Rotterdamse Kinderrechten Award

Op 20 november wordt de eerste Rotterdamse Kinderrechten Award uitegereikt ter gelegenheid van de Dag van de rechten van het kind. Elk kind moet kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien. De gemeente Rotterdam vindt dit zo belangrijk dat ze voortaan elk jaar de Rotterdamse Kinderrechten Award uitreikt voor een Rotterdammer en een voor een Rotterdamse organisatie die zich bijzonder hebben ingespannen voor de kinderrechten.

De Rotterdamse Kinderrechten Award bestaat uit een oorkonde en een speciaal ontworpen speld. Daarnaast ontvangt de winnende Rotterdammer € 2.500 en de winnende organisatie €10.000. Uit alle mooie inzendingen heeft een jury zes kandidaten genomineerd voor de award. Deze jury bestaat onder meer uit de kinderombudsman, een districtschef van de politie, de voorzitter van Young010 en een kinderrechter.

De bijeenkomst van maandag 20 november op het stadhuis wordt geopend door wethouder Sven de Langen. Daarna lichten de genomineerden in een korte pitch toe waarom zij de award zouden moeten winnen; aan welke activiteit of initiatief ze de geldprijs willen besteden. Na deze pitches kiest de jury ter plekke de uiteindelijke winnaars. Het blijft dus tot het laatste moment spannend.

Week tegen kindermishandeling
De uitreiking van de Kinderrechten Award is tevens de opening van de Week tegen kindermishandeling, van 20 tot en met 26 november. In Nederland heeft gemiddeld één kind per schoolklas in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs te maken met kindermishandeling; in Rotterdam zijn dat bijna twee kinderen. De gemeente Rotterdam vraagt die week op alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de stad aandacht voor kindermishandeling. Het Rotterdamse thema van deze week is ‘weerbaarheid’. Om leraren en leerlingen te helpen dit onderwerp in de klas te bespreken, biedt de gemeente alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs een speciaal lespakket aan.

Leerlingen van het Lyceum Rotterdam hebben kunstwerken gemaakt over kindermishandeling en weerbaarheid. Zo’n twintig werken zijn van maandag 20 november tot en met vrijdag 1 december te zien in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Ter gelegenheid van de start van de Week tegen kindermishandeling presenteert een groep leerlingen hun kunstwerk aan wethouder Sven de Langen. Dat gebeurt voorafgaand aan de uitreiking van Rotterdamse Kinderrechten Award

Meer informatie
De uitreiking van de Rotterdamse Kinderrecht Award vindt plaats op maandag 20 november in het stadhuis, van 15.30 tot 17.00 uur in de burgerzaal van het stadhuis. Voorafgaand aan deze uitreiking is om 15.00 uur in de burgerzaal de presentatie van de kunstwerken aan de wethouder.

Informatie over de zes genomineerden voor de kinderrechten award staat op de gemeentelijke website: www.rotterdam.nl/kinderrechtenaward

Achtergrondinformatie over de week tegen de kindermishandeling staat op www.rotterdam.nl/weektegenkindermishandeling


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Stem Vee’

(Stemvee: zelfstandig naamwoord. Politiek pejoratief kiezers die in de visie van de waarnemer zich door gewetenloze politici in hun stemgedrag laten beïnvloeden).

Elke stem met rood potlood

binnen een afgebakend hokje

getuigt in hoge mate

van hokjesgeest


Elke stem buiten alle afgebakende

hokjes getuigt van inzicht


Stem geen vee, stemvee

als stemveelemmingen

torenhoog, torendiep

de afgrond in


Stemadvies


Stem allen op Stephen Hawking

(1942 – 2018, wetenschappelijk

en medisch wereldwonder)


Met thans zijn vele aardse

wetenschappelijke volgelingen


Stem op zijn Universele licht

in deze duisternis op aarde

vol van zwarte (oorlogs)gaten


Stem op Stephen HawKING

onze enige wetenschappelijke

hoop in deze bange dagen


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties