Van een hartaanval komt een huwelijk

6813-van-een-hartaanval-komt-een-huwelijk (Door Esther van der Meer)

Vier maanden geleden hing zijn leven nog aan een zijden draadje. Maandag stapte oud-hoofdredacteur Geert-Jan Laan (74) in het huwelijksbootje met zijn Sanna.

‘Dit pak had ik bijna voor iets heel anders aan gehad.’’ Geheim agent Hans Verschoor verwoordt in één zin alle emoties van de gasten in café De Wolthoorn.

In de kroeg waar ze aan elkaar voorgesteld werden door wijlen hoogleraar journalistiek Harry Lockefeer, vond maandagmiddag het huwelijk plaats van oud-hoofdredacteur van deze krant, Geert-Jan Laan met Sanna Buurke (de leeftijd van een bruid verklap je niet), als opleidingscoördinator sinds jaar en en dag de steun en toeverlaat van menig student journalistiek.

Een klein wonder
Een klein wonder deze bruiloft: vier maanden geleden kreeg de bruidegom in zijn naburige andere stamkroeg, café De Keizer, een zware hartaanval waar hij bijna aan bezweek.


Nog maar net terug van revalidatie in Maartenshof werd gekozen voor een huwelijk op loopafstand van zijn huis aan het Lage der Aa, het eerste hola-huwelijk voor ambtenaar van de burgerlijke stand Sandra Talsma. Dichter Jean Pierre Rawie, aanwezig bij het etentje in 2000 waarbij de vonk tussen de echtelieden oversloeg, droeg het gedicht Moment voor, een van zijn weinige verzen dat geschikt is voor een huwelijk in plaats van een uitvaart.

Kom hef het glas
Reden genoeg dus om het glas te heffen op het leven, een oproep waar de bruiloftsgasten, onder wie sociaal-psycholoog Hans van de Sande, hoogleraar journalistieke cultuur en media Marcel Broersma, trouwe kroegmaten Jannen Lanjouw en Langerak en oud-kroegbaas van het naburige voormalige andere stamcafé Alto Hugo Beukema, graag gehoor aan gaven.

Dat gold evenzo voor de afdeling Rotterdam, waar de journalistieke roots van manlief liggen, met afgevaardigden als de laatste hoofdredacteur van het Vrije Volk Leo Pronk en dichteres Jana Beranová.

Terwijl er naast gedronken ook gehapt werd in de bruiloftstaart van Cakewish in de Blekerstraat vlogen de speculaties over tafel. Immers: van een huwelijk, komt een huwelijk. Favorieten zijn getuigen Gerrit Stienstra en Alie Blikman.

Een bijzonder moment: Dichter Jean Pierre Rawie draagt een huwelijksvers voor aan Geert-Jan Laan en Sanna Buurke. Foto: Peter Wassing van Dagblad van het Noorden.

Bron tekst: Dagblad van het Noorden / Esther van der Meer - Groningen

Ronald Sörensen :
Er was eens een journalist uit Rotterdam,
Die dacht dat trouwen altijd nog wel kan.

Maar plotseling zag hij heel even magere Hein
Dat vonden hij en zijn meisje absoluut niet fijn.

Geschrokken zeiden ze: “Snel naar het stadhuis dan”


Gefeliciteerd!

vrijdag 10 nov 2017

Jan Tak :
Beste Geert-Jan en mooie Sanna
Al kom ik nu weer "achter an"
Ook van Jan de felicitatie's
Geniet er beiden van.

Het leven zit vol verrassing
Gister mineur vandaag geluk
Ik weet nu 100% zeker
Deze liefde gaat nooit meer stuk.

donderdag 09 nov 2017

Rinus Vuik :
Van Harte Gefeliciteerd Geert-Jan en Sanna...met jullie bijzonder huwelijk...een ode aan de liefde, en....HOOP, soms 'tegen beter weten in',en dan geschiedt een wonder.Prachtig, prachtig! Ik wens jullie heel veel mooie jaren samen!

donderdag 09 nov 2017

Zettie Leeuwenburgh :
Van Harte Gefeliciteerd, Geer-Jan en Sanna! Hoop dat er nog heel veel Gelukkige Jaren voor jullie samen mogen komen!! Geniet ervan!

donderdag 09 nov 2017

Jeroen Waardenburg. :
Kom op, je hebt toch voor niemand en anders iets te verbergen in deze!CITAAT.

Inderdaad waarde Jim wij hebben niets te verbergen.

Maar laten wij deze draad feestelijk houden ter ere van Geert-Jan Laan .

donderdag 09 nov 2017

Hans Rin :
Van harte gefeliciteert, Geert-Jan!

donderdag 09 nov 2017

Jim postma :
Ergens - heb toch nog steeds een zwak voor je - Jeroen, blij dat je terug bent in deze. Maar..., is het dan zo moeilijk voor je, om dit onder je eigen naam te doen, in plaats van je pseudoniem, Jeroen!

Kom op, je hebt toch voor niemand en anders iets te verbergen in deze!

Laat alsjeblieft je ware naam en gezicht zien!

Toch geen enkele reden om die te verbergen Jeroen! (Of moet ik nu zeggen Govert?!). PLEASE!

woensdag 08 nov 2017

Jeroen Waardenburg. :
Van harte PROFICIAT Geert-Jan,geniet van deze nieuwe levens fase.

woensdag 08 nov 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties