60 Jaar Dikkertje Dap

Dikkertje Dap begeleidt al zestig jaar lang in Crooswijk de jongste kinderen uit veelal kwetsbare gezinnen waar behoefte is aan extra ondersteuning. Sinds een aantal jaar biedt Dikkertje Dap deze ondersteuning niet alleen in Crooswijk maar nog in vier andere wijken van Rotterdam. Jaarlijks zijn dat zo’n honderd kinderen en gezinnen die door Dikkertje Dap geholpen worden bij de start van hun leven; in zestig jaar tijd ruim 6000 gezinnen. Er zijn maar weinig kinderdagverblijven in Nederland die zo oud zijn als Dikkertje Dap; in Rotterdam is ze het oudste. De ideeën waarmee het dagverblijf in 1957 is opgericht maken de geschiedenis van Dikkertje Dap extra bijzonder. Reden voor een feestje.

Jubileumboek
Op 30 november 2017 viert de Van Veldhuizen Stichting, waar Dikkertje Dap onder valt, het jubileum met een uitgave die de geschiedenis beschrijft aan de hand van interviews met (oud-)medewerkers. Naast de interviews is er in het jubileumboek aandacht voor het gedachtengoed van dominee Gijsbert van Veldhuizen, die aan de wieg stond van de kinderopvang met een plus in Crooswijk: de totale aanpak ofwel comprehensive approach. Ook geeft Dikkertje Dap uitleg over haar werkwijze en toekomstvisie. Uiteraard bevat de uitgave veel foto’s van de kinderopvang door de jaren heen als ook van het leven in een Rotterdamse volksbuurt. Voor de kinderen die door Dikkertje Dap worden opgevangen is het eveneens feest. Zij gaan dit op hun groep vieren met taart, ballonnen en cadeautjes.

Boksen en kinderopvang
Van Veldhuizen Stichting is vernoemd naar de dominee die van 1947 tot 1963 een belangrijke rol heeft gespeeld in Crooswijk. Hij was onder andere oprichter van boksschool Herman van ’t Hof. Met zijn dochter Marietje richtte hij kinderdagverblijf Dikkertje Dap op in een wijkgebouw van de kerk. Hier organiseerden zij ook film-, dans- en vertelavonden en maaltijden voor de wijkbewoners. De totale aanpak voor het verbeteren van de kwaliteit van leven, is nog altijd een actuele methode binnen welzijnsorganisaties en zorginstellingen. In de jaren vijftig was het revolutionair.

Biografie
In 1963 werd Van Veldhuizen door Koningin Juliana geridderd voor zijn werk en de boeken die hij schreef. Hoogleraar diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit van Groningen, Herman Noordegraaf is bezig met een biografie over dominee Van Veldhuizen. Deze biografie zal naar verwachting volgend jaar verschijnen. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport H.M. de Jonge, tot voor kort wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam, geeft in de jubileumuitgave zijn visie op het werk van Dikkertje Dap.

Anno 2017
Vanuit dit oorspronkelijke gedachtengoed van Van Veldhuizen wordt er anno 2017 nog steeds gewerkt bij Dikkertje Dap. Directeur Renate Verschoor: “Vanzelfsprekend is de tijdsgeest over dit gedachtengoed heen gevlogen én hebben we de aanpak verder geprofessionaliseerd. Na zestig jaar is het voor ons tijd om deze aanpak methodisch te omschrijven. De eigen methodiek ‘Plus in het Kwadraat’ zal in 2018 worden geïntroduceerd op de vijf locaties Dikkertje Dap in Rotterdam én er zal een wetenschappelijke onderbouwing volgen. Na zestig jaar is het tijd om onze aanpak ‘te verzilveren’.”

Bron afbeeldingen: http://www.vvsdikkertjedap.nl/


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Roken is dodelijk…


Wonen in Rotterdam staat gelijk aan het roken van zeven sigaretten per dag.

Dat meldt Milieudefensie over de luchtkwaliteit in de havenstad.

Fijnstof is onder meer de dooddoener.


Advies van Milieudefensie:

‘Pik nog even lekker een dubbele whisky op een ROOKVRIJ terrasje mee!’

JP


Bron: Van Gogh Museum


  • Nieuw

  • Reacties