Tijd voor Stedenband tussen Rotterdam en Barcelona

6805-tijd-voor-stedenband-tussen-rotterdam-en-barcelona

(Door Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Radicale Midden. Gezien de ontwikkelingen in Catalonië pleit hij voor een creatieve stedenband tussen Rotterdam en Barcelona. Vernoem Rotterdam-The Hague Airport naar Johan Cruijff door het om te dopen tot Airport No. 14.

Het is niet wenselijk als de steun aan het Catalaanse onafhankelijkheidstreven alleen afkomstig is van rechtse kringen in Europa. Rechtse krachten hopen slechts op het ineenstorten van de EU. Wat de gemiddelde Europeaan daarmee opschiet, ik zou het echt niet kunnen bedenken. Als de EU-lidstaten weer afzonderlijk gaan opereren zullen ze in een rap tempo aan macht en invloed in deze wereld verliezen; zelfs Duitsland zal gereduceerd worden tot een tweederangs macht.


Het verval van Europa zal uiteindelijk enorm zijn. Er is dus alles voor te zeggen om de EU-lidstaten zo goed mogelijk samen te laten werken. Beter is het dan ook om – zij het in een voorzichtige en aangepaste vorm – steun te verlenen aan de Catalaanse separatisten omdat een beheerst regionalisme de EU een kans biedt om te groeien naar een meer volwassen vorm.

Op dit moment is de EU, als puntje bij paaltje komt, nog altijd een samenwerkingsverband tussen nationale staten waarbij de twee machtigste staten, Duitsland en Frankrijk, vaak met steun van de runners-up Spanje en Italië, aan de touwtjes trekken. Voor de verdere ontwikkeling van de EU is het echter hoognodig dat de nationale staten langs twee kanalen macht verliezen: aan Brussel zowel als aan regionale en lokale overheden. Dat laatste moet ervoor zorgen dat de burgers niet vervreemden van hun bestuurders.

Het is duidelijk dat Catalonië een bedreiging vormt voor het primaat van de nationale lidstaat. De oplossing is om tijdelijk twee soorten nationale staten te creëren in de EU. De klassieke staten en, wat ik hier zal noemen, de ‘euronaties’. De laatsten hebben geen eigen defensie en geen minister van buitenlandse zaken. Dat is ook niet nodig, want daar hebben we de NAVO en EU voor. Uiteindelijk dienen ook de klassieke staten, waaronder Nederland, euronaties worden onder de paraplu van Brussel. Door de vele, machtige regio’s zal de EU dan iets weghebben van het Eerste Rijk. Zie de Illustratie hieronder. Het zou de huidige Spaanse regering sieren om in Madrid een conferentie te organiseren over de juridische aankleding van potentiële euronaties als Catalonië, Vlaanderen en Schotland. De Spaanse premier Rajoy zou zo wijs moeten zijn om te kiezen voor een fluwelen regie.

(foto wikiwand.com)

Hoe kan Rotterdam de stedenband met Barcelona vormgeven? Door Rotterdam-The Hague Airport indirect te vernoemen naar Johan Cruijff. Oud-speler van zowel Feyenoord als Barcelona. Doop het om tot Airport no. 14. Zie het herkenningsbord.

Past ook goed bij de culturele uitwisselingen tussen Cataloniê en Rotterdam in het afgelopen jaar. Zie het surrealistisch diner in Boijmans – het opdienen van door Salvador Dali bedachte gerechten – en het bezoek van de castellers, de bouwers van menselijke torens, aan het Noordereiland.

(foto lotpiscaer.nl)

(foto lafurapenedes.cat)

We moeten de tijdgeest zo goed mogelijk proberen aan te voelen. Overal in Europa heerst ‘capital fatigue’. Hoofdstadvermoeidheid. Men is uitgekeken op de politieke en culturele hegemonie van de Europese hoofdsteden. Wat Nederland betreft, je hoeft geen Thierry Baudet te zijn om vermoeid te raken van het bestuurlijke, culturele en mediakartel in ons land, zeg maar de driehoek Amsterdam-Den Haag-Hilversum.

In Holland loopt een grens die ik de Rembrandt-Vermeer grens noem. Rembrandt (Leiden) en alles ten Noorden hiervan domineert de Hollandse cultuur. Vermeer (Delft) en alles ten Zuiden hiervan ligt onder. Voor Nederland zal het verfrissend zijn als dat een keer wordt omgedraaid. Daarom is Barcelona (en Edinburgh, Milaan) zo’n goede culturele partner voor Rotterdam. Onze hoofdsteden verstikken ons. Een opstand van de second cities zal de EU ten goede komen. Incestieuze verhoudingen die onvoldoende ruimte laten voor nieuwkomers kunnen zo worden doorbroken. Dali schilderde overigens al krachtig de geest van Vermeer. Vermeer zelf schilderde onbedoeld maar treffend de culturele hiërarchie in Nederland. Vanuit Rotterdam kijk je eigenlijk alleen maar tegen ruggen aan. Van bestuurders, journalisten, schrijvers. De culturele aandacht voor Rotterdam is verwaarloosbaar.

(foto's: wikipedia.nl)

Uiteindelijk is het doel van de EU om de beschaving naar een hoger niveau te tillen. Dat lukt alleen als er een moderne 21e-eeuwse hoogcultuur ontstaat: de EU zal een kunstwerk zijn, of niet zijn. Jacob Burckhardt beschreef al hoe Lorenzo de’ Medici een kunstwerk van Florence probeerde te maken, Fritz Stier-Somlo – wiens boeken door de nazi’s verbrand werden – schreef ‘De staat als kunstwerk’. Wie weet staan we nu aan de vooravond van El Revolución met als inzet: de EU als kunstwerk.

Rinus Vuik :
Laten we svp niet verzanden in een Zwarte Pieten spel, dat komt binnenkort vanzelf wel aan de orde...'Zie ginds komt de stoomboot'!

donderdag 09 nov 2017

Kees Versteeg :
Nog één link tot slot: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/07/catalaanse-burgemeesters-vragen-in-brussel-om-europese-steun-a1580271

woensdag 08 nov 2017

Kees Versteeg :
http://jalta.nl/binnenland/spaanse-piet-is-oplossing/

woensdag 08 nov 2017

Kees Versteeg :
Amsterdamse Pieten gaan eruitzien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.
https://www.parool.nl/amsterdam/zo-ziet-de-nieuwe-amsterdamse-piet-eruit~a4533093/
Amsterdam speelt voor Madrid. Niet alleen figuratief maar nu ook nog eens letterlijk.

woensdag 08 nov 2017

Rinus Vuik :
Ik neem aan dat Hans met 'populariteit' wellicht populisme bedoelt?
Het houden van een referendum is een democratisch instrument waaraan 'het volk'
een te grote waarde hecht, en denkt dat deze steekhoudend zal zijn.Niet dus als het aan Rutte ligt, die heeft maling aan een hem niet uitkomende uitslag. De democratie is op sterven na dood, 'het volk' is los zand,klontert niet samen tot een te geduchten eenheid en serieus te nemen factor in het politiek bedrijven.

dinsdag 07 nov 2017

Kees Versteeg :
Ja hoor, daar komen de burgemeesters. Nog 100 kilometer naar Rotterdam.
Prepare yourself. Waar is Ahmed Aboutaleb? Waar is Jozias van Aartsen, voorzitter van het Burgemeestersparlement? Ja Hans, de Catalanen willen te snel te veel maar dat betekent nog niet dat hun arrestaties iets gaan oplossen.

Een delegatie van tweehonderd lokale bestuurders uit Catalonië vliegt morgen naar Brussel. Ze willen dat de gevangen ministers in Spanje worden vrijgelaten.Ze noemen hen politieke gevangenen.
Het is niet duidelijk door wie de burgemeesters worden ontvangen. Ook een groep Catalaanse ondernemers is morgen in Brussel. Zij gaan daar een "stabiele situatie binnen Spanje en de Europese Unie" bepleiten.
De afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont en vier ministers zijn nog in België. Zij horen waarschijnlijk volgende week of ze naar Spanje worden gebracht om daar vervolgd te worden (bron teletekst).

maandag 06 nov 2017

Hans Roodenburg :
Catalonië schiet teveel door. Nu al de onafhankelijkheid eisen is een brug te ver. Je hebt nog steeds binnen de EU te maken mét afzonderlijke landen die behoorlijk wat eigen verantwoordelijkheden hebben. Het is veel te vroeg om onafhankelijkheid van regio's na te streven. Dat kan pas binnen de EU als die méér een geheel vormen. Over pakweg 15 tot 20 jaar. Extreemrechtse ballen als Wilders en Baudet willen nu al referenda, zoals terecht is mislukt in Catalonië. Lastige beslissingen moeten politici nemen. Daarvoor worden ze goed betaald. Beval het mij niet dan kies ik toch gewoon anderen. Alleen in uitzonderlijke gevallen waarin je het volk kunt laten kiezen tussen ja of nee is een referendum toelaatbaar. Zelfs referenda in Zwitserland staan onder het vergrootglas omdat ze 'populariteit' vermoeden.

maandag 06 nov 2017

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouw tot op het bot


Dagblad Trouw (thans 75 jaar oud)

is een van onze meest onderschatte

Nationale bekende dagbladen


Zowel kwalitatief

als informatief


De meest trouwe lezers en

abonnees zijn nog ware

en pure Christenhonden


Altijd ‘HondsTrouw’.



Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties