staat wat verder op. Ik was alleen even de kluts kwijt.’


Op dat moment loopt de monteur naar een van de

auto’s en vraagt met een ‘big smile’: ‘Zo, u was de kluts

kwijt, hè? Nou, dan heeft u geluk. Heb er hier nog eentje

liggen voor een goedkoop prijsje. Hoeft u ook niet meer

naar de Kringloopwinkel.’’


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties