Zuid-Hollandse geweldsslachtoffers en het Schadefonds Geweldsmisdrijven

6742-zuid-hollandse-geweldsslachtoffers-en-het-schadefonds-geweldsmisdrijven

Op maandag 2 oktober is het de Internationale Dag van de Geweldloosheid. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven roept dan slachtoffers van geweldsmisdrijven uit Zuid-Holland, die daardoor ernstig letsel hebben opgelopen, op een aanvraag bij hen in te dienen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slachtoffers van een geweldsmisdrijf een traumatische ervaring beter kunnen verwerken door de combinatie van de financiële tegemoetkoming en de erkenning die het Schadefonds biedt.

Alleen weten lang niet alle slachtoffers van het bestaan van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Gevolg hiervan is dat maar 1 op de 3 mensen die er recht op hebben de voor hun herstel zo belangrijke financiële steun krijgen.


“Dagelijks zien we in onze praktijk hoe ingrijpend het is als je met geweld te maken krijgt,” zegt Monique de Groot, directeur-secretaris Schadefonds Geweldmisdrijven. “Het persoonlijk contact en de financiële steun die wij bieden ervaren slachtoffers als aangenaam. Het wordt gevoeld als een erkenning van het onrecht dat hen is aangedaan. Slechts 1 op de 3 slachtoffers weet de weg naar ons te vinden, vanzelfsprekend willen we daar verandering in brengen. Want uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van geweldsmisdrijven, die daardoor ernstig letsel hebben opgelopen, door de combinatie van de financiële tegemoetkoming die het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt en de wijze waarop wij met de aanvragers omgaan, de traumatische ervaring beter kunnen verwerken.”

Mary-Jane, slachtoffer van jarenlang kindermisbruik, vult aan: “Van mijn vroegste herinneringen tot ver in mijn puberteit ben ik mishandeld. Pas jaren later hoorde ik van een kennis dat ik bij het Schadefonds terecht kon voor wat ik heb meegemaakt. Toen ik de brief las waarin werd erkend dat ik inderdaad jarenlang ben misbruikt, was ik helemaal stil. De tegemoetkoming die ik ontving compenseerde het bedrag dat ik had uitgegeven aan jarenlange therapie.”

Zuid-Hollandse aanvragen
In 2016 zijn 862 aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven ingediend door de vijf grootste steden in Zuid-Holland: ’s-Gravenhage, Rotterdam, Zoetermeer, Leiden en Dordrecht. Van deze 862 aanvragen komt het grootste gedeelte uit de stad Rotterdam, namelijk 440 aanvragen.

Over het Schadefonds Geweldsmisdrijven
Of het nu gaat om seksueel misbruik, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, huiselijk geweld, mishandeling of stalking - het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt steun aan slachtoffers en nabestaanden van allerlei vormen van geweldsmisdrijven. Ook in gevallen dat er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming geven. Voor meer informatie: www.schadefonds.nl

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Stem Vee’

(Stemvee: zelfstandig naamwoord. Politiek pejoratief kiezers die in de visie van de waarnemer zich door gewetenloze politici in hun stemgedrag laten beïnvloeden).

Elke stem met rood potlood

binnen een afgebakend hokje

getuigt in hoge mate

van hokjesgeest


Elke stem buiten alle afgebakende

hokjes getuigt van inzicht


Stem geen vee, stemvee

als stemveelemmingen

torenhoog, torendiep

de afgrond in


Stemadvies


Stem allen op Stephen Hawking

(1942 – 2018, wetenschappelijk

en medisch wereldwonder)


Met thans zijn vele aardse

wetenschappelijke volgelingen


Stem op zijn Universele licht

in deze duisternis op aarde

vol van zwarte (oorlogs)gaten


Stem op Stephen HawKING

onze enige wetenschappelijke

hoop in deze bange dagen


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties